Wervikse handelaars niet te spreken over nieuwe regeling P30 zonder vooraf overleg: “Dit kan niet”

Links het nieuwe verkeersbord P30, rechts het oude verkeersbord dat aan Papierhus is blijven staan (Collage EDB)
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Vanaf half september verandert in Wervik, Geluwe en Kruiseke de regeling voor het parkeren op de plaatsen P30. De uurregeling zal pas ingaan vanaf 9 uur, in de plaats van om 7 uur. P30 vervalt op zondag en dat zorgt voor een grote verontwaardiging bij bijvoorbeeld de weinige bakkers die nog open zijn op zondag. “Het is juist dan dat dit het meest nodig is, iedereen is dan thuis om naar de bakker te gaan”, klinkt het. Met de lokale handel was er vooraf geen enkel overleg. De nieuwe borden staan er al, pas vrijdag volgde de communicatie…

Een P30-plaats betekent dat je maximum 30 minuten gratis kan parkeren zonder parkeerschijf, een sensor in het parkeervak registreert automatisch je parkeertijd. Uitbaatster Fanny Debeuf van de krantenwinkel Papierhus in de drukke Speldenstraat is woest. Ze liet niet toe dat bij haar het bestaande verkeersbord werd verwijderd. “Volgens de nieuwe regeling gaat P30 pas in om 9 uur maar ik ben al open om 7 uur”, zegt Fanny. “In Wervik ben ik nog de enige krantenwinkel. Het gebeurt niet veel dat ik me kwaad maak, maar nu ben ik dat wel.”

“Kan niet”

“Ik vind dat de wijziging niet kan zonder overleg met de handelaars. Men staat hele dagen te zeggen ‘koop lokaal’, maar nu overkomt ons dit. Vooraleer de mensen naar hun werk gaan, komen ze hier rap in en uit. Nu is er veel kans dat die ene P30 bezet zal zijn. Wat zal men dan doen, in dubbele file parkeren?”

Fanny belde naar burgemeester Youro Casier (Vooruit), maar kan zich niet vinden in zijn uitleg. “Dat de politici maar eens een dag meedraaien met handelaars als wij”, zegt een heel boze Fanny. “Hoe lang zijn ze naar school geweest? Ik weet al zeker op wie ik niet ga stemmen, dat is al zeker.”

“Ik weet al zeker op wie ik niet ga stemmen” -Fanny Debeuf, Papierhus

“Om de veelheid van regels rond parkeren te beperken werd intern beslist om ook P30 te organiseren zoals andere regels rond parkeren”, reageert schepen van Mobiliteit Tom Durnez (CD&V). “Dit wel zeggen: toepasbaar tussen 9 uur en 18 uur, niet op zon- en feestdagen. Deze aanpassingen geven duidelijkheid aan mensen die in onze stad willen en kunnen parkeren. Overal hanteren we dezelfde uurschema’s.”

“Men heeft het intern beslist, maar wie is dat dan in godsnaam”, reageert Fanny. “Men had bijvoorbeeld elke handelszaak voor de uurregeling apart kunnen beoordelen.” “Parkeerregels aanpassen naar gelang de plaats of de handelaar lijkt ons geen goed idee”, zegt schepen Durnez. “Dit schept heel wat verwarring.”

Hoge parkeerdruk

Fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) werd door verschillende verontwaardigde handelaars gecontacteerd en richtte zich ook tot de bevoegde schepen. “De P30 parkeerplaatsen zullen dus pas ingaan om 9 uur, wat voor de zelfstandigen te laat is”, reageert hij. “De parkeerdruk in sommige straten is heel hoog, de ‘oude’ regeling is dan ook bijzonder belangrijk om klanten meer kans te bieden op parking in de directe nabijheid. Voor handelaars zijn deze plaatsen van essentieel belang in gebieden met een zeer hoge parkeerdruk. Als er geen parkeergelegenheid is, is er geen verkoop. Zo simpel is dat.”

De timing voor de wijziging is alvast niet echt wijs, gelet op de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober. Niemand krijgt het zo gezegd, maar het afschaffen van P30 is waarschijnlijk omdat de parkeerwachters van Parko op zondag niet in Wervik komen om te controleren…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier