Arnout Hauben stapt opnieuw ‘Dwars door de Lage Landen’: “Ik heb geleerd om te wachten op een goed verhaal”

Arnout Hauben trekt samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens van het Nederlandse Lauwersoog diagonaal naar De Panne. © VRT
Bert Vanden Berghe

Arnout Hauben trekt in het gloednieuwe seizoen van ‘Dwars door de Lage Landen’ – vanaf 7 oktober – door Nederland en België, samen met zijn wandelkompanen Philippe en Ruben. Ze gaan op zoek naar verhalen die onze streken kleur hebben gegeven, van Lauwersoog tot De Panne. “De mentaliteit wordt eerder gevormd door het landschap dan door een landsgrens.

In 2021 stapten televisiemaker Arnout Hauben samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens (afkomstig uit Brugge, red.) van Oostende naar Pieterburen, waar ze zich onderweg lieten verrassen door de natuur en de mensen. De reeks werd een instant succes, niet alleen bij ons, maar ook bij onze noorderburen. Een vervolg kon niet uitblijven.

Deze keer wandelt het trio in de omgekeerde richting: vanuit het Nederlandse Lauwersoog diagonaal naar De Panne. Daarbij maken ze onder meer kennis met de eigenzinnige inwoners van Friesland, botsen ze op een leeuw in een bos in Drenthe, de boot van Sinterklaas, een oud legervliegtuig en de Muur van Geraardsbergen. Eindigen doen ze in stijl in de Westhoek, waar de sporen van de Eerste Wereldoorlog nooit veraf zijn. Geen onbekend terrein overigens voor Arnout, want hij draaide er ooit de reeksen Ten Oorlog en begon ook zijn trip Rond de Noordzee bij ons. De televisiemaker heeft overigens een persoonlijke band met onze provincie, want zijn moeder was afkomstig van Ruddervoorde en ook zijn vrouw komt uit onze provincie.

Zelfrelativering

Voor deze tweede reeks werd er niet gesleuteld aan de formule en blijft het programma uitgaan van zijn eigen sterkte: toevallige ontmoetingen en onvoorziene omstandigheden. “Waar andere ploegen dan stoppen met draaien, gaan wij net een stap verder”, aldus Arnout. “In die zin moeten we onszelf elke dag heruitvinden. Of ik stress heb dat we op niets interessants zullen botsen? De eerste dagen loop je wat nerveus rond, maar het voordeel van dat stappen is dat je na een dag of drie al goed moe bent, waardoor de stress van je afglijdt. Ik heb geleerd bij Weg naar Compostela dat je soms twee dagen niets kunt tegenkomen. Maar hoe harder je probeert, hoe minder het lukt. Ik heb wel geleerd om te durven wachten. Voor we een dorp of streek binnenstappen, weten we altijd wat daar leeft of wat een leuke invalshoek zou kunnen zijn, maar we laten het altijd op ons afkomen.”

Wat het naar eigen zeggen nog leuker maakt om het te draaien, is zijn team. “Ik kan met de hand op het hart zeggen dat er nog nooit ruzie is geweest, en als er al spanningen zouden zijn, zijn die heel snel weg bij een potje kaarten.”

Eindigen doet het gezelschap in De Panne.
Eindigen doet het gezelschap in De Panne. © VRT

De reeks werd dit voorjaar ook in Nederland uitgezonden en daar bijzonder goed ontvangen. Elke week stemden gemiddeld zo’n 1,3 miljoen kijkers af op het programma. Meer nog: het programma kon zelfs een nominatie verzilveren voor de Televizier-Ring, de belangrijkste televisieprijs van Nederland. “Een ongelooflijk compliment, zeker als je weet dat er nog nooit een Vlaams programma in dat lijstje stond. Bovendien is de uitreiking in de Carré (in Amsterdam, red.), de zaal waar Toon Hermans zo vaak speelde en wiens platen we thuis grijs hebben gedraaid. Bovendien kwamen ze de enveloppe met de nominatie persoonlijk afgeven. Iemand heeft dus vier of vijf uur in de auto gezeten daarvoor. (lacht)”

“De mentaliteit wordt eerder gevormd door het landschap dan door een landsgrens”

“Vanwaar dat succes in Nederland? Goh, ik denk dat het een combinatie is van verschillende factoren. Het televisielandschap is daar vrij hard en luid met veel bekende Nederlanders, waar bij ons de zachtheid en gewone mensen centraal staan. Niet alleen die eenvoud die we omarmen, maar ook de nodige zelfrelativering en humor spreken de Nederlanders wel aan. Bij Rond de Noordzee merkten we dat we er een naam aan het opbouwen waren, maar dit succes had niemand zien aankomen. We werden onderweg ook vaker herkend, maar omdat we overal onverwacht opdoken, was er weinig tijd om daar lang bij stil te staan.”

Geschiedenis

Als je zowel Nederland als België doorkruist, rijst de onvermijdelijke vraag om die twee landen te vergelijken. “De mentaliteit wordt eerder gevormd door het landschap dan door een landsgrens. In Vlaanderen wonen ze dichter op elkaar, waardoor je een heel andere sfeer krijgt dan in Nederland, waar er veel weidse landschappen zijn. Soms zijn mensen er stug, maar dat heb je evengoed in de Westhoek, maar eenmaal daar voorbij, word je met open armen ontvangen.”

Stilzitten is duidelijk niet aan Arnout besteed. Zo is hij volop bezig aan een nieuw seizoen van Interview met de geschiedenis. In de vorige reeks verdiepte hij zich in het Belgische koningshuis, nu komen iconische figuren als Albert Einstein, Marie Curie en Vincent van Gogh aan bod. De reeks komt volgend jaar op antenne. “Ik hoop daarnaast wel op een nieuwe Dwars door…, ja”, aldus Hauben. “Ruben is net papa geworden van een prachtige dochter, dus zal het nog enkele maanden duren voor we weer op pad gaan. Maar ik heb wel al ideeën voor een nieuwe reeks in de lijn van wat we al deden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier