“Geweldige ervaring!”: Jani Kazaltzis en James Cooke draaien weekendje mee op Zwevegemse boerderijcamping

Jani en James werden met open armen verwelkomd door de familie Vanhemmens. © Play4
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag trekken Jani Kazaltzis en James Cooke door Vlaanderen om mee de handen uit de mouwen te steken. In de eerste aflevering van ‘Jani & James doen-het-zelf’ houden ze halt bij de familie Vanhemmens van hoeve Ten Rooden Duifhuize.

“Geen idee hoe ze bij ons terechtgekomen zijn”, glimlacht een hoogzwangere Flore Vanhemmens, dochter des huizes. “Een paar weken na de vraag kwamen ze al filmen. Dat was in het Hemelvaartsweekend, net het enige zonnige weekend dit voorjaar. Ze hadden dus geluk. Er was ook heel wat te doen hier.”

En dat is een understatement, want de boerderij heeft niet alleen een aanpalende camping, maar er is ook een slagerij, en in de zomermaanden ook een heuse zomerbar en maïsdoolhof. Ten Rooden Duifhuize, zoals het domein heet, is een pareltje verborgen in de Zwevegemse velden. “Mijn ouders hadden een boerderij, maar die werd 13 jaar geleden onteigend voor een KMO-zone en sociale woonwijk langs de E17. Mijn broer Willem was intussen op zoek naar een plaats waar hij een slagerij kon opstarten, en toen botsten mijn ouders op deze hoeve. Maar omdat het geklasseerd was, moesten we er een nieuwe, bestemming aan geven.”

Het domein bevat naast een boerderij ook een camping en slagerij.
Het domein bevat naast een boerderij ook een camping en slagerij. © Play4

Dat werd hoevetoerisme, met naast vakantiewoningen ook een heuse camping. “Daar droomde mijn vader altijd van. Als kind gingen we ook vaak met de camper weg.” De naam Ten Rooden Duifhuize verwijst naar de duiventoren op het binnenplein, dat ooit dienst deed als postcentrale tussen Kortrijk en Doornik.

Vandaag is het een heus familiebedrijf geworden. “We hebben elk onze taak, en dat lukt perfect. We weten wat we aan elkaar hebben. Maar het is pittig, ja. Zeven maanden lang zijn we zeven op zeven open, en is er weinig privé. Ook in de winter zitten we niet stil. Oorspronkelijk waren die logies als hobby begonnen, maar vandaag leven we er met vier van. We leggen de lat ook hoog, want het internet kan hard zijn. Onze klanten komen overigens van overal. In het voorjaar zijn dat vaak mensen die komen voor de wielerklassiekers, tot zelfs uit de VS. Vanaf juni krijgen we veel Nederlanders op bezoek, die op doorreis zijn naar het zuiden. Het is een heel divers publiek.”

Jani en James draaiden een weekendje mee op het Zwevegemse domein en bleven er ook overnachten in hun camper.
Jani en James draaiden een weekendje mee op het Zwevegemse domein en bleven er ook overnachten in hun camper. © Play4

Ook Jani en James, die naar eigen zeggen niets met campings hebben, waren snel gecharmeerd door het domein en de familie. Jani en James mochten niet alleen de camping in goede banen leiden, maar ook meehelpen op het land en in de slagerij.

“Heel toffe mensen”, aldus Flore. “Ze hebben ook echt de handen uit de mouwen gestoken, ook als de camera’s niet draaiden. Ook de productie was erg behulpzaam. We wisten niet zo goed aan wat we ons moesten verwachten, maar het werd uiteindelijk een heel fijn avontuur.”

‘Jani & James doen-het-zelf’, op woensdag 4 september om 21.15 uur op Play4 en GoPlay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier