Hostel De Ploate viert tiende verjaardag op huidige locatie

Filip Craey, Ria Vinck, burgemeester Bart Tommelein, Carl Craey en gemeenteraadslid Arianne Jonckheere. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Hostel De Ploate in de Oostendse Langestraat vierde afgelopen weekend z’n 10-jarig jubileum. De jeugdherberg bestaat al veel langer, maar nam tien jaar geleden onderdak in een volledig nieuw pand.

Wijlen Arthur Craey richtte De Ploate in 1979 op. Vandaag staat met zonen Filip en Carl de tweede generatie uitbaters aan het roer. Tien jaar geleden zetten de jeugdherberg een grote stap met een volledig nieuwe locatie iets verderop in de Langestraat van het oorspronkelijke gebouw.

De verhuis was nodig om de accommodatie aan te passen aan de hedendaagse noden. “De Vlaamse jeugdherbergen zijn niet blijven hangen in grote slaapzalen, het spartaanse comfort met allerlei taken zoals het kuisen van de kamers en klaarmaken van maaltijd. We zijn op dit ogenblik een plaats waar we betaalbare logies aanbieden voor groepen, maar ook gezinnen en jongeren. Er worden meer dan 25.000 overnachtingen gerealiseerd per jaar hier in De Ploate. 85 procent van de gasten komen ook uit het binnenland”, zegt directeur Paul Biliet van de Vlaamse Jeugdherbergen, waar De Ploate deel van uitmaakt.

In de bloemetjes

Tijdens de viering van de verjaardag werd Ria Vinck (79) in de bloemetjes gezet. De mama van Carl en Filip is al 45 jaar betrokken in De Ploate. “Hostelmanagers waren vroeger jeugdherbergmoeders en -vaders. Na 40 jaar helpt Ria nog altijd mee om onder meer de decoratie te voorzien.”

Carl en Filip dankten dan weer vooral hun team. “Als je mij nu zou vragen wat me nu het meest is bijgebleven, dan zeg ik zonder enige twijfel de ervaring om zeeklassen te mogen organiseren. Dat is een publiek dat ons onderscheidt van andere logies. Het marien ecologisch centrum bestaat volgend jaar ook 40 jaar. We geven de kinderen die op zeeklassen komen samen een bewustzijn bij van de natuur, maar ook van hun leefomgeving. Je kweekt op die manier respect bij de kinderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier