Broers duiken onder in ‘Klopjacht’
Vanaf maandag zien we in het gloednieuwe tv-programma ‘Klopjacht’ op Play4 hoe twaalf onbekende Vlamingen maar liefst 17 dagen lang uit de handen moeten blijven van gespecialiseerde opsporingsdiensten. Onder meer de broers Tom en Wies Vanden Berghe nemen deel aan dit zinderend kat-en muisspel. “We hadden een plan A, B, C én D voor de start.”
Kan je in België van de ene op de andere dag van de radar verdwijnen? Wie kan je vertrouwen wanneer iedereen naar jou op zoek is? En hoe blijf je uit handen van de opsporingsdiensten in een land waar alles gezien wordt? Dat is het uitgangspunt van het razend spannend en gloednieuwe televisieprogramma ‘Klopjacht’, waarbij twaalf onbekende Vlamingen meer dan twee weken lang uit de handen proberen te blijven van gespecialiseerde opsporingsdeskundigen. Die jagen hen op als ware het criminelen met de grootste prioriteit. Het gevolg is vrij spectaculair: telefoons aftappen, huiszoekingen en elk mogelijke bewakingscamera checken.
Bij de verschillende voortvluchtigen zien we ook de broers Vanden Berghe. Tom (37) werkt als eindredacteur voor de krant De Zondag in Roeselare. Wies (34) uit Pittem werkt dan weer als marketingmanager voor het Kortrijkse ScioTeq, dat schermen ontwikkelt voor de luchtvaart, zowel voor de commerciële sector als voor defensie. Allebei zijn ze papa van twee jonge kinderen. Ze zijn afkomstig van Koolskamp en hebben met Bert nog een oudere broer.
Tom en Wies zitten niet om een uitdaging verlegen en liepen eerder al enkele marathons bij ons, in Nederland en Frankrijk. Vooral Wies pakt regelmatig uit met een sportieve stunt. Zo liep en fietste hij al een indrukwekkend aantal kilometers voor Kom op tegen Kanker. Met de wielertoeristenclub ‘Nuenton’ fietste hij in de coronaperiode alle straten van zijn thuisgemeente af en hij geeft ook regelmatig looptraining bij de recreatieve loopclub Forza 8740. Toch kwam het idee van Tom: “Ik zag een oproep passeren op Instagram en stuurde het hem door”, aldus Tom. “Hij was meteen gewonnen voor het idee. We wisten wel niet wat het programma precies inhield, tot we op gesprek mochten.”
Voorbereiding
“Het grappige was dat ik eigenlijk al bezig was met de preselecties van Bake Off Vlaanderen. Maar toen dit op mijn pad passeerde, twijfelde ik niet. Zeker niet toen bleek dat het programma geïnspireerd was op Hunted, dat in Groot-Brittannië en Nederland te zien is”, weet Wies. “Ik heb meteen die afleveringen gecheckt.” “Ik niet”, zegt Tom. “Ik wilde zo onbezonnen mogelijk in dit avontuur stappen. Ik wilde niet in de val trappen van mij te veel voorbereiden of ook té paranoia te worden, zoals in de buitenlandse edities gebeurt.”
Maar echt voorbereiden kan je niet specifiek, dat weten de broers als geen ander. “We hadden een lijst met interessante namen, plaatsen en telefoonnummers, maar eigenlijk was het de bedoeling om na de eerste stopplaats te zien waar we zouden uitkomen”, klinkt het. “Maar ook tijdens onze voorbereiding waren we heel voorzichtig, omdat we wisten dat de inspecteurs mogelijks onze telefoon of laptop zouden controleren. Toen we iets opzochten op Google Maps deden we dat algemeen en niet met een specifiek zoekopdracht. We wilden geen enkel spoor achterlaten.”
Natuurlijk was onze omgeving op de hoogte van wat er op til was, maar eigenlijk wisten ze zo goed als niets. We hebben ook heel bewust niemand ingelicht over wat we van plan waren. Zelfs onze vrouwen wisten niet naar waar we precies zouden vluchten. Dat hielp ons vooruit mochten de inspecteurs bij hen binnenvallen. Dan hoefde ze niet te liegen, want ze wisten écht niet wat we zouden doen. Alleen wij twee hadden een plan in ons hoofd. Een heel bewuste strategie dus. Er was wel een plan A, B, C en zelfs D voor ons vertrek vanuit Pittem. We wisten daarbij telkens hoe we zouden vertrekken en vanaf daar was niets definitief. We wisten dat de kans toch groot was dat al onze plannen vroeg of laat in de prullenbak zouden belanden. Go with the flow dus.”
Gewonnen?
Hoe het verloopt of afloopt, kunnen ze niet kwijt. Meer nog, de verschillende kandidaten weten niet van elkaar hoe lang ze in het spel zitten en wie er al dan niet gewonnen heeft door de 17 dagen uit te doen.
“Of we het onderschat hebben? Ja en nee. Het was zo tof als we het verwacht hadden, maar het is wennen om plots niet meer alles te kunnen regelen vanaf je telefoon. En natuurlijk is het lastig om je kinderen niet te zien of te kunnen contacteren, maar eenmaal je in dat spel zit… Het was ook wel tof om dat samen te doen. Het voordeel is dat we elkaar door en door kennen. We weten wanneer de één het voortouw gaat nemen of wanneer de ander even met rust moet gelaten worden.”
Voor Tom en Wies was stilzwijgen een absolute must. Los van hun dichte omgeving, was niemand op de hoogte van hun deelname. “Het handige is dat de opnames gebeurden in de coronaperiode, waardoor er toch geen evenementen waren, feestjes met vrienden of familie. De mensen stelden toen geen vragen als ze ons een tijdje niet hoorden of zagen. We zijn in elk geval wel benieuwd naar de reacties van onze omgeving én de kijkers.”
Klopjacht, vanaf maandag 18 oktober om 20.35 uur op Play4.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier