Engelse familie Greensted schenkt zitbank aan inwoners van Hulste

v.l.n.r.: Fhilip Vannieuwenhuyze, Stef Huysentruyt, Geert Decock, Wilfried Manhaeve, Michaël Vannieuwenhuyze en vooraan Lynn Callewaert. André Vannassche ontbreekt op de foto. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Hulste heeft een nieuwe zitbank op het Dorpsplein. De teak zitbank is een geschenk van de Engelse familie Greensted. Zij willen zo het stadsbestuur en de Hulstenaars bedanken voor het jarenlang in ere houden van het graf van hun grootvader Tweede Luitenant Walter Greensted. Hij overleed in Hulste op 22 oktober 1918.

De gemeentelijke begraafplaats van Hulste telt één graf van een Commonwealthsoldaat uit de Eerste Wereldoorlog, namelijk dat van 2nd Lt. Walter Greensted van de 50ste brigade van de Royal Field Artillery. Hij stierf in Hulste op 22 oktober 1918 op 29-jarige leeftijd door verwondingen die hij opliep tijdens een raid in de buurt van de Klijtberg in Vichte.

Walter Greensted
Walter Greensted© Archieffoto via Fhilip Vannieuwenhuyze.

Walter Greensted was een van de meer dan 700.000 Britten die het leven liet tijdens de Grote Oorlog. Hij ligt begraven op het ereperk op de gemeentelijke begraafplaats van Hulste. Zijn graf is geflankeerd door de graven van de oudstrijders van Hulste die tijdens diezelfde oorlog streden achter de IJzer. Als enige Commonwealthsoldaat kreeg hij een graf op het ereperk van de plaatselijke oudstrijders uit de Eerste Wereldoorlog.

Graf 2nd Lt W. Greensted
Graf 2nd Lt W. Greensted© Archieffoto via Fhilip Vannieuwenhuyze.

Walter Greensted was afkomstig uit het graafschap Kent in het Zuid-Oosten van Engeland. Hij was gehuwd met Dorothy Clara Odell Carter. Zij overleed in 1972. Samen hadden ze twee kinderen: Barbara, geboren in 1915 en Lucas, geboren in 1917. In 1926 hertrouwde de oorlogsweduwe Dorothy Carter met Fred Haggard.

Zowel Eerste Wereldoorlog-expert Fhilip Vannieuwenhuyze als Stef Huysentruyt van hulste.info raakten geïntrigeerd door deze Engelse soldaat. “Onze zoektocht vanuit Hulste naar de nabestaanden van Walter Greensted leverde niets op. We kwamen telkens op een dood spoor terecht”, vertellen Fhilip en Stef van werkgroep. Tot verleden jaar, toen Richard Wilson (69), de tweede zoon van Barbara Greensted, een mail stuurde.

“Hij vond op het internet het artikel van hulste.info waarin beschreven stond wat we wisten over zijn grootvader. Weliswaar in het Nederlands maar via Google translate kon hij het artikel begrijpen en contacteerde ons met de mededeling dat hij en de vijf andere kleinkinderen uitgerekend dag op dag 100 jaar nadat hun grootvader stierf het graf hier in Hulste zouden komen bezoeken”, vertellen Fhilip en Stef verder. Dit viel precies in de periode dat het comité Hulste Bevrijd, Hulste Vergast een aantal evenementen gepland had: een klank- en lichtevocatie op hoeve Snoeck, een vredesconcert in de parochiekerk en een lezing door Fhilip Vannieuwenhuyze. Het comité wilde de nazaten van Walter Greensted op gepaste wijze verwelkomen en organiseerde een korte hulde aan het graf.

Kleinkinderen van 2nd Lt. W. Greensted.
Kleinkinderen van 2nd Lt. W. Greensted.© Archieffoto via Fhilip Vannieuwenhuyze.

“De kleinkinderen waren geroerd en geweldig onder de indruk, niet enkel door het feit dat hun grootvader nog elk jaar herdacht werd en dat op zijn graf op 11 november bloemen neergelegd werden maar ook door de warme ontvangst op 22 oktober 2018“, weet Lynn Callewaert van het comité Hulste Bevrijd, Hulste Vergast.

Na WOII – rond 1947 – legde Leonie Claerbout, vrouw van de toenmalige burgemeester, elk jaar op 11 november een bloementuil neer op het graf van de Britse soldaat. Toen Leonie te oud werd en het graf niet meer kon bezoeken zette Lydie Vandenbroucke deze jaarlijkse traditie verder. Na de dood van Lydie in 2009 legde de plaatselijke NSB Hulste, de Nationale Strijdersbond van België afdeling Hulste, elk jaar een bloemstuk neer op 11 november. Lydie deed dit in alle discretie uit ‘bewondering en eerbied voor onze bevrijders, het vaderland en het koningshuis’.

Uit dankbaarheid voor het jarenlange eerbetoon en het neerleggen van een bloemstuk op het graf van 2nd Lt. Greensted wilden de kleinkinderen op hun beurt de bevolking van Hulste bedanken. Dit deden ze door aan Hulste een parkbank in teakhout te schenken waarop een koperen plaatje is aangebracht. De bank blijft staan tot 11 november. Op die dag krijgt hij dan zijn definitieve plaats op de begraafplaats van Hulste, op het grasperkje vóór het graf van 2nd Lt. Walter Greensted.

Herdenkingsplaat op bank.
Herdenkingsplaat op bank.© LOO

2nd Lt. Walter Greensted was artillerieofficier bij de 50th Brigade Royal Field Artillery van de 9th Scottish Division. Een Britse eenheid die tussen eind september 1918 en eind oktober 1918 deel nam aan het groot bevrijdingsoffensief dat leidde tot de wapenstilstand op 11 november 1918. De 9th Division lag tijdens de bevrijding van West-Vlaanderen voortdurend in de frontlijn. Op 16 oktober werd Hulste bevrijd door het 11de Linieregiment van het Belgische leger.

De euforie was echter van korte duur want de Duitse achterhoede bestookte van aan de andere zijde van de Leie de oprukkende bevrijders met gasgranaten. Hierbij vielen er ook burgerslachtoffers: minstens 33 Hulstenaren lieten het leven door de beschieting en het stikgas. In de ochtend van 20 oktober 1918 stak de divisie de Leie over tussen Harelbeke en Bavikhove. De volgende dagen moest het gebied en de heuvels tussen de Leie en de Schelde worden ingenomen.

Op 22 oktober lag de 50th Brigade RFA in stelling op 300 m voor de Klijtberg, een glooiing van amper 40 m hoogte die Vichte met Anzegem verbindt. Tijdens de gevechten om de Klijtberg raakte 2nd Lt. Greensted zwaar gewond. De officier werd afgevoerd en over de Leie gebracht om verder naar een hospitaal in Poperinge te worden gevoerd. Verder dan Hulste raakte hij niet. Hij stierf aan de opgelopen verwondingen en werd door zijn kameraden aan de zuidkant van de kerk van Hulste begraven. Omdat dit geen veldgraf was en omdat het graf op een gemeentelijke begraafplaats lag – bepalingen vastgelegd door de Imperial War Graves Commission – werd Greensted nooit naar een militaire begraafplaats overgebracht. Naar aanleiding van de ontmanteling van het oude kerkhof van Hulste in 1956 verhuisde het graf mee naar de begraafplaats in de Tieltsestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier