Deze West-Vlamingen kleurden 30 jaar Blokken

Dit zijn de West-Vlaamse topspelers: Saar Bossuyt, Ewout Leys, Elise Stassen, Britt Lonneville en Jolien Verfaille. © VRT
Bert Vanden Berghe

Op donderdag 5 september mag Blokken 30 kaarsjes uitblazen. Na 6.417 afleveringen, 8.350 kandidaten en 225.000 quizvragen heeft het programma op VRT nog niets aan populariteit ingeboet. Wij blikken terug met enkele opvallende West-Vlaamse kandidaten en opmerkelijke cijfers.

Nog voor de eerste aflevering vanFriends op antenne ging, het toenmalige Kanaal 2 en VT4 bedacht was en vijf jaar voor iemand ooit gehoord had van Big Brother, wasBlokkenal een vaste waarde op de Vlaamse televisie.

Presentator Ben Crabbé leidde maar liefst 6.417 afleveringen in goede banen, waarbij 8.350 kandidaten passeerden. Daarbij zijn vrijwel alle Vlaamse steden en gemeenten de revue gepasseerd, met uitzondering van drie: Drogenbos, Lo-Reninge en Spiere-Helkijn. Opvallend: hoewel Crabbé van Tienen uit Vlaams-Brabant afkomstig is, woont hij al sinds jaar en dag in Knokke. Daar kwam hij meer dan tien jaar geleden terecht voor de gezondheid van zijn zoon. De drummer van De Kreuners is ook supporter van Club Brugge en FC Knokke. Al laat hij die liefde voor West-Vlaanderen niet doorschijnen in zijn presentatie-opdracht bij Blokken. Meer nog: in die dertig jaar miste hij geen enkele aflevering. Een record is dat (nog) niet. Dat staat vandaag op naam van de Amerikaan Patrick Sajak. Hij presenteert al sinds 1989 Wheel of Fortune, dat wij kennen als Het Rad van Fortuin. In 2018-2019 presenteerde hij zijn 36ste seizoen en werd hij officieel opgenomen bij de Guinness World Records, een paar dagen voor zijn 7.000ste aflevering.

Recordjagers

Net als Ben ook van Tienen afkomstig: Kiana Buttiens. Zij behoudt nog steeds het absolute record van aantal deelnames. Begin 2020 hield ze het maar liefst 13 afleveringen vol. Tot dan stond het record op naam van Ewout Leys, toen 25 jaar en afkomstig uit Ieper. Op het moment van de opnames, in 2018, was hij huisarts in opleiding in Hooglede. Hij schopte het tot twaalf afleveringen, veegde het vijf jaar oude record van de tabellen en zag zo 11.000 euro op zijn rekening gestort. Dat vorig record stond dan weer op naam van Saar Bossuyt uit Kortrijk. In september 2013 haalde ze elf uitzendingen. Tijdens de tien voorafgaande deelnames slaagde ze er vier keer in om in de voorronde meer dan 1.000 punten te scoren, met een uitschieter van 1.210 punten. Ze won uiteindelijk meer dan 10.000 euro.

Presentator Ben Crabbé miste nog geen enkele aflevering.
Presentator Ben Crabbé miste nog geen enkele aflevering. © VRT

Kansloos?

Nadien waren er nog veel pogingen om dat record te breken. Bij de West-Vlamingen komt enkel Jolien Verfaille uit Wervik in de buurt daarvan. Zij was eind 2023 in acht afleveringen te zien. Ironisch genoeg moest ze het synoniem zoeken voor ‘wint nooit’, en kwam ze niet op het woord ‘kansloos’. Uiteindelijk ging ze naar huis met maar liefst 7.500 euro en een televisietoestel.

Maar zij is niet de enige West-Vlaamse die zich in de kijker speelde. Vorig jaar maakte Britt Lonneville uit Brugge indruk. Zij won immers de seizoensfinale, nadat ze eerder al zes afleveringen te zien was. Voor de wetenschappelijk medewerkster aan het Vlaams Instituut voor de Zee was de finale de kers op de taart. Ze kon toen ook nog eens 1.000 euro verzilveren voor Kom op tegen Kanker. Zelf ging ze evenmin met lege handen naar huis. Na haar zes deelnames kon ze rekenen op een televisie en 5.250 euro, en dankzij de finale scoorde ze ook een reis naar Malta. Die reis wilde ze doen met haar moeder als bedanking, nadat Britt en haar verloofde even terug thuis mochten wonen tijdens verbouwingen aan hun huis.

Blote kont

Ook Elise Stassen uit Brugge is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke kandidate. Zij schitterde in de 5.000ste aflevering van Blokken, op 10 december 2017. In de drie weken ervoor werden de vier beste vrouwen en de vier beste mannen uit de laatste 1.000 afleveringen van Blokken uitgenodigd. Elise, die het al eens 9 afleveringen had volgehouden, won ook deze jubileumaflevering. Zij won een reis naar Zuid-Afrika en 13.000 euro. Het werd een van de meest bekeken afleveringen van het programma.

Naar aanleiding van onder meer het toenmalige Music for Life en het WK Blokken werden er door de jaren heen ook speciale edities van het programma op poten gezet. Daar zagen we bekende West-Vlamingen als Sofie Lemaire, Annelien Coorevits, Piet Huysentruyt, Marc Degryse, Yves Leterme en Freddy Maertens spelen met de blokjes. Hoeveel dat er trouwens zijn? Een exact aantal is onbekend, maar productiehuis De Mensen schat dat het ongeveer 369.600 stuks zijn.

Onbreekbaar record

Eén van de oudste te kloppen records staat vandaag nog altijd overeind. Herlinde D’hiet uit Veldegem haalde op 28 maart 2007 een topscore van 1.440 punten, tot grote verbazing van Ben Crabbé. Sindsdien werd er geen enkele hogere score genoteerd. Slechts eentje kwam in de buurt. Tijl Vandenbussche uit Eernegem haalde 1.320 punten op 5 september 2019. Leuk detail: Tijl zou later nog een opvallendere televisiepassage maken. Hij maakt in 2021 een ludiek filmpje voor De Ideale Wereld, waarin zijn blote kont de hoofdrol speelde. Daarmee won hij… drie vaten bier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier