Gewezen Radio 2-producer Wim Chielens blijft actief, radio voor nostalgici in Reningelst

Wim Chielens presenteert ‘Het Orgeltje van Yesterday’. (foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Al 28 weken lang maakt Wim Chielens (61) vanuit zijn geboortehuis in Reningelst een podcast onder de naam ‘Het Orgeltje van Yesterday’. Het verwijst naar een gelijknamig programma dat hij destijds presenteerde op de nationale Radio 2.

Wim Chielens volgde de lagere school in Reningelst, en trok daarna naar het Poperingse college. Aan de KU Leuven behaalde hij het diploma Germaanse talen. “Toen werkte ik eerst twee jaar voor Ons Erfdeel in Rekkem, en ondertussen nam ik deel aan het examen voor de BRT-radio. Gedurende 26 jaar was ik actief voor Radio 2 in Kortrijk, met bekende collega’s als Ro Burms en wijlen Els Van Herzeele”, vertelt Wim.

Nationale radio

“In 1987 slaagde ik voor het examen van producer voor Studio West. Mijn taak bestaat erin concepten uit te denken voor nieuwe programma’s, die concepten te bewaken en er de nodige mensen voor zoeken. Ook moest ik rekening houden met budgetten om de medewerkers te betalen, eventueel gages voor uitgenodigde artiesten, verplaatsingskosten, prijzen voor een quiz, en dergelijke meer.”

“Een producer moet niet noodzakelijk presenteren. Maar voor mijn eigen programma’s zoals Het Gelag, Het Orgeltje van Yesterday, Muzieklijn en het boekenprogramma Het Narrenschip nam ik wel de presentatie voor mijn rekening. Die programma’s werden nationaal uitgezonden in heel Vlaanderen. Radio 2 West-Vlaanderen werd dagelijks een paar uur ontkoppeld, ’s morgens, over de middag en ‘s avonds”, gaat Wim verder.

Oprotpremie

Maar vanaf 2000 moesten alle ‘nationale’ programma’s vanuit Brussel uitgezonden worden, en algoritmes stuurden de computer aan om de muziekkeuze te bepalen. “Een verhuis naar Brussel zag ik helemaal niet zitten. En ook het feit dat je als programmamaker niet meer mocht instaan voor je muziekkeuze, lag mij niet. Je kon je ziel en je grote liefde voor muziek niet meer kwijt in je eigen programma’s.”

“Het ‘metier’ verdween, we mochten geen montages meer maken, en alles mocht nog maximaal drie minuten duren. Toen kwam er een grote reorganisatie, en een 300-tal medewerkers konden kiezen voor een ‘oprotpremie’. Ik heb daarvan geprofiteerd. In juli 2010 ben ik met de radio gestopt, maar ik was dan al vijf jaar parttime directeur Woord van de Poperingse Kunstacademie. In januari 2011 kreeg ik de kans Ghislain Kuyle op te volgen als algemeen directeur.”

“Maar muziek en radio maken, bleven mijn passies. Ik luisterde veel naar podcasts en zo kwam ik op het idee er zelf een te maken. Ik wil mijn liefde voor muziek zoveel mogelijk delen. De heimwee naar het mooie, gemakkelijke en dichtbije medium radio was erg groot. Veel mensen vinden hun gading niet meer in de klassieke etherradio, die eenheidsworst is geworden. Zij zoeken alternatieven op de computer.”

Veel reacties

“Via Mixcloud.com/wim-chielens kan men mijn programma wekelijks vanaf maandag beluisteren”, aldus nog Wim. “Daarin komen vooral folk(rock) uit de jaren 70 en 80, singer-songwriters, kleinkunst, Ierse muziek en chanson aan bod. Op zondag maak ik steeds een nieuwe uitzending. Alles gebeurt met de computer. Eerst stel ik een playlist samen, dan ga ik op zoek naar de nummers en als laatste maak ik de montage.”

“Op maandag stuur ik het de ether in. Ik krijg heel veel reacties en suggesties van luisteraars, die net als ik, soms wegdromen in nostalgie”, besluit Wim Chielens, die ook al een zevental boeken en enkele toneelstukken schreef, en accordeon speelt, ondermeer bij zijn folkgroep Kotjesfolk.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier