Vooruit Plus stelt winkelplan voor: “Er staan in Oostende te veel panden leeg in bekende winkelstraten”

De 10 onafhankelijke en zelfstandige kandidaten zijn Niko Geldhof, Alain Delanghe (onafh.), Hassib Ghosi (onafh.), Nathan Blondé, Ann Brusseel, Fabrice Goffin, Adriaan Huys, Sam Vancoppennolle, Vanessa Demeij en Gui Polspoel. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De tien zelfstandigen op de Vooruit Plus lijst in Oostende stelden hun winkelplan voor. Betere ondersteuning van starters, kwaliteitseisen voor handelszaken en een voedingsmarkt zijn de speerpunten. “Er staan te veel panden leeg in bekende winkelstraten”, luidt het

Op de lijst van Vooruit Plus voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staan ook 10 onafhankelijke en zelfstandige kandidaten. Die komen nu met een ondernemers- en winkelplan. Een eerste voorstel is om jonge ondernemers en starters in de opstartfase te ondersteunen in hun vastgoedkost. “Het helpt de levensduur van goede zaken sterk omhoog”, luidt het. Ze willen ook pro-actief bestaande merken aanspreken om zich te vestigen in Oostende.

Vooruit Plus wil ook binnen een totaalvisie kwaliteitseisen stellen aan winkel in bepaalde wijken of straten en ook aan het type handelszaken dat kan op bepaalde plaatsen. “De praktijk in andere steden leert dat ook de buurt daarbij gebaat is. Het is geen kwestie van winkels te weren, want er is plaats genoeg. Het creëren van bepaalde buurten met typisch aanbod vergt meer organisatie, maar is een troef”, luidt het. De 10 kandidaten willen ook een betere doorstroming van verkeer en passage. Daarbij wordt verwezen naar hun circulatieplan voor auto’s.

Achteruitgang stoppen

“De nieuwe situatie in A.Buylstraat, Christinastraat en Sebastiaanstraat heeft voor een achteruitgang gezorgd”, zegt Vooruit. Ze verwijst daarbij enerzijds naar de leegstand. “Wij tellen in het centrum evenveel leegstaande panden als het Economisch Huis in heel Oostende. Je hoort het bij de handelaars en ziet het in het straatbeeld”, luidt het. Daarnaast stelt Vooruit een ‘achteruitgang’ vast in de drie genoemde straten. “Het gaat om het soort zaken die je er vindt. Nu al zijn er bepaalde merken die niet naar die zone willen komen omwille van de uitstraling. Een bekende zaak kreeg van een leverancier te horen dat ze bepaalde merken uit het assortiment niet meer willen leveren omwille van de uitstraling” , luidt het. Vooruit vindt ook dat er ook snelle ingrepen moeten gebeuren op de Torhoutsesteenweg waar er een moeilijke doorstroming is.

Vooruit Plus wil verder een onderzoek naar een voedingsmarkt, naar voorbeeld van Barcelona. Die zou er komen op het Maritiem Plein op de Oosteroever. Ten slotte moet Toerisme Oostende dichter bij de mensen komen met antennepunten. “We willen met ons winkelplan de stad nog meer leven inblazen”, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier