Kust blikt tevreden terug op verlengd weekend

Ook in Blankenberge was er veel volk. © Belga

De toeristische sector aan de kust is tevreden over het verlengde weekend rond 15 augustus. Dat meldt provinciebedrijf Westtoer. In totaal werden de afgelopen dagen 975.000 overnachtingen en 480.000 dagtoeristen genoteerd.

Door het mooie zomerweer kende de kust de afgelopen weken al enkele topdagen. Tijdens het verlengde weekend rond Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart was het echter iets minder zonnig, wat ook invloed heeft op de cijfers. Zo wordt het aantal overnachtingen van Belgische en buitenlandse vakantiegangers op ongeveer 975.000 geraamd. Dat is twee procent minder dan tijdens hetzelfde weekend in 2023. De hotels noteerden een gemiddelde bezetting van 85 procent, eveneens iets minder dan een jaar eerder. Het aantal dagtoeristen daalde met tien procent tot ongeveer 480.000.

Provinciebedrijf Westtoer blikt tevreden terug op het verlengde weekend. “De periode tussen 15 juli en 15 augustus blijft een traditionele topperiode voor het kusttoerisme. Toch evolueerde de kust de jongste jaren tot een vakantiebestemming voor de vier seizoenen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. Zowat twee derde van de totale omzet wordt zelfs buiten het zomerseizoen gerealiseerd. “De kust blijft een favoriete bestemming van de Belgen, maar ook de belangstelling van buitenlandse vakantiegangers is een opsteker.”

Acht uur zon per dag

Opnieuw kiezen heel wat Franstalige Belgen deze zomer voor de kust als vakantiebestemming. Verblijfstoeristen uit Wallonië en Brussel zijn goed voor ongeveer 25 procent van alle toeristische overnachtingen. Misschien speelt de extra zonneschijn aan zee daar wel een rol in. Tijdens het verlengde weekend scheen de zon aan de kust immers ruim acht uur per dag, terwijl in het binnenland nog geen zes uur zon per dag gehaald werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier