VDAB Brugge pakt knelpuntberopen aan met nieuw training lab

Jean de Bethune en Robert De Clercq stelden het nieuw training lab voor. © POM
Stefan Vankerkhoven

VDAB opende een nieuw training lab manufacturing in het opleidingscentrum in de Eriestraat in Brugge. Dit lab bevat hoogtechnologische opleidingsapparatuur, aangekocht door POM West-Vlaanderen. Het materiaal wordt ingezet voor opleidingen in programmeren, 3D-printing en lassen en metaalbewerking. Hiermee willen de initiatiefnemers het nijpend tekort aan technische profielen opvangen

Met de aankoop van onder meer een lasrobot en -cobot, een lasersnijtafel en verschillende simulatoren zet dit lab sterk in op industriële productieomgevingen binnen de metaalverwerkende industrie en de machinebouw. Deze sector is in onze provincie goed voor 29.437 werknemers en heeft, net als veel andere sectoren, af te rekenen met heel wat knelpuntvacatures.

Zo ontving VDAB in het afgelopen jaar 3.194 vacatures voor de beroepsgroep metaalbewerkers. Met de nieuwe uitrusting kan VDAB werkzoekenden en werknemers beter voorbereiden op een werkvloer die steeds digitaler wordt. Operatoren moeten meer en meer samenwerken met robots en cobots. Ook de opkomende additive manufacturingtechnologie of meer gekend als toepassingen met 3D-printing, in de nabije toekomst een onmiskenbare schakel in een industrie 4.0-omgeving, krijgt een prominente plaats in dit training lab.

Levenslang leren

Om competitief en wendbaar te blijven, is continu opleiden van werknemers voor bedrijven een must. Voor het aanleren van bepaalde basisvaardigheden is een opleidingsvloer de ideale en meest veilige plek. “Goed geschoolde werknemers zijn van cruciaal belang om het concurrentievermogen en de slagkracht van onze bedrijven te vrijwaren”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen.

“Als Provincie zetten we levenslang leren dan ook hoog op de agenda. Om die reden beslisten we twee jaar geleden om via het Europees project UPSKILL een stevige boost te geven aan het opleidingsaanbod in onze provincie. Broodnodig voor onze industrie, maar tegelijk willen we hierdoor voor zoveel mogelijk mensen het pad effenen richting een duurzame tewerkstelling.”

Machine centraal

Het training lab zal onder meer ingezet worden voor de opleiding van werkzoekenden. “Deze opleidingen zijn praktijkgericht met de machine centraal. Deze praktijkervaring kan meteen vertaald worden naar de werkvloer”, licht Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen toe.

“Naast reguliere opleidingen bieden we ook korte workshops aan om mensen kennis te laten maken met deze innovatieve technieken. Zo wakkeren we hun goesting aan om zich bij te scholen. Burgers kunnen ook één dag gratis een opleiding volgen, om van het aanbod te proeven. We zetten ook sterk in op opleidingen in hybride vorm. Thuis of in het leslokaal bereiden cursisten hun opdrachten voor. In het centrum spenderen we optimaal alle beschikbare tijd aan het leren werken met de machines.”

“Ook het onderwijs is welkom. Secundaire scholen kunnen 10 dagen gratis gebruik maken van deze machineparken. Hoger onderwijsstudenten zijn dan weer welkom om de machines te gebruiken voor eindwerken en onderzoeksprojecten. De combinatie van scholing met ervaring transformeert de cursisten in gegeerde arbeidskrachten.

Troeven

Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen, besluit: “Dankzij de investeringen van UPSKILL moderniseren we onze opleidingsinfrastructuur verder en blijven we de komende jaren kwaliteitsvolle opleidingen aanbieden. Hierdoor blijven we goed opgeleide arbeidskrachten toeleiden naar de arbeidsmarkt en naar onze industriële bedrijven. Dit is een heel belangrijke troef in een periode waar het aantal vacatures recordhoogtes bereikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier