“We willen de beste chocolatier van de wereld worden”: The Chocolate Line is genomineerd voor Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen

Julius en Dominique Persoone van The Chocolate Line. (foto Joke Couvreur) © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Wie wordt de opvolger van Rik Verheye als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 25 november, maar die avond wordt ook een onderneming bekroond. KW gaat samen met de provincie, Radio2 en Focus-WTV opnieuw op zoek naar de Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde bedrijven voor. We starten met The Chocolate Line uit Brugge.

Toen Dominique Persoone (57) in 1992, samen met zijn echtgenote Fabienne De Staerke, op het Simon Stevinplein in hartje Brugge zijn eerste stapjes zette in een kleine pralinewinkel, had hij nooit durven dromen dat hij zo de fundamenten voor The Chocolate Line aan het gieten was. “Die pralinezaak werd opgericht door mijn vader Frank en zijn vennoot Luc Ramant”, blikt hij terug. “Ze kochtten destijds alles in, ik begon gaandeweg zelf creaties op tafel te toveren.”

“Het is mijn droom om ooit Best Pastry Chef bij The World’s 50 Best te zijn”

Begin jaren negentig beperkte Dominique zich nog aanvankelijk tot ‘brave’ combinaties met praliné en marsepein, maar twee jaar na zijn opstart gooide hij het roer om. “We gingen voor de praline 2.0”, glimlacht hij. “Ik wilde chocolade opnieuw rock ‘n roll maken, er een sexy toets aan geven.”

Passie voor het vak

Iets was hem meer dan gelukt is, want vandaag staat The Chocolate Line, zowel in eigen land als ver over de grenzen, te boek als een van dé topnamen wanneer het over chocolade gaat, De winkels in Brugge en op de Meir in Antwerpen krijgen klanten uit alle uithoeken van de wereld over de vloer en in het indrukwekkende atelier in de rand van de West-Vlaamse hoofdstad geven meer dan honderd mensen elke dag het beste van zichzelf.

(foto Joke Couvreur)

33 daarvan vormen het kloppende hart in de keuken, onder leiding van Julius Persoone (26). Hij is sinds 2019 bij het familiebedrijf aan de slag en brengt, samen met zijn ouders, een nieuwe dynamiek in de chocoladefabriek. “Ik voel me hier soms ook een beetje als Willy Wonka”, glimlacht hij. “Alles wat we doen, gebeurt uit passie en liefde voor het vak en het product zelf. Chocolade, in al zijn facetten, zit diep in ons DNA.”

Dominique knikt. “Wat Julius met zijn team presteert, daar doe ik mijn hoed voor af. Zij vormen ons innovatief team, daar gebeurt the magic.”

“Had je me 33 jaar geleden gezegd dat het zó’n vaart zou lopen, ik had eens smakelijk gelachen”

Die magie kwam het afgelopen jaar duidelijk naar boven toen The Chocolate Line, samen met AZ Groeninge twee bijzondere pralines creërde om het welzijn van patiënten te verbeteren. De eerste wordt gebruikt om contrastvloeistof voor een slikonderzoek vlot te kunnen innemen, de tweede is een comfortpraline om mensen die na een chirurgische ingreep aan de mond of de kaak moeilijker kunnen kauwen of bijten, toch wat vaste voeding aan te bieden.  Daarnaast lanceerden Dominique en Julius een exclusieve pralinecollectie voor Singapore Airlines om negen exotische bestemmingen in de kijker te zetten. “In de loop van 2026 zullen passagiers van onze pralines kunnen genieten”, klinkt het trots.

Billie Eilish

Het zijn maar twee voorbeelden van de vernieuwende bril waarmee vader en zoon naar hun sector kijken. En dat leidt tot bijzonder leuke samenwerkingen. “We sloegen al de handen in elkaar met modemerken en -ontwerpers als Delvaux, Dries Van Noten en Louis Vuitton, maar hebben tegelijk ook veel aandacht voor duurzaam en ethisch ondernemen. We maken er een erezaak van dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen en hebben ook onze schouders gezet onder een eigen fabriek in het Virungapark in Congo en een plantage in Mexico. Ons verhaal moet volledig kloppen.”

(foto Joke Couvreur)

En dat zorgt ervoor dat de hele wereld van The Chocolate Line smult. Letterlijk zelfs. “Billie Eilish deelde twee jaar geleden op Instagram dat ze helemaal weg is van onze pralines en onder andere ook de bandleden van The Red Hot Chili Peppers hebben ze al geproefd”, aldus Dominique. “Had je me 33 jaar geleden gezegd dat het zó’n vaart zou lopen, ik had eens smakelijk gelachen.”

The Chocolate Line in het kort

Zaakvoerders: Fabienne Destaercke, Dominique en Julius Persoone

Gevestigd in: Brugge

Opgericht in: 1992

Aantal werknemers: 103

“We kunnen de impact van Julius trouwens amper onderschatten. Ik heb hem nooit gepusht om in het bedrijf te stappen, maar hij is een fantastisch parcours aan het schrijven. De accenten die hij legt: ongelooflijk. Zijn stempel op The Chocolate Line is ook steeds duidelijker. Aan onze winkel in Brugge is tijdens het weekend nu ook een dessertbar gekoppeld, volledig Julius’ idee.”

Julius beschouwt de nominatie voor Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen als een erkenning voor het hele team. “Hier gaat het om teamwork, we zijn sámen op weg. Maar ik heb een duidelijke ambitie. Het is mijn doel om op mondiaal vlak dé referentie te zijn wanneer het over chocolade-creaties gaat. Ik droom ervan om bij The World’s 50 Best uitgeroepen te worden tot Best Pastry Chef. Daar werken we keihard voor, elke dag opnieuw.”

De genomineerden voor Bedrijvig West-Vlaanderen

Welke onderneming verdient de titel West-Vlaams Ambassadeur 2025 in de categorie ‘Bedrijvig West-Vlaanderen’? Uit de honderden inzendingen van lezers werden deze zes genomineerd:

The Chocolate Line uit Brugge

Polet en De Pypere uit Ardooie

Maatwerkbedrijf WAAK uit Kuurne

C-Hotels uit Oostende

Vintecc uit Roeselare

Furnibo uit Veurne

Een vakjury onder leiding van gewezen Voka-topman Hans Maertens zal de uiteindelijke knoop doorhakken. Op dinsdag 25 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Partner Expertise