Blankenberge scoort hoogste activeringscijfer: “Jobkracht 10 zet leefloners massaal aan het werk”
Jobkracht 10 scoort hoge toppen binnen het lokaal activeringspact: Blankenberge blijkt in de regio Brugge een voorbeeldstad op het vlak van activering van leefloongerechtigden. “Werk is de sleutel tot sociale inclusie, én een van de belangrijkste hefbomen om uit armoede te geraken”, meent schepen Annie De Pauw.
Met het lokaal activeringspact (LAP) biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning aan lokale besturen die extra inspanningen leveren om mensen met een leefloon aan een reguliere job te helpen. Het project van Jobkracht 10, dat startte op 1 december 2023, heeft tot nu toe 82 van de beoogde 92 leefloners naar duurzame jobs in het reguliere arbeidscircuit begeleid. Blankenberge steekt hiermee met kop en schouders boven de andere gemeenten van regio Brugge uit.
Lokaal bestuur Blankenberge heeft al jaren een beleid waarin leefloners onmiddellijk worden opgenomen in een traject naar werk. Anderstaligen volgen verplicht Nederlandse les, en wie kan werken, gaat aan de slag. Voor wie nog met randproblemen kampt – zoals huisvesting, kinderopvang of verslaving – wordt sociale activering ingezet. “Niet deelnemen is geen optie, want we zijn ervan overtuigd dat werk een van de belangrijkste hefbomen is om uit armoede te geraken. Mensen blijven niet afhankelijk van het leefloon, ze werken en betalen belastingen. Zo raken zij en hun gezin beter geïntegreerd in de maatschappij en nemen de kansen van de volgende generatie toe. We zijn ervan overtuigd dat werk de sleutel is tot sociale inclusie”, zegt schepen van Werkgelegenheid en Activering Annie De Pauw (Vooruit).
Samen buiten werken
Door leefloners actief te laten deelnemen aan groepsprojecten, bijvoorbeeld in de moestuin of bij de onkruid- of zwerfvuilploeg, krijgen de begeleiders een beter inzicht in hun competenties, talenten en werkpunten. “Samen buiten werken zorgt bovendien voor een andere dynamiek in de relatie met de begeleider dan tijdens een bureelgesprek. De begeleiders zien ook meer mensen dan bij individuele gesprekken. Deze aanpak resulteert kortom in een hogere doorstroom naar reguliere tewerkstelling.” De krapte op de arbeidsmarkt vormt een uitdaging, maar biedt ook kansen. “Werkgevers tonen zich bereid om mensen aan te nemen, zelfs als hun Nederlands nog niet perfect is of als ze maar deeltijds aan de slag kunnen. Jobkracht 10 ondersteunt zo de lokale economie”, klinkt het.
Op 1 december start het lokaal activeringspact 2. Hiervoor engageert het lokaal bestuur zich opnieuw om tientallen leefloners op weg naar een duurzame job te helpen, en als het lokaal bestuur hier opnieuw in slaagt, wordt een bijkomende financiële ondersteuning voorzien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier