“We geven drieduizend wielervips onderdak”: West-Vlaamse tentenbouwer is klaar voor de Ronde van Vlaanderen

Mathieu Vannieuwenhuyze (links) en Jeroen Verheye zorgen met hun bedrijf voor liefst 5.000 vierkante meter aan viptenten, tijdens de Ronde van Vlaanderen. © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Zondag zullen opnieuw tienduizenden fans Mathieu van der Poel, Tiesj Benoot en andere Yves Lampaerts vooruitschreeuwen richting eeuwige roem in de Ronde van Vlaanderen. Als je het geluk hebt om dat vanuit een viptent te doen, is de kans groot dat je in een constructie van het Ingelmunsterse familiebedrijf Tenten Vannieuwenhuyze staat. “Onze tenten op de koers op tv zien schitteren, dat is genieten.”

Je kent de beelden wel. Onze wielergoden die puffend/dartelend – schrappen wat niet past – kuitenbijters als de Oude Kwartemont en de Paterberg bedwingen, met in het achterhoofd het allerhoogste goed van het Vlaamse klassieke wielervoorjaar genesteld: in Oudenaarde als eerste over de finish komen en voor eeuwig op de erelijst van de Ronde van Vlaanderen prijken.

Langs de steile kasseistroken staan dichte drommen koersfans hun helden aan te moedigen. Eén zijde van het parcours wordt er steevast ingepalmd door gigantische witte viptenten en die zijn grotendeels het werk van een op en op West-Vlaamse tentenbouwer.

“Alles opbouwen duurt zo’n twee weken met een tienkoppig team. Een erg intensieve periode”

Tenten Vannieuwenhuyze uit Ingelmunster, vandaag geleid door Mathieu Vannieuwenhuyze (32) en Jeroen Verheye (37), kan bogen op 44 jaar ervaring en is aan de derde generatie toe. Het familiebedrijf heeft 18.000 vierkante meter aan tentoppervlakte in huis en die plaatst het op de meest uiteenlopende plaatsen, voor alle denkbare gelegenheden.

Diverse klanten

“Bij ons kan je voor alle mogelijke opstellingen terecht”, klinkt het. “Van drie meter op drie tot constructies die dertig meter breed zijn”, leggen de zaakvoerders uit. Het klantenbestand oog erg divers.

“Heel wat organisaties en vzw’s kloppen bij ons aan om hun fuif, schoolfeest, beurs of feestweekend onderdak te geven, maar ook de bedrijfswereld weet ons te vinden. Onze tenten worden gebruikt voor bedrijfsfeesten, maar we krijgen ook steeds meer vragen om een tent als extra stockageruimte te plaatsen. Dat is onder andere bij de Kortrijkse drukkerij Inni Group het geval. Zij verzorgen heel wat drukwerk en zullen het komende jaar bijkomende ruimte kunnen gebruiken.”

© Kurt Desplenter Kurt Desplenter

Af en toe doen ook particulieren een beroep op de diensten van Tenten Vannieuwenhuyze. “Voor een huwelijkspartij of communiefeest bijvoorbeeld. Zo mochten we voor een West-Vlaamse industriefamilie een tent plaatsen voor een trouwfeest in Andalusië. Maar tegelijk kunnen we rekenen op heel wat trouwe klanten die al jarenlang bij ons over de vloer komen.”

Tijdens de coronacrisis plaatste het aan de spoeddiensten van AZ Delta in Roeselare en Torhout een tent die als triagecentrum fungeerde. “Elke job is anders. Per jaar voeren we vijf- tot zeshonderd opdrachten uit.”

Doorheen de jaren bouwde Tenten Vannieuwenhuyze heel wat expertise op, in heel uiteenlopende sectoren. “Zo hebben wij op de allereerste editie van Tomorrowland in 2005 de tent voor de licht- en geluidsregeling geplaatst en hebben we op Pukkelpop negen jaar lang schaduwzeilen en stretchtenten geïnstalleerd. En ook de koerswereld is al decennialang een certitude.”

Symbolische start

Hoewel Mathieu en Jeroen het hele jaar door de handen vol hebben, beschouwen ze de start van het Vlaamse wielervoorjaar nog altijd als het symbolische begin van hun nieuwe werkjaar. “Vroeger was de winter een stillere periode voor ons. Dat is nu niet meer het geval, maar de koers blijft een belangrijk ankerpunt voor ons.”

Mathieu van der Poel aan het werk op de Paterberg: ook dit jaar zorgt Tenten Vannieuwenhuyze er voor een viptent.
Mathieu van der Poel aan het werk op de Paterberg: ook dit jaar zorgt Tenten Vannieuwenhuyze er voor een viptent. © BELGA

Heel wat organisaties keren elk jaar terug. “De Classic Brugge-De Panne, bijvoorbeeld, maar ook Gullegem Koerse, Koolskamp Koers, Izegem Koers, het Natourcriterium in Roeselare… Ook het recente Belgisch kampioenschap veldrijden in Meulebeke deed een beroep op ons. Om maar te zeggen, de koers weet ons te vinden”, glimlachen ze.

“De Ronde is elk jaar een van onze mooiste projecten, maar ook erg uitdagend. We moeten immers op allesbehalve vlak terrein bouwen en de ondergrond is door de vele regenval natter dan anders”

Ook de Ronde van Vlaanderen staat al jarenlang vastgebeiteld in de Tenten Vannieuwenhuyze-agenda. “Daar zijn we al zowat twintig jaar actief. Op de Oude Kwaremont, de Paterberg en in Horebeke plaatsen we in totaal 5.000 vierkante meter aan tenten, waar ongeveer 3.000 vips zondag in terecht kunnen.”

© Kurt Desplenter Kurt Desplenter

Jeroen en Mathieu omschrijven de weken voor de Ronde als een van de meest intensieve periodes van hun jaar. “We zijn ongeveer twee weken ter plekke om alles op te bouwen. Dat doen we met een tienkoppig team, waarbij we geen enkel detail uit het oog verliezen.”

“Het is elke keer opnieuw een van onze mooiste projecten, maar ook erg uitdagend. We moeten immers op allesbehalve vlak terrein bouwen en dit jaar is de ondergrond door de vele regenval veel natter dan anders. Maar dat schrikt ons niet af, integendeel.”

Tenten op televisie

De dag van de Ronde zelf krijgen Mathieu en Jeroen heel wat WhatsAppjes en telefoontjes. “Mensen sturen foto’s van onze tenten die ze op televisie gezien hebben. Altijd leuk”, glunderen ze. “De visibiliteit is onbetaalbaar. Het doet ons altijd deugd om ons logo, dat op al onze tenten prijkt, in beeld te zien.”

Normaal begint het Tenten Vannieuwenhuyze-team daags nadien al met de afbraak, maar dit jaar krijgen ze een dagje recup voorgeschoteld. “Met dank aan paasmaandag. Maar dinsdag vliegen we er vol in om anderhalve week later al onze sporen uitgewist te hebben.”

En waar volgen Jeroen en Mathieu zelf de Ronde? “In een van onze tenten langs het parcours. Even ontstressen, supporteren en vooral genieten van het feit dat zoveel mensen in onze constructies in de beste omstandigheden de koers kunnen beleven. Dat is nog het mooiste van allemaal.”

© Kurt Desplenter