Tegen 2030 heeft West-Vlaanderen (minstens) 77.000 extra krachten nodig. Om die te vinden, heeft werkgeversorganisatie Voka het International House West-Flanders in het leven geblazen. De instantie moet bedrijven helpen om buitenlandse medewerkers aan te trekken en wil die werknemers ook ter plekke begeleiden. “West-Vlaanderen heeft enorm veel troeven in huis. Aan ons om die in de verf te zetten.”
Vandaag telt West-Vlaanderen 24.615 buitenlandse werknemers die hier ook permanent verblijven. In het jargon worden die omschreven als bevolking van andere geboortenationaliteit met verblijfsmotief werk. Roemenen en Polen vormen momenteel de grootste groep, gevolgd door groeilanden als India, Marokko, Kosovo, Turkije en de Filipijnen.
“Vijf procent van die groep is van buiten de Europese Unie afkomstig”, stellen Charlotte Dekimpe en Davy Maes van Voka West-Vlaanderen. “Een segment dat de voorbije jaren toenam, maar tegen 2030 heeft West-Vlaanderen zeker 77.000 extra krachten nodig. Over alle competenties en sectoren heen.”
“Met ons centrum willen we alle betrokken spelers faciliteren”
“Voor elke honderd mensen die de arbeidsmarkt verlaten, stromen er slechts tachtig in. Dat tekort zullen we niet alleen met mensen van bij ons opvullen, daarom moeten we over de grens kijken. Ook naar het verre buitenland.”
De reden voor die steeds nijpender wordende krapte heeft een demografische oorsprong, aangevuld met het feit dat onze West-Vlaamse economie blijft groeien. “Meer werk betekent uiteraard meer handen. Vooral in de voedingssector, mechatronica en blue energy is dat het geval.”
Drie grote pijlers
Grote (internationale) spelers in West-Vlaanderen beseffen intussen dat de zoektocht naar nieuw talent zich ook tot ver buiten België afspeelt. “De sense of urgency is aanwezig”, klinkt het. “Daarom hebben wij een platform gecreëerd dat alle betrokken spelers kan faciliteren.”
Het International House West-Flanders mikt op twee doelgroepen. Enerzijds bedrijven die buitenlandse mensen willen aantrekken, anderzijds mensen van buiten België die hier hun carrière willen komen uitbouwen.”
“We werken met drie pijlers. Het International House moet een kenniscentrum over internationale tewerkstelling worden, maar daarnaast ook een volwaardig infocentrum. Vragen over huisvesting, taksen, verzekeringen, gezondheid… tot zelfs banale zaken als wanneer de huisvuilophaling gebeurt. Die willen we allemaal kunnen beantwoorden.”
De instantie wordt ook een dienstencentrum. “We willen socio-culturele activiteiten organiseren om een community op te bouwen. Welkomstevenementen, maandelijkse koffiebezoeken om even te polsen hoe alles loopt, maar ook gegidste stadstochten, afterworks en webinars. Bij ons zullen internationale krachten met álle mogelijke kwesties kunnen aankloppen.”
Meerwaarde bieden
Een dergelijk initiatief bestaat al jaren in Leuven, waar tal van internationale bedrijven en organisaties hun hoofdkwartier hebben, maar Voka is de eerste die een International House op provinciaal niveau uitrolt. “Het draagvlak is meer dan aanwezig”, benadrukken Charlotte en Davy. “Het stadsbestuur van Roeselare, Brugge en Kortrijk gaat met ons in zee, net als multinationals als Unilin en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM, red.).”
Een goed uitgebouwde website moet als portaal fungeren, maar er komen ook zitdagen in de partnersteden. “Ons doel is om zowel bedrijven als werknemers zo goed mogelijk bij te staan en een duidelijke meerwaarde bieden.”
Op woensdag 24 april vindt een eerste fysiek evenement plaats in het Voka-kantoor in Oostkamp. “Een welkomstdrink voor de buitenlandse krachten in regio Brugge. We zijn ervan overtuigd dat het International House West-Flanders een mooie rol kan spelen. Onze provincie heeft enorm veel troeven in huis. Aan ons om die mee in de verf te zetten. Zo willen we ons als een home away from home op de kaart zetten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier