West-Vlaamse landbouwers betalen hoogste pachten

(Getty Images) © Getty Images
Redactie KW

Een landbouwer bij ons betaalt gemiddeld 402 euro huur per hectare per jaar voor grasland, 455 euro voor beteelde grond. Dat is meer dan twee keer zoveel als zijn collega in de provincie Luxemburg. En het is ook bijna één derde, resp. de helft meer dan tien jaar geleden.

West-Vlaamse landbouwers betalen de hoogste pachten van het land. Voor grasland én voor beteelde grond. De cijfers komen van het nationaal instituut voor statistiek Statbel.

De pachten zijn de voorbije jaren voor alle landbouwers in ons land duurder geworden. Maar de West-Vlamingen betalen dus het meest. In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde zelfs een vijfde meer voor beteelde grond en bijna een kwart meer voor grasland.

Ter vergelijking: voor grasland betaalt een West-Vlaamse landbouwer gemiddeld 402 euro per hectare per jaar. In Oost-Vlaanderen kost dat 325 euro, in Vlaams-Brabant 281 euro, in Antwerpen 268 euro en in Limburg 244 euro.

Voor beteelde grond betalen West-Vlaamse boeren gemiddeld 455 euro per jaar per hectare, in Oost-Vlaanderen kost dat 372 euro, in Antwerpen 366 euro, in Limburg 327 euro en in Vlaams-Brabant 295 euro.

In vergelijking met tien jaar geleden betalen de West-Vlamingen voor beteelde grond bijna de helft meer (47 procent), voor grasland bijna een derde meer (31 procent). In vergelijking met twintig jaar geleden zijn de pachten bij ons drie kwart duurder (grasland) en bijna dubbel zo duur (92 procent, beteelde grond).

Opmerkelijk: zowel voor grasland als voor beteelde grond is in West-Vlaanderen de polderstreek de duurste.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier