Marc Dewulf van Mikken Urban Winery langs de Diepestraat in Moorslede was de voorbije weken volop bezig met zijn zesde oogst. Daarbij kon hij opnieuw rekenen op onder andere de helpende handen van de leerlingen van GO! SBSO Campus Ter Sterre uit Moorslede. “2024 is sinds de opstart van de wijngaard het moeilijkste jaar.”
Marc Dewulf en zijn vrouw Charlotte plantten in 2017 hun eerste wijnstokken langs de Diepestraat in Moorslede. Mikken Urban Winery was geboren. “In 2019 was er een eerste oogst, inmiddels hebben we onze zesde oogst achter de rug.” 2024 is echter geen topjaar voor de Belgische wijnbouwers. Het weer gooide dit jaar serieus roet in het eten. Dat ondervond ook Marc. “We hebben hier nog het geluk dat we vrij dicht bij de zee gevestigd zijn. Daardoor was de vorstschade hier in het voorjaar gering. 2024 was echter te koud, er was veel regen en te weinig zon. We merkten nu tijdens de oogst dat de opbrengst minder is dan andere jaren. Onze productie zal dertig tot vijfendertig procent lager liggen dan de voorbije jaren. De kwaliteit van de druiven is gelukkig wel nog steeds goed.”
Tevreden met eindresultaat
De wijnbouwers van Mikken Urban Winery beslisten dit jaar om twee weken later te starten met de oogst. “Zo zijn we zeker dat we kwaliteitsvolle druiven plukken. De voorbije maanden zaten we bovenop onze wijngaard om zeker te zijn dat onze oogst geen catastrofe zou zijn. Uiteindelijk zijn we toch nog vrij tevreden met het eindresultaat.” Sinds eind september werden er druiven geplukt langs de Diepestraat. Aanvankelijk door vrienden en familieleden van Marc en Charlotte, maar ook de leerlingen van GO! SBSO Campus Ter Sterre hielpen opnieuw een handje mee. “Hier komen onze leerlingen in contact met een teelt die ze in onze school niet kennen. Het is belangrijk dat de jongeren ook eens buiten de schoolmuren ervaring op doen”, aldus leerkracht tuinbouw Kris Bonduelle. Onder andere tweedejaars Elize Bolle (13) plukte vorige week mee. “Ik was nog nooit in een wijngaard geweest. We kregen uitleg van onze leerkracht Kris en van Marc. Eens je het weet hoe het moet is het eigenlijk niet zo moeilijk.”
Wijnbouwer Marc is de leerlingen van Ter Sterre erg dankbaar. “Dat zijn extra helpende handen die echt wel van pas komen. Met deze oogst zullen we vooral onze witte wijn ‘Mr. Grey’ en onze rosé ‘Midsummer’ kunnen maken. Jammer genoeg zal het moeilijker zijn om veel van onze rode wijn ‘Monaco’ te produceren.” Ondertussen telt Marc ook af naar november. “Onze rosé uit oogstjaar 2023 is inmiddels al op de markt, maar binnenkort zijn ook onze rode wijn en witte wijn uit dat jaar verkrijgbaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier