“Distributiekost voor KW dreigt met 100 procent te stijgen”: Roularta-ceo Xavier Bouckaert misnoegd over overheidssteun die op helling staat
Volgens de krant De Tijd staat de overheidssteun voor tijdschriften op de helling. In een herschikking van het belastingkrediet voor uitgevers zou de steun voor tijdschriften verdwijnen, terwijl die voor kranten zou toenemen. Roularta-ceo Xavier Bouckaert reageert ontgoocheld. “Voor De Krant van West-Vlaanderen zouden de distributiekosten met 100 procent stijgen”, zegt hij bij zusterblad Knack.
Maandag kwam het kernkabinet opnieuw bijeen om zich over de subsidies voor de verdeling van kranten en magazines te buigen. Bpost verloor eerder al de concessie van 125 miljoen euro per jaar en eind 2023 schafte de regering het bestaande systeem voor distributiesteun af. Tot 30 juni is er nog een uitdoofregeling van kracht. Die levert Bpost eenmalig 75 miljoen euro op.
Uitgevers zouden nog tot 2026 recht hebben op een belastingkrediet van 50 miljoen euro. Die moet distributie in meer afgelegen gebieden – zo goed als allemaal in Wallonië – mogelijk maken. De Tijd stelt dat vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) maandag een voorstel heeft ingediend waarbij de steun voor de bedeling van tijdschriften volledig zou verdwijnen, aangezien daar geen extra vroege ochtendbedeling voor nodig is.
Pure discriminatie
“En dat is pure discriminatie”, stelt ceo Xavier Bouckaert van Roularta Media Group uit Roeselare, uitgever van onder meer De Krant van West-Vlaanderen, Knack, Trends en Libelle, in een reactie aan Knack. “De reden daarvoor zou zijn dat het goedkoper is om magazines te bedelen dan kranten, omdat die met de reguliere post mee kunnen.”
“Maar dat betekent niet dat de distributiekosten zelf niet zullen stijgen. Voor Knack en Le Vif verwachten we een stijging van 50 procent in distributiekosten bij een verdeling binnen de dag na levering van de magazines bij de distributeur. Bij De Krant van West-Vlaanderen gaat het zelfs om de volle 100 procent.” Omdat De Krant van West-Vlaanderen wekelijks verschijnt, wordt die door de overheid immers aanzien als magazine.
Bouckaert begrijpt niet waarom magazines van fiscale ondersteuning uitgesloten zouden worden. “Daar moet toch een objectieve reden voor zijn? Die is er niet. De overheid bouwt een concurrentieel nadeel in voor magazines, want de dagkranten zijn onze concurrenten, zowel op de lezers- als advertentiemarkt. Het is duidelijk dat de magazine-uitgevers het slachtoffer dreigen te worden. Met Roularta hebben we 25 dergelijke titels. We worden dus echt geviseerd.”
Impact
Als een dergelijk scenario uitgerold zou worden, zal Roularta bekijken of er juridische stappen genomen kunnen worden. “Er is zoiets als het gelijkheidsbeginsel. We stellen ons ook vragen bij de concurrentiewetgeving. Kan een overheid zomaar één partij bevoordelen? En dan is er nog de kwestie van staatssteun. Kan het wel dat de ene alles krijgt en de andere aan de kant moet blijven staan?”
Xavier Bouckaert roept het kernkabinet op om magazines niet te discrimineren. “We vragen niets meer dan een gelijke behandeling van alle spelers. Als dat niet gebeurt, zal er een impact zijn. Bepaalde titels zouden het moeilijk krijgen, zeker onze magazines in Wallonië.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier