De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie aan de kust wil overnachten moet dat dit jaar gemiddeld 10 euro per nacht meer voor betalen dan vorige zomer. © Huswell & Dewaele Vastgoed
Phebe Somers

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.

“Het kwakkelweer gaf velen het gevoel alsof het nooit of pas laat zomer zou worden. Dat zien we ook in onze boekingen aan de kust. Voor augustus liepen er al 10% meer boekingen binnen dan op hetzelfde moment vorig jaar, juli bleef voorlopig stabiel”, weet Filip Dewaele, huurexpert en voorzitter van Dewaele Vastgoed.

Voor een studio betaal je de komende twee maanden aan de Kust gemiddeld 102 euro per nacht. Is je gezelschap wat groter en wil je een appartement met drie slaapkamers, dan tel je daar al snel honderd euro meer voor neer. Trekken we een gemiddelde huurprijs van alle accommodaties voor één nacht, dan is die in een jaar tijd van 136 naar 144 euro gestegen (+ 6 procent). Over het algemeen is augustus een iets duurdere maand om iets te huren dan juli. (lees verder onder de grafiek)

In twee kustgemeenten gingen de gemiddelde verblijfsprijzen enorm sterk omhoog in vergelijking met juli en augustus 2023. Bredene spant de kroon want een gemiddelde overnachting is er 13,5% duurder geworden. In De Haan gaat het over ongeveer 8% per nacht in vergelijking met vorige zomer. Ondanks de stijging blijft de gemiddelde prijs voor een tweeslaapkamerappartement in beide kustgemeenten zo’n 150 euro per nacht, omgerekend 1.050 euro per week.

“Een aantal kustgemeenten hebben een inhaalbeweging gemaakt waardoor de gemiddelde verhuurprijs per nacht tijdens het hoogseizoen voor een tweekamerappartement quasi overal rond de 150 euro schommelt. Enkel Knokke-Heist vormt een grote uitzondering op die regel”, aldus Dewaele. (lees verder onder de grafiek)

Hotels minder populair dit jaar

In tegenstelling tot de boekingen van studio's en appartementen zijn de hotelreservaties aan onze kust niét gestegen. In tegendeel: de kusthotels noteren 15 procent minder online boekingen voor de zomermaanden in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Westtoer. Daar vermoeden ze dat er heel wat lastminute-reservaties zullen gemaakt worden tijdens de vakantie zelf, niet in het minst te wijten aan het druilerige voorjaarsweer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier