Bruggeling Thomas De Graeve (41) volgt Björn Soenens op als Amerika-correspondent voor VRT: “Fascinerend land”

Bruggeling Thomas De Graeve wordt Amerika-correspondent voor vrt. © VRT - Damon De Backer
Stefan Vankerkhoven

Bruggeling Thomas De Graeve zal voor VRT Björn Soenens opvolgen als Amerika-correspondent. Dat meldt de openbare omroep. Tot nu toe is hij vooral bekend als documentairemaker, maar hij is al sinds 2007 aan de slag bij VRT NWS.

De voorbije acht jaar was de West-Vlaming Björn Soenens, die afkomstig is uit Ingelmunster, de vaste Amerika-correspondent voor VRT. Hij zal begin 2025 na de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president terugkeren naar Vlaanderen.

Björn Soenens volgde de opeenvolgende ambtstermijnen van Donald Trump en Joe Biden op, maar gaf een tijdje geleden aan opnieuw kort bij familie en vrienden te willen wonen en leven. Voorlopig blijft Björn Soenens volop in touw voor de verslaggeving bij de Amerikaanse verkiezingen en de inauguratie in januari 2025.

Uitdagende opdracht

In het voorjaar zal VRT NWS-journalist Thomas De Graeve in zijn schoenen treden, een zeer uitdagende opdracht. Thomas De Graeve is de schoonzoon van de Brugse opiniemaker Marc Van de Voorde, die al jaren wekelijks in KW/Brugsch Handelsblad de column in het Brugs ‘Sissewat’ schrijft. Thomas is gehuwd met Rebecca Van de Voorde, met wie hij twee kinderen heeft: Cesar (10) en Magnus (5).

Thomas De Graeve heeft veel ervaring als buitenlandjournalist en kennis van de drie media: radio, tv en online verslaggeving. Hij is eveneens de maker van de documentaire reeks ‘Verscheurd Amerika’ die vanaf 21 oktober op VRT MAX loopt.

Fascinerend land

In vier afleveringen toont de Bruggeling thema’s die de Amerikanen diep verdelen of gemeenschappen uiteen dreigen te scheuren. Hij gaat op zoek naar persoonlijke verhalen, en praat met Amerikanen die de grote politieke discussiepunten zelf ondervinden. Van de straten in Philadelphia, waar Amerikanen de drugscrisis in hun land proberen te lijf te gaan, in kerken op het platteland van Tennessee en Texas, waar een religieuze strijd woedt, tot aan de muur op de grens met Mexico. Een reis langs de breuklijnen in de (niet zo) Verenigde Staten.

Thomas De Graeve stelt: “Ik vind het belangrijk om alle kanten van het verhaal te laten horen. Ook al zijn sommige opvattingen verrassend of moeilijker te begrijpen voor ons als Europeaan. Het geeft toch wat meer inzicht in dit enorm fascinerende land en zijn inwoners.”

Terzake

Thomas De Graeve (41) studeerde Communicatiewetenschappen aan de UGent en Radio en tv-journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij is sinds 2007 aan de slag bij VRT NWS. Eerst op de regionale redactie van Radio2 in Gent. In 2013 verhuisde hij naar de redactie van het duidingsmagazine Terzake.

Thomas De Greave in de documentaire Verscheurd Amerika.
Thomas De Greave in de documentaire Verscheurd Amerika. © © VRT

Sindsdien presenteerde hij ook twee seizoenen lang het Radio 1-duidingsprogramma De ochtend op zaterdag. En hij werkte voor het reportagemagazine Pano. Sinds 2021 maakt Thomas deel uit van de buitenlandredactie van VRT NWS waar hij bijdrages maakt voor VRT NWS Journaal, Terzake en vrtnws.be.

Thomas heeft al jaren een bijzondere interesse in de VS. Sinds 2016 volgt hij het land als journalist voor VRT NWS. Thomas De Graeve zegt hierover: Ik vind het een enorm voorrecht om deze job te kunnen uitoefenen. De voorbije jaren bracht ik al met veel passie nieuws en verhalen uit de VS.”

“Het is een unieke ervaring om nu als correspondent te gaan leven in de VS, dat fascinerende land dat zo’n grote impact heeft op de rest van de wereld. Het is een kans die ik met veel goesting grijp. Ik kijk er heel erg naar uit om de VS van binnenuit te gaan verkennen en er verslag over uit te brengen voor de Vlaamse kijkers, luisteraars en lezers van VRT NWS.”

Verkiezingen

Op dinsdag 5 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. VRT heeft daarvoor een aantal journalisten ter plaatse die alle ontwikkelingen op de voet volgen, in aanloop naar, tijdens en nadien. Zij brengen verslag uit via alle media en platformen, in een onafgebroken stroom van informatie op radio en tv, via vrtnws.be, de VRT NWS-app en VRT MAX.

Björn Soenens volgt het democratische kamp met Kamala Harris. Thomas De Graeve vat post bij de Republikeinen met Donald Trump. Veerle De Vos en Tom Van de Weghe doorkruisen de VS, met focus op de strijdstaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier