Het verhaal van de radio: unieke expo toont 50 schatten

Een van de eerste draagbare radio's vormt samen met 49 andere voorwerpen de unieke exoi Ons erfgoed, uw erfgoed. De Marconiphone kwam door nalatenschap van een tante bij Roland Vandenbussche terecht. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Momenteel loopt in het RAM een unieke tentoonstelling rond 50 objecten van inwoners uit Oudenburg, Ettelgem, Roksem en Westkerke. Niet alleen zijn de voorwerpen er te zien, in een bijzondere catalogus lees je ook het verhaal achter het object.

Erfgoedkring 8460 bestaat vijf jaar en viert dit jubileum met de tentoonstelling ‘Ons erfgoed, uw erfgoed’. Het bestuur deed eerder dit jaar een oproep naar Oudenburgenaars om wie in het bezit is van een speciaal object met een geschiedenis, dit uit te lenen voor een expositie. Er kwam massaal reactie, wat leidde tot het tentoonstellen van 50 bijzondere schatten: van soldatenbrieven, over een oud telefoontoestel, een uniek toilet, een fles van brouwerij Dewaele, het kostuum van een tijdens WO II verongelukte piloot, tot een draagbare radio uit 1950.

De tante van Roland Vandenbussche, Alice Dewulf, kocht de draagbare radio begin de jaren '50 van de vorige eeuw.
De tante van Roland Vandenbussche, Alice Dewulf, kocht de draagbare radio begin de jaren ’50 van de vorige eeuw.© a-LIN

En het verhaal van deze radio vertelt ons Roland Vandenbussche die het toestel erfde van zijn tante Alice Dewulf.

Tante Alice schafte zich in 1951 een van de eerste draagbare radio’s aan

“Eigenlijk moeten we teruggaan naar mijn grootmoeder, een vooruitstrevende vrouw. Ze werd in 1878 geboren en overleed in 1975, op 97-jarige leeftijd. Mijn familie is afkomstig van Roeselare. Grootmoeder was 13 keer zwanger, bracht negen kinderen ter wereld, maar door de twee oorlogen, kindersterfte en het harde leven werden er slecht vier oud: zoon Gaston en de dochters Rachelle, Alice en Elisabeth, mijn moeder”, begint Roland het verhaal.

Onafhankelijk

“Grootmoeder had het moeilijk met de lasten van het huwelijk en zette haar dochters er dan ook toe aan om te studeren, onafhankelijk te zijn en vooral niet te trouwen. De drie zussen werden vroedvrouw. Alleen mijn moeder luisterde niet en trouwde. De tantes Rachelle en Alice bleven vrijgezel en bleven op eigen benen staan door te werken als verpleegkundige”, gaat Roland Vandenbussche verder.

De radio blijft al een kleine 70 jaar bewaard in de oorspronklijke door en met de oorspronkelijke documenten.
De radio blijft al een kleine 70 jaar bewaard in de oorspronklijke door en met de oorspronkelijke documenten.© LIN

Door in het buitenland te werken leerden de zussen de wereld kennen en waren ze mee met de nieuwste snufjes. “Tante Alice schafte zich in 1951 een Marconiphone, een van de eerste draagbare radio’s, aan. Het werkte op zowel netstroom, met keuze tussen 110, 130 en 220 volt, als op een batterij. Zo kon ze de radio overal meenemen: naar het strand, op uitstap en zelfs naar het ziekenhuis. De nieuwsberichten werden toen heel intens beluisterd”, vertelt Roland.

“De radio, een His Masters Voice, kostte toen 2.975 frank en tante betaalde nog 170 frank extra voor de keuze van voltage.”

Nalatenschap

Vermits de tantes geen kinderen hadden, werd neefje Roland door hen verwend. “Ik heb altijd intens contact met hen gehouden. Ook al kwamen we uit een verschillende generatie, met verschillende waardeschalen. Door nalatenschap van tante Alice is de radio bij mij terecht gekomen, nog in de originele verpakking en met de originele papieren. Ik ben dit mooie stuk altijd blijven koesteren en ben blij dat ik het nu kan uitlenen voor deze unieke tentoonstelling”, besluit Roland Vandenbussche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier