Move over, Balthasar Boma, want een West-Vlaming timmert keihard aan de weg om de absolute nummer één van de drogeworstenbusiness te worden. Simon Vanderbeke uit Edewalle, een dorp in de Kortemarkse deelgemeente Handzame, levert met drogeworsten.be zijn lekkernijen in bijna vierhonderd horecazaken en tankstations en wil tegen eind dit jaar 20.000 worsten per week (!) verkopen. “The sky is the limit”, zegt hij. “Ik wil héél België veroveren.”
Simon Vanderbeke (38) heeft een missie. Sinds begin 2023 staat hij aan het hoofd van drogeworsten.be en is hij goed op weg om stormenderhand de vaderlandse horecasector in te palmen.
Met zijn eenmanszaak produceert en levert hij momenteel een goeie zevenduizend droge worsten per week. Die verkoopt hij op 344 locaties in Vlaanderen. “We hebben recent nog zes contracten in Brussel afgesloten en deze week liep zelfs een mailtje van Rock Werchter binnen”, glundert hij. “Het is zot hoe hard het gaat.”
Drogeworsten.be is het geesteskind van Bart Steen, maar rugproblemen noopten hem ertoe om een overnemer te zoeken. “Ik kende Bart al langer en had eerder al laten vallen dat ik interesse had. Toen ik het bewuste telefoontje kreeg, heb ik geen seconde getwijfeld.”
“We willen in het hele land aanwezig zijn en wie weet trekken we daarna naar het buitenland. Droge worsten zijn typisch Belgisch, we moeten er trots op zijn”
Het fundament van drogeworsten.be heeft Simon behouden. “Ik maak mijn worsten in een atelier bij mijn ouders in Werken (een andere deelgemeente van Kortemark, red.). Elke maandag draaien we er een goeie zevenduizend. Daarna worden ze op beukenhout gedroogd en van woensdag tot en met zaterdag rijd ik het land rond om ze bij mijn klanten te leveren.”
Zijn voorganger had twintig verschillende soorten die hij op markten verkocht, Simon biedt de vijf toppers aan in horecazaken: de gewone, de gerookte, de pikante, de merguez en de Rumbeekse. “Die laatste is onze absolute primus, met rozemarijn en een geheime kruidenmix.”
Ontzorgen
Het concept staat intussen volledig op punt. “We werken met een speciale plank in kunststof, met rood-witte hokjes, zoals bij de slager van weleer. Dat zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen. Die hangen we in horecazaken aan de muur, maar we zijn ook in tal van tankstations, broodjeszaken en sportkantines te vinden. Overal waar veel volk over de vloer komt.”
Zijn sterkte? Simon doet alles zelf: van het maken van de worsten over de verkoop tot de levering. “Wij ontzorgen. Een cafébaas krijgt de droge worsten aan de toog overhandigd, hij moet ze enkel nog verkopen.”
“Dat ze me Balthasar Boma noemen? Dat is een compliment! Ik zal mijn collega-PDG zeker eens uitnodigen om mijn worsten te komen proeven. Hij mag me Señor Saucisse noemen!
“Elke potentiële nieuwe klant krijgt van ons een proefpakket van vijftig worsten om aan de klanten uit te delen. Vrijwel altijd gaan ze nadien overstag. De mosterd en servetjes geven we er gratis bij. Kwaliteit staat altijd voorop. Onze droge worsten zijn ook gewoon verschrikkelijk lekker. Ik kan er zelf amper afblijven.”
Vanuit het kleine Edewalle laat Simon zijn ondernemersverhaal olievlekgewijs groeien. “Nu zitten we in heel Vlaanderen, enkel Limburg moet ons nog leren kennen. Mijn doel is om de horeca en detailhandel in hele land van droge worsten te voorzien. En wie weet daarna richting buitenland? Droge worsten zijn typisch Belgisch, we moeten er trots op zijn.”
Dulle Teve-worst
Tegen eind dit jaar wil de flamboyante West-Vlaming 20.000 worsten per week over de toonbank zien gaan. “The sky is the limit. We werken met topingrediënten en onze worsten bevatten slechts 22 procent vet. Dat is de helft van bij de slager. Die willen we trouwens niet beconcurreren. Bij de beenhouwer haal je je droge worstjes voor thuis, op café kan je van de onze genieten.”
“Het idee voor een vegetarische droge worst zit al even in mijn hoofd. Net als halalworstjes”
Om die ambitie kracht bij te zetten, startten de twee petekinderen van Simon binnenkort in de zaak. “Ik heb handen te kort, maar daar hou ik van. Ik rijd elke week bijna duizend kilometer. Hoe meer hoe liever, want dat betekent dat onze worsten marcheren.”
Een extraverte ondernemer die met veel branie zijn worsten aan de man brengt, dat doet verdacht veel aan Balthasar Boma denken. “Och, ik krijg die vergelijking constant”, schatert hij het uit. “Maar dat vind ik niet erg. Integendeel, ik beschouw het als een compliment. Alleen zijn mijn worsten véél beter.”
“We lanceren binnenkort trouwens een échte bierworst, op basis van Dulle Teve van de Dolle Brouwers uit Esen. We blijven innoveren. Een vegetarische variant? Dat is nog toekomstmuziek, maar het idee zit al even in mijn hoofd. Net als halalworstjes! Maar laat ons eerst de basis verder verstevigen. Dan nodig ik mijn collega-PDG Boma uit om mijn worsten te komen proeven. Hij mag me Señor Saucisse noemen!”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier