Steeds meer individueel maatwerk bij bedrijven: “Zeer belangrijk voor werkzoekenden met arbeidsbeperking”

© Pexels
Phebe Somers

Het afgelopen half jaar dienden al 315 West-Vlaamse bedrijven verschillende aanvragen in om extra steun te krijgen voor werknemers met een arbeidsbeperking. Die aanvragen kaderen in de nieuwe regelgeving rond individueel maatwerk, een systeem waarbij werkgever worden ondersteund om meer mensen met een beperking in te schakelen bij privébedrijven.

Individueel maatwerk is sinds 1 juli 2023 in voege en voorziet financiële steun en extra begeleiding voor werkgevers om personen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en verder tewerkstellen. In West-Vlaanderen werden zo al 1.093 aanvragen ingediend door 315 bedrijven. “Individueel maatwerk is een heel belangrijke schakel in onze arbeidsmarkt”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme, die de cijfers opvroeg bij minister van Werk Jo Brouns. “Ongeveer 17 procent van de werkzoekenden in Vlaanderen heeft een arbeidsbeperking. Voor die doelgroep is dit dé ideale opstap om de beschermde omgeving van het collectief maatwerk in maatwerkbedrijven (vroegere beschutte of sociale werkplaatsen) te lossen, maar toch nog terug te kunnen vallen op de nodige ondersteuning en omkadering.”

De steun die wordt geboden bestaat uit verschillende premies. De loonpremie komt tegemoet aan de eventuele bijkomende kosten of lagere productiviteit als gevolg van de arbeidsbeperking. Daarnaast maakt de begeleidingspremie professionele begeleiding op de werkvloer mogelijk, en dit zowel voor de werknemer met een arbeidsbeperking, als voor de collega’s en de werkgever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier