Helft van West-Vlaamse Lidl-vestigingen dicht door staking

© THIERRY ROGE BELGA
Phebe Somers

Wie vanmorgen z’n boodschappen wilde doen in een Lidl-supermarkt stond mogelijks voor gesloten deuren. In de helft van alle West-Vlaamse vestigingen legden de medewerkers het werk neer. Het gaat over een vakbondsactie na gefaalde gesprekken met de directie met een verzoeningsbureau op maandag.

Over het hele land gaat het over een ruime 50 procent van alle Lidl-filialen. De meeste zijn vanmorgen gewoocn niet opengegaan, maar naar verluid zouden er ook al verschillende vestigingen plannen om later deze dag alsnog de deuren te sluiten. De aanleiding van de staking zijn mislukte onderhandelingen die maandag met een verzoeningsbureau plaatsvonden.

Te hoge werkdruk

“We kaarten al jaren de veel te hoge werkdruk aan. Er zijn wel veel gesprekken gevoerd, maar nooit komen er concrete oplossingen uit de bus. Drie jaar geleden zijn ze ons eenmalig tegemoet gekomen door extra uren te geven, maar recent hebben we vernomen dat zelfs die terug worden ingetrokken. Maandag hebben we onze klachten op tafel gelegd tijdens een gesprek samen met het verzoeningsbureau, maar de directie is er onvoldoende op ingegaan. Daarom waren we genoodzaakt om actie te ondernemen”, legt regionaal secretaris van het BBTK Lindsey Verhaeghe uit.

Zieken vervangen

Die klachten kunnen samengevat worden in vier pijlers. Eerst en vooral is er volgens Lindsey een gebrek aan een ziekenploeg. Wanneer iemand ziek valt, moet dit volgens de regionaal secretaris worden opgevangen door de andere personeelsleden in het filiaal zelf, ook wanneer er meerdere bedienden wegvallen. Blijkbaar bestaat er al zo’n ziekteploeg, maar is die lang niet voldoende bezet.

Wie meer uren wil werken, zou daar de mogelijk toe moeten krijgen

Ten tweede klaagt de vakbond het tekort aan uren en personeel aan. “Enerzijds is er een krapte op de arbeidsmarkt waardoor het moeilijk is om nieuwe personeelsleden te vinden. Maar iedereen die hier toekomt krijgt steevast een contract van bepaalde duur, dat is niet echt aantrekkelijk hé. Ook meer opleidingen aanbieden kan zeker helpen”, aldus Lindsey. “Anderzijds willen we meer uren per filiaal krijgen. Nu zijn er bedienden die gerust fulltime willen werken, maar slechts een parttimecontract krijgen van de directie. Wie meer uren wil werken, zou daar de mogelijk toe moeten krijgen. Dat is de meest eenvoudige manier om de werkdruk te verlagen.”

Te veel promo-acties

Daarnaast blijken de veelvuldige commerciële acties een serieus hekelpunt te zijn. “Elke dag zijn er nieuwe promo-acties. Onze magazijnen staan overvol, wat vaak de (brand)veiligheid hindert. De bestellingen zijn tevens gebaseerd op de cijfers van vorig jaar, maar de coronalockdowns waren geen vergelijkbare periodes natuurlijk. Die massa aan producten en acties moeten kunnen verwerkt worden, daar hebben de medewerkers gewoon niet genoeg handen en tijd voor”, klinkt het stellig.

Tot slot eist de BBTK een tijdsmeting van alle taken die medewerkers doorgaans moeten uitvoeren, gespreid over een langere periode. Blijkbaar wou de directie hierop ingaan, maar slechts één week lang alles registreren. “Dat is natuurlijk niet representatief, want in sommige periodes komen er een heleboel extra taken bij, er moet dus een gemiddelde kunnen gekomen worden.”

De duurtijd van de staking zal afhangen van de gesprekken. Lindsey laat weten dat zij voorlopig, als verantwoordelijke voor West-Vlaanderen, nog niets heeft vernomen vanwege de directie. “Als er geen maatregelen worden genomen, kan dit wel eens een actie van lange adem worden.”

Deze West-Vlaamse Lidl-winkels zijn momenteel gesloten

– Diksmuide

– Harelbeke

– Kuurne

– Roeselare (1)

– Oostkamp

– Koekelare

– Gistel

– Poperinge

– Wevelgem

– Ingelmunster

– Brugge (1)

– Tielt

– Wervik

– Waregem (1)

– Oostende (1)

– Zedelgem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier