Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee

Doris Klausing. © GF
Redactie KW

Vanaf pinkstermaandag besteedt Radio Noordzee aandacht aan de Vissersopstand. Auteur Doris Klausing neemt de luisteraar mee naar 1887 in een 17-delige radioreeks.

Voor de reeks over de Vissersopstand werkt Radio Noordzee samen met Doris Klausing. Deze Oostendse schreef onder meer het boek Tot elke prijs over de opstand. Ze nam mee het initiatief voor een jaarlijkse herdenking van die opstand en een monument. Doris Klausing geeft ook lezingen. Ze duidt het belang: “Tot voor enkele jaren geleden was de geschiedenis over die opstand niet zo bekend. Er vielen nochtans vijf doden. In de reeks heb ik het onder meer over de historische context, de aanleiding voor het protest, de belangrijkste figuren en de eigenlijke opstand, die drie dagen duurde. Ik heb het ook over het proces en het resultaat voor de vissers.”

Radio Noordzee bracht eerder al reeksen over Oostendse cafés, Leopold II, de lijn Oostende-Dover, billenkarren, Oostendse kapers, de Oostendse Compagnie, de SEO… Telkens werd samengewerkt met experten, auteurs, onderzoekers en de Oostendse Gidsenkring Lange Nelle. Deze vereniging verzorgt trouwens een dagelijkse rubriek waarin de geschiedenis van de regio aan bod komt.

De reeks wordt uitgezonden van pinkstermaandag 20 mei tot en met dinsdag 11 juni, op weekdagen om 11.10 en 19.10 uur op Radio Noordzee. Te beluisteren via 105 FM, via www.radionoordzee105.be/livestream.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier