Kaat (20) schreef zich in voor ‘Switch’ toen ze herstelde van kanker: “Met winst wil ik feestje geven en deel schenken aan het goede doel”

Kaat: “Aan Kom op tegen Kanker heb ik veel goeie vrienden overgehouden.” © VRT 1
Bert Vanden Berghe

In de populaire VRT 1-quiz ‘Switch’ schittert deze week Kaat De Rauw (20) uit Anzegem. De studente vroedkunde is in remissie nadat er begin vorig jaar lymfeklierkanker werd vastgesteld. “Ik wilde met mijn deelname ook kanker bij jonge mensen bespreekbaar maken.”

In ‘Switch’ staan er deze week studenten centraal, waaronder de goedlachse Kaat De Rauw uit Anzegem. De studente vroedkunde aan de Artevelde-hogeschool in Gent is in haar vrije tijd ook leidster van de pagadders bij de KSA Waregem.

Zware diagnose

Al viel ze vooral op door aan het einde van de eerste aflevering maandag open en eerlijk te praten over wat haar begin vorig jaar overkwam. Op 10 januari 2023 kreeg ze immers de diagnose van Hodgkin-lymfoom, beter bekend als lymfeklierkanker. “Je leven staat op dat moment op pauze, een beetje als een coronalockdown maar dan enkel voor mij alleen. Mijn ouders zag ik zonder mondmasker, maar mijn broer en zus droegen wel eentje. Eén keer ben ik met een zware infectie in het ziekenhuis beland, en dat wilde ik geen tweede keer meemaken”, glimlacht Kaat.

Kaat won op de eerste dag al 1.000 euro.
Kaat won op de eerste dag al 1.000 euro. © VRT 1

Na twaalf pittige chemosessies kreeg ze op 22 augustus 2023 het verlossende bericht dat ze in remissie is. “In die periode was ‘Switch’ op televisie, en ik vond dat sowieso al een heel tof programma. Toen ik zag dat je je kon inschrijven, dacht ik: ik ga ervoor. Ik was het eigenlijk al vergeten toen ik in januari het bericht kreeg dat ik een test mocht afleggen. Na verschillende tests en gesprekken kreeg ik een paar maand later te horen dat ik erbij was. Ik had er wel wat stress voor, ja, maar het was eigenlijk superleuk om te doen. De uitslag maakte mij eigenlijk niet zo veel uit.”

“Ik voelde me eigenlijk weinig begrepen. Veel mensen konden het niet geloven dat ik zo jong was en kanker had”

Toch kon ze na de eerste aflevering 1.000 euro verzilveren. Die gaat ze nuttig besteden. “Vlak voor ze zeiden dat ik in remissie was, kreeg ik van mijn ouders een groot verjaardagsfeestje cadeau. Alleen was ik heel moe, en moest ik er een paar dagen van recupereren. Ik zou dat nog heel graag eens overdoen. En ik zou ook graag een deel schenken aan Kom op tegen Kanker en Flaya.”

Haar verloren

“Flaya focust op jongeren met een kankerdiagnose, en ik heb daar heel veel aan gehad. Ik voelde me eigenlijk weinig begrepen. Veel mensen konden het niet geloven dat ik zo jong was en kanker had. Bovendien kreeg ik achteraf ook te horen dat het goed was gekomen, maar zo voelde het niet altijd. Ik was nog altijd snel moe, en heb nog bepaalde kwaaltjes. Ik verloor ook de helft van mijn haar, wat je niet zo goed zag omdat ik echt véél haar heb. Maar het is niet fijn als je elke week een pluk haar in je handen hebt. Aan Kom op tegen Kanker heb ik goeie vrienden over gehouden, die ik nog altijd hoor. Met mijn deelname aan ‘Switch’ wilde ik ook het thema kanker bij jonge mensen bespreekbaar maken. En dat het weer beter kan gaan, dat ook.”

‘Switch’, elke weekdag op VRT 1 en op VRT MAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier