Luna (23) verdedigt België op verkiezing Miss Eco International: “Ik maak zelf een ecojurk uit gerecycleerde kledij”

Luna De Vlam vertegenwoordigt ons land in april op Miss Eco International World. © LIN/gf
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op 28 april vindt in Egypte de verkiezing van Miss Eco International plaats. Luna De Vlam mag er ons land vertegenwoordigen. Een hele uitdaging voor de 23-jarige Luna die een van de 55 kandidaten is. “De concurrentie is heel groot, maar ik ga er met een goed gevoel naartoe en zal mijn uiterste best doen.”

Luna De Vlam is niet aan haar eerste missverkiezing toe. In 2021 werd ze derde eredame van Miss Fashion Benelux 2022 en Miss Photogenic. Door haar connecties en engagement bij de organisatie van Miss Fashion werd ze gevraagd om België te vertegenwoordigen op de verkiezing van Miss Eco International. “Dit wordt een bijzondere ervaring, want we zijn met 55 meisjes voor dit kroontje”, vertelt Luna.

Belangrijke verkiezing

De verkiezing van Miss Eco International vindt elk jaar plaats in Egypte. Het is een van de belangrijkste missverkiezingen ter wereld. De eerste verkiezing dateert van 2015. Het is een grote organisatie met deelname van 55 landen en 100 sponsors. Doel van de wedstrijd is om de beste Eco Queen te kiezen voor een pleidooi voor ecotoerisme en duurzaamheid over de hele wereld. Om tegelijk de duurzame ontwikkelingsdoelen 2030 van de Verenigde Naties te promoten. Een schoonheidswedstrijd dus met een humanitair gezicht. Vorig jaar ging de titel naar Nguyen Thanh Ha uit Vietnam.

(lees verder onder de foto)

Luna in haar missjurk.
Luna in haar missjurk. © gf

Voor de verkiezing die plaatsvindt op 28 april in Cairo, reist Luna voor twee weken naar Egypte, met een eerste verblijf in Hurghada. Daar wachten haar heel wat activiteiten en verplichtingen. Er vinden enkele voorrondes plaats tot er nog tien kandidaten overblijven die dan naar de grote finale gaan.

Hulp van ouders

Aan de verkiezing hangen enkele verplichtingen. “Zo moeten we een ecojurk meebrengen. Die ben ik samen met mijn mama aan het maken uit gerecycleerde kledij en stofjes. Ook papa helpt mee met het knippen van de vierkantjes stof. Dit vraagt heel veel werk, maar dankzij de hulp lukt het al vlot. Mochten we er constant aan kunnen werken, dan zou de jurk in een week klaar zijn. Maar we hebben ook nog onze job, hé”, lacht Luna. Zij zelf werkt in de zaak Mayerline in Oostende en ook nog een dag in de bruidswinkel Steven in Torhout. Daarnaast doet Luna nog modellenwerk – “maar dat staat nu even on hold” – ontwerpt ze kledij en doet ze sportmassages.

“Mijn kroontje dat ik zelf ontwierp bestaat uit gerecupereerde haarspelden”

Naast het ecokleed maakt Luna De Vlam ook nog haar galakleed. En ze ontwierp en maakte ook haar kroontje. “Dat bestaat uit gerecupereerde haarspelden”, toont ze. “Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg en hoop dat ik België waardig kan vertegenwoordigen. Ik zal in elk geval mijn uiterste best doen”, besluit Luna. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier