Ook jeugdverblijf De Barkentijn kampt met omzetverlies

© IV
© IV
Paul Bruneel

In een open brief aan de beleidsmakers laat Kojeva vzw, (Koepel jeugdvakanties) weten dat er 1.000 jobs bij de jeugdlogies op de helling staan en dat ze overal te maken hebben met een enorm omzetverlies. Nicolas Vermote is penningmeester van Kojeva, hij is eveneens directeur van jeugdverblijf De Barkentijn in Nieuwpoort. Ook daar krijgen ze te maken met een niet te overzien omzetverlies en zijn er geen inkomsten.

De Barkentijn, langs de Nieuwpoortse zeedijk is een van de meest bekende jeugdverblijven aan de kust. Jaarlijks komen jonge mensen uit alle regio’s hier naartoe om er een onbezorgde vakantie door te brengen.

“Wij beschikken over 62 kamers, goed voor zo’n 310 bedden” zegt Nicolas Vermote. “In 2019 noteerden we 41.454 overnachtingen en meer dan 80% hiervan waren boekingen door de jeugd. Vorig jaar zagen we dit aantal enorm achteruitgaan en waren er amper nog 18.312 overnachtingen en ook dit jaar lijken we af te stevenen op een dramatisch jaar want we hebben al heel wat annuleringen binnengekregen.”

Vaste kosten blijven

“Het omzetverlies dat we lijden door de coronapandemie is enorm. Als we 2020 belichten, zien we dat we te maken hebben met een omzetverlies van 805.983 euro en dit jaar belooft het verlies nog groter te worden, want voor het eerste trimester van 2021 zitten we al aan een omzetverlies van 436.803 euro. De paasvakantie is in zicht, maar voor het tweede jaar op rij moeten we de deuren gesloten houden en de vaste kosten die er zijn blijven verder lopen.”

“Er is dringend financiële steun nodig” zegt Nicolas Vermote, “anders dreigen er heel wat jeugdverblijven de deuren definitief te moeten sluiten.” De Barkentijn is immers niet het enige jeugdverblijf dat met deze problemen te kampen heeft want sedert 13 maart 2020 staan de Vlaamse onafhankelijke jeugdlogies, met uitzondering van de zomervakantie en het accommoderen van enkele groepen in september, leeg.

“We krijgen nu al annuleringen binnen tot het einde van dit jaar. Wij doen, vanuit epidemiologisch standpunt, geen afbreuk aan de onbetwistbare cijfers en de bijhorende evoluties, maar het probleem zit hem bij de verschillende beleidsdomeinen waarin onze sector zich afspeelt, toerisme, onderwijs en jeugd” geeft Nicolas Vermote mee.

Officieel valt jeugdtoerisme onder de bevoegdheid van minister Zuhal Demir, maar ook de minister van Jeugd Benjamin Dalle en de minister van Onderwijs Ben Weyts kunnen hun zegje doen en deze zijn niet altijd gelijk gestemd.

“Terwijl het ene kabinet beslist dat er tijdens de paasvakantie kampen, al dan niet, mogen doorgaan, worden bij het andere kabinet de meerdaagse schooluitstappen na de paasvakantie nog in vraag gesteld. Het is voor onze sector heel moeilijk geworden om op een professionele manier te beheren.”

Geen loos perspectief

“Vandaag zetten we alles op alles om de dromen van kinderen waar te maken en daarom roepen we in onze open brief de betrokken ministers op om een definitieve en structurele beslissing te nemen en geen loos perspectief te bieden.”

“De noodsteun in 2020 zorgde ervoor dat we een nipte doorstart konden maken naar 2021, maar we vrezen dat dit jaar nog voor meer financiële onzekerheden zal zorgen”, besluit directeur Nicolas Vermote.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier