Jan Lewyllie uit Wijtschate doet mee aan Lego Masters: “Lego is therapeutisch voor mij”
Nadat zijn bevriende Ieperse AFOL Corneel Clarys vorige jaar hoge ogen gooide in Lego Masters, waagt vanaf 6 maart ook Wijtschatenaar Jan Lewyllie zich aan het tv-programma. Samen met zijn kompaan Julien Andries heeft Jan er wel vertrouwen in, al was het in het begin vooral overweldigend. “Voor iedere Lego-fan is de brickroom het walhalla”, zegt hij.
De 42-jarige Jan Lewyllie is de zoon van oud-burgemeester Marc Lewyllie en alleenstaande co-ouder van een tweeling van 10. De kiem van zijn Lego-fascinatie ligt in zijn kindertijd, al was hij ook een tijdje een afvallige. “Het heeft even stil gelegen toen ik in het middelbaar en hoger zat, maar rond mijn 22ste had ik de microbe weer te pakken”, vertelt Jan. “Voor mij werkt Lego therapeutisch. Ik word er rustig van en het werkt positief op mijn gemoedstoestand. Het geeft veel voldoening. Je maakt iets en als het klaar is, ben je content en kun je er met fierheid op terugkijken. Veel andere Lego-fans zullen dat beamen. Ik ben echt verslaafd aan de blokjes en het bouwen. Dagelijks ben ik ermee bezig.”
Zoals het een echte Lego-fanaat betaamt, is ook Jan lid van een Lego-club. “Ik zat vijf jaar in de Lego-club, waar ik ook Julien – mijn duopartner in Lego Masters – leerde kennen, maar ondertussen zit ik in WALUG ( Wallonie Lego User Group, red .), de Waalse Lego-club. Door corona staat dat momenteel wel een beetje op een laag pitje. Normaal organiseren we veel evenementen, maar door corona kan dat al een jaar niet meer. In de club hebben we ook een community build , waarbij ieder lid van de club een stuk maakt van een groter geheel. Dat presenteren we vervolgens op onze beurzen, die normaal drie keer per jaar doorgaan. De community build van vorig jaar is door corona nog niet tentoongesteld, maar we zijn al bezig met een nieuwe met als thema apocalyptische steden. Het zal dus een beetje puzzelen worden om die allebei nog te kunnen exposeren. Sinds een jaar of vijf ben ik ook lid van Toverblokjes vzw, een organisatie die Lego voorziet voor mensen die het moeilijk hebben. Zo verwennen we ook zieke kinderen in ziekenhuizen met Lego.”
Rollercoaster
Door deel te nemen aan Lego Masters kon Jan zich toch nog eens uitleven met Lego-blokken. “Bjorn en Corneel, die vorig jaar meededen, zaten in mijn vorige club. Met Corneel heb ik er al wat over kunnen praten zodat ik een goed beeld had van wat me te wachten stond en dat sprak me wel aan. Ik heb toen Julien van de club aangesproken. Hij zag het meteen zitten. Over de opnames zelf kan ik niet veel vertellen, behalve dat het heel spannend was, een echte rollercoaster.”
“Ik vond dat het niveau van de kandidaten vorig jaar heel hoog lag”
Met de 26-jarige Gentenaar Julien Andries heeft Jan alvast een sterke medekandidaat. “In de club zijn er twee masterbuilders . Die worden verkozen door de andere leden omdat ze naar hen opkijken. Julien is één van de twee masterbuilders in onze club. Hij inspireert me, we zijn allebei redelijk perfectionistisch ingesteld en komen meestal tot een eenzijdig akkoord over de details. Ik zal meer de focus leggen op de basisstructuur, waar Julien meer de afwerking voor zijn rekening neemt. Julien is dus het creatieve brein. Hij staat veel verder in eigen bouwsels en ontwerp dan ik. Het was wel een goede samenwerking.”
Verzamelaar
Uiteraard heeft Jan vorig jaar ook gekeken naar het eerste seizoen van Lego Masters. “Ik vond het niveau van de kandidaten vorig jaar heel hoog. Natuurlijk is het helemaal anders om daar te bouwen dan thuis. Thuis heb je om te beginnen niet zo veel stukjes. Thuis wordt je ook afgeleid, terwijl je daar continu met je bouwwerk bezig kunt zijn. Al is het nog steeds overweldigend als je de brickroom binnenkomt. Voor iedere Lego-liefhebber is dat het walhalla. Overal waar je kijkt zie je blokjes en stukjes. Na een tijdje word je het wel gewend en begin je te weten wat er waar ligt.”
In het huis van Jan is het al Lego wat de klok slaat. “Mijn huis staat vol met Lego. Er zitten enkele dingen tussen die ik zelf gemaakt heb, maar de meeste stukken zijn pakketten die bestaan of ooit bestonden. Vooral de dingen die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn, zijn heel gegeerd door verzamelaars. Ik ben eigenlijk meer een verzamelaar dan een bouwer, al moet ik zeggen dat de bouwmicrobe door mee te doen aan Lego Masters een serieuze boost heeft gekregen.”
Colosseum in lego
Lego-fans hebben ook hun eigen jargon. “Eigen creaties maken heet moccen. MOC staat voor my own creation . Een AFOL is een Adult Fan of Lego , zij maken de MOC’s. Die kunnen ze vervolgens insturen naar Lego. Als jouw MOC 10.000
Lego® MASTERS: vanaf 6 maart op zaterdag om 20.40 uur bij VTM.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier