Broers trappen in de val tijdens ‘Klopjacht’

Nietsvermoedend zaten de broers te manillen op de koer van een café in Berlaar. Niet veel later werden ze overvallen door het speurdersteam. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Vorige week zaten de speurders van het Play4-programma ‘Klopjacht’ al akelig dichtbij de broers Tom en Wies Vanden Berghe. In de aflevering van maandagavond zagen we hoe de val, die de speurders hadden opgezet, was dichtgeklapt. “Ze moesten iets doen, want ze hadden geen enkel spoor.”

In ‘Klopjacht’ moeten onbekende West-Vlamingen uit de klauwen blijven van het kruim van de Belgische opsporingsdienst, in duo of alleen. Nadat Julie Velghe uit Ingelmunster al gepakt werd, was het maandagavond de beurt aan Tom en Wies Vanden Berghe.

Tom uit Beveren bij Roeselare, die werkt als coördinator bij De Zondag, en marketingmanager Wies uit Pittem hadden er nochtans een sterk parcours op zitten. Zij verdwenen al van bij het begin van de radar. “Ze hadden geen enkel spoor”, aldus Wies. “De speurders moesten dus wel iéts doen.” Dat deden ze in de vorm van een valse mail die ze uitstuurden naar een beveiligd mailadres die de twee hadden. In die mail stond dat ze verwacht werden in een luxehotel. De broers roken onraad en namen telefonisch contact op met het hotel. In het hoofdkantoor van de inspecteurs konden ze de locatie achterhalen vanwaar het telefoontje werd gepleegd: een café in Berlaar. De twee bleven daar uitrusten. “En dat was een stomme fout”, aldus Tom. “We hadden zo hard opgelet om niet te blijven op de plaats vanwaar we bellen, maar we waren die dag helemaal uitgeregend, waren moe en hadden honger. Wellicht heeft onze concentratie het daar laten afweten. Ik denk dat we sinds de opnames echt elke dag dat scenario opnieuw in ons hoofd hebben afgespeeld.”

Wies en Tom Vanden Berghe mogen niettemin toch terugblikken op een sterk parcours. (foto Play4)
Wies en Tom Vanden Berghe mogen niettemin toch terugblikken op een sterk parcours. (foto Play4)

“Want we waren wel degelijk verrast toen de speurders opeens opdoken”, weet Wies. “We hadden zowat honderd scenario’s in ons hoofd, bij elke stap die we deden. Maar één stom foutje heeft ons genekt. Maar we mogen toch terugkijken op een fantastisch avontuur. We hebben geweldige mensen ontmoet, sliepen bij de nonnen, kippen en ook een boomhut. Veel beelden hebben ze daar niet van gebruikt. Ik denk ook dat we weinig aan bod kwamen, net omdat we heel beredeneerd en niet zozeer roekeloos te werk gingen, wat iets spannendere tv oplevert. Hoe dan ook, zijn we heel blij.”

Met hun vertrek rust de West-Vlaamse hoop nog op politie-inspecteurs Stacey en Gianni. Die nemen regelmatig ook risico’s, maar voelen ook even vaak de hete adem van het onderzoeksteam in hun nek. Het is afwachten of ze het tot het einde van de reeks schoppen. En die eindsprint wordt ingezet in Bredene. Het wordt dus opnieuw nagelbijten…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier