In ‘Wie Zoekt Die Wint’ bij VTM zien we donderdagavond hoe de familie Vansteenbrugge – vader Sam en zijn vier zonen – op zoek gaat naar 100.000 euro die verstopt is in hun huis. Presentator Jens Dendoncker schakelde alvast de hulp in van Maaike Cafmeyer. Een avontuurlijke opsteker voor het gezin dat een paar lastige jaren achter de rug heeft.
Het is enerverend heerlijke televisie: in Wie zoekt die wint laat Jens Dendoncker een team creatievelingen 100.000 euro verstoppen in een huis. Soms duidelijk zichtbaar, dan weer slim verstopt in het toilet, in een fake televisie of zelfs bladen lasagne. Gooi daar nog een verfbom bij, een kluis waar de helft van het bedrag verborgen ligt en je krijgt pure chaos. Dat is zeker het geval in de tweede aflevering van het VTM-programma, waarbij Jens halt houdt in Anzegem bij de familie Vansteenbrugge: vader Sam en zijn vier zonen Juul, René, Romeo en Emiel. “René en Juul hadden mij ingeschreven in de coronaperiode. Mijn eerste gedachte was: waar beginnen we nu aan?”, glimlacht Sam. “Maar we kenden het programma en ik sta ook open voor een uitdaging. Na enkele interviews kregen we Jens op een vrij unieke manier op bezoek, zoals je ook kan zien in de aflevering.”
Onstuimig
Dit voorjaar vonden de opnames plaats. “Of we het onderschat hebben? Eerlijk, ik had toch wel wat stress op voorhand, want er komt veel meer bij kijken dan de mensen zien op televisie: van catering tot het afzetten van de straat.” Het gezin beleefde ook een tumultueuze start, want het duurde niet lang of er sneuvelde al een glazen deur. “Laat ons zeggen dat de oudste wel onstuimig was. Hij woont beneden in een volledig ingerichte studio. Het plan was dat hij daar zou zoeken en wij ons zouden focussen op de rest van het huis. Het was niet simpel.”
Hoeveel geld ze te pakken krijgen, mogen ze uiteraard nog niet prijsgeven. “We waren niet ontgoocheld, want we waren sowieso met niks gestart. Wat we met het geld willen doen? Toen ik 50 jaar was vorig jaar heb ik met mijn zonen een avontuurreis ondernomen naar Italië, waar we gingen klimmen, kanovaren en aan canyoning deden. Zelf ben ik sportief aangelegd, maar het was toch pittig. Met het geld zouden we die reis misschien nog eens opnieuw kunnen doen.”
Ziek
In het dagelijks leven werkt Sam voor INTRO in Kortrijk, dat maatschappelijk kwetsbare jongeren begeleidt. Hij is een manusje-van-alles, van het bedelen van de dorpskrant in Marke tot vlaggen ophangen met Sinterklaas en andere klussen voor de stad Kortrijk. Sam werkt deeltijds, want twee jaar geleden overleed zijn vrouw Karla Van Coppenolle. “Ze is zes jaar ziek geweest, dus natuurlijk draag je dat mee. Af en toe is het wel pittig, maar Juul is nu uit huis en Romeo zit tijdens de week op kot in Gent. Ik kan bovendien rekenen op de hulp van mijn vrienden, buren en familie. We doen ons best om voor elkaar te zorgen. We zijn met drie van ons gezin zwaar ziek geweest.”
Voor het gezin was de deelname aan het VTM-programma een mentale opsteker. Achteraf gaven de jongens toe dat het hen dichter bij elkaar heeft gebracht, wat ook papa Sam bevestigt: “Het was zeker een unieke ervaring. Dat Maaike Cafmeyer kwam meehelpen, was een leuke bonus. We zijn fan van haar en haar werk. Zo zagen we haar vorig jaar nog aan het werk in de kerk in Vichte en zagen we alles van Eigen kweek tot Chantal. Ze behandelde ons als familie en ze ging er ook helemaal voor.”
Hoewel het huis nadien een half slagveld leek, was het boeltje snel opgeruimd. “Er kwamen heel wat mensen helpen, dus eind goed, al goed. Alles is al netjes opgeruimd.” (grijnst)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier