Gino wint ‘Bestemming X’: “Alsof ik op een andere planeet zat”

Gino kon het amper geloven. Hij vond de ultieme bestemming in een huisje aan de Seven Sisters in Engeland. © VTM
Bert Vanden Berghe

Maandagavond bleek dat Gino Passchier (55) uit De Haan het beste resultaat had neergezet in het VTM-programma ‘Bestemming X’. Hij wint zo 50.000 euro, dat hij na zijn pensioen wil investeren in een boot in Spanje. Ook voor de makers is er goed nieuws, want het (West-Vlaamse) concept maakt straks furore in het buitenland.

Eén grote mindfuck. Zo omschreef Gino Passchier zijn deelname aan ‘Bestemming X’, dat eind februari van start ging op VTM. De brandweerman op de luchthaven van Oostende woont in Diest, maar heeft ook een tweede verblijf in De Haan waar zijn roots liggen.

Waar ben je? Die simpele vraag kregen de deelnemers aan ‘Bestemming X’ elke week voorgeschoteld. Met een bus reden ze doorheen Europa, maar ze konden niets zien en werden constant door de makers op het verkeerde been gezet. Diegene wiens gok het verst van de bestemming lag, moest naar huis. Om tips te verzamelen, moesten ze proeven afleggen, rekenen op hun gezond verstand én het tactisch spelen. Dat laatste deed Gino Passchier als geen ander. Hij bemachtigde zelfs zijn finaleplaats met een sluwe list.

Gino bleef het hele seizoen lang bijzonder geconcentreerd.
Gino bleef het hele seizoen lang bijzonder geconcentreerd. © VTM

Op sociale media werd hij de afgelopen weken een leugenaar genoemd, maar dat kon Gino nuanceren. “Ik heb vooral het spel gespeeld. Hoe dichter de finale nadert, hoe meer dat je het wil halen. In het dagelijkse leven ben ik doodeerlijk. En mijn job bestaat er net in om andere mensen te helpen, dus…” (lacht)

En of hij het goed gespeeld heeft, want op maandag 17 april zette hij de beste prestatie neer in de finale. In een razend spannende aflevering kon Gino uiteindelijk de eerste plek verzilveren. “De hele reis lang was ik telkens vrij relaxed. Als ik naar huis zou moeten, dan kon ik daar mee leven. Maar tijdens de finale was ik voor het eerst echt zenuwachtig. Ik was supercontent dat ik op Zeno kon rekenen. Dat heeft me enorm geholpen. Het spel is echt voorbij gevlogen. Opeens stond ik daar bij Kevin Janssens, en die enveloppe met 50.000 euro die naar beneden kwam. Ik wist amper wat er gebeurde, het was alsof ik even op een andere planeet zat.”

Gino beleefde als geen ander plezier aan het programma: “Ik heb die adrenalinerush nodig.”
Gino beleefde als geen ander plezier aan het programma: “Ik heb die adrenalinerush nodig.” © VTM

“Wat ik ga doen met het geld? Wel, ik heb net mijn boot in Blankenberge verkocht, en ik zou heel graag na mijn pensioen een boot kopen in Spanje. Dat biedt meer vrijheid dan vastgoed. Met die 50.000 euro kan ik al een mooi stukje kunnen sparen. En voor de rest gaan we ook een deeltje gebruiken om te reizen. Zo wil ik nog heel graag naar landen als Sao Tomé en Principe (een eiland voor de kust van Guinee, red.) of Kiribate (een eilandengroep in Oceanië, red.). Ik ben verzot op van die landen waar je amper van gehoord hebt of waar geen toeristen komen. Al vertrekken we binnenkort naar de Dominicaanse Republiek om even alle hectiek van de afgelopen maanden te ontvluchten. Oh ja, en ik heb ook beloofd om het project van Zeno te steunen, dus we reizen ook nog eens af tot bij hem met een goedgevulde enveloppe…”

Gino was de ouderdomsdeken in het programma, maar dat was niet noodzakelijk een nadeel. Integendeel. Zijn vele reizen – hij heeft naar eigen zeggen 59 landen doorkruist – en zijn goed geografisch geheugen speelden in zijn voordeel. “Ik kan me heel goed oriënteren, op een boot, maar ook aan land dankzij de zon. De wereldbol is mijn hobby als het ware. Maar ik heb ook de nodige levenswijsheid. Zo had ik meteen door dat het valse politieagenten waren die ons tegenhielden in het programma.”

Je kan nu al inschrijven om Gino op te volgen in een tweede seizoen.
Je kan nu al inschrijven om Gino op te volgen in een tweede seizoen. © VTM

“Het moeilijkste? Dat je echt wel niets ziet op die bus. Je zit urenlang als een blinde vis in een aquarium en dat is niet simpel. Het mooiste moment was ongetwijfeld die brief die ik kreeg van het thuisfront en mijn trouwring die werd teruggevonden. Maar eerlijk? Ik had het programma nog extremer verwacht. Ik had op voorhand gedacht dat ze ons bij wijze van spreken naar Kathmandu zouden sturen, of dat de meeste proeven iets zouden zijn als bengelen van een hangbrug. Ik heb die adrenalinestoot nodig. Al moet ik zeggen dat het wel de verwachtingen heeft ingelost: ik ben een levenservaring rijker. Chapeau ook voor de makers en de crew. Van de geluidsmannen tot de fixers… ze hebben dag en nacht gewerkt om zo’n spectaculair resultaat af te leveren.”

Ook voor die makers is er goed nieuws te rapen, want vanuit het buitenland is er al flink wat interesse. Momenteel loopt Canneseries, het internationale seriefestival in Cannes. Daar staat de bus opgesteld en kunnen programmamakers van over de hele wereld. De interesse is groot én al concreet. Zo hebben er al vijf landen het programma aangekocht. Twee daarvan zijn in elk geval niet van de minste. Zo komt er een versie op de BBC en NBC.

Gino kon zijn ogen amper geloven toen Kevin Janssens achter hem opdook in Engeland.
Gino kon zijn ogen amper geloven toen Kevin Janssens achter hem opdook in Engeland. © VTM

‘Bestemming X’ werkt ontwikkeld door productiehuis Geronimo, dat werd opgericht door Manu Vanderjeugd en Jasper Moeyaert, twee West-Vlamingen die onder meer al ‘Helden Van Hier’ en ‘Snackmasters’ maakten. Het programma kostte zo’n 4 miljoen euro, een stevige investering, maar van bij het begin werd gemikt op buitenlandse interesse. VTM wil dan ook graag werk maken van een tweede seizoen. Inschrijven kan nu al op www.vtm.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier