Roeselare drinkt al 200 jaar Rodenbach: duik mee in de rijke geschiedenis van een uniek bier

©GF
©GF
Philippe Verhaest

Een van dé monumenten van de Belgische bierwereld viert een bijzondere verjaardag. Exact twee eeuwen geleden zag Brouwerij Rodenbach in Roeselare het levenslicht. Dat wordt gevierd met een jubileumboek en dito bier, maar wij doken voor jou al even in de rijke geschiedenis van het ‘Roeselaarse stadswater’.

– Opgericht in 1821 door de broers Pedro, Alexander, Ferdinand en zus Amalia Rodenbach. In 1836 kochten Pedro en zijn echtgenote Regina Wauters de andere familieleden uit.

– Het Roeselaars stadswater is de bijnaam van Rodenbach, duidend op de legende dat elke Roeselarenaar apetrots is op ‘zijn’ bier. Tijdens de jaarlijkse Batjes wordt als sinds 1986 op vrijdagavond op de Grote Markt het Vat van Rodenbach aangeslagen: een gigantische houten kuip met 3.400 liter godendrank aan boord. Door de coronacrisis zal het vat dit jaar, net als in 2020, op stal moeten blijven…

4 generaties échte Rodenbachs stonden aan het hoofd van de brouwerij: Pedro, Edward, Eugène en na diens overlijden in 1878 kwam Edward opnieuw aan het roer. Na zijn overlijden werd in 1902 de nv Brouwerij Rodenbach opgericht en werd het bedrijf door een directeur gerund. Daarvan is Leon Lambert, actief van 1925 tot 1960, een de meest in het oog springende namen. Sinds 1998 staat Rudi Ghequire aan het hoofd.

Brouwerij Rodenbach lag onrechtstreeks mee aan de basis van het ontstaan van ons land

– In 1998 werd de brouwerij overgenomen door het Steenhuffelse Palm, sinds 2016 vaart Rodenbach mee onder de vlag van Royal Swinkels Familiy Brewers uit Nederland. Opvallend: in 200 jaar tijd werd Rodenbach nooit buiten de Roeselaarse stadsmuren gebrouwen. Vrijwel uniek in de internationale bierwereld.

– Jaarlijks wordt er in de brouwerij 100.000 hectoliter gebrouwen. De helft daarvan bestaat uit Rodenbachbieren.

– 25 procent vertrekt naar het buitenland : Frankrijk en Nederland zijn de grootste afzetmarkten, maar ook in Scandinavië, De Verenigde Staten, Canada en zelfs China is Rodenbach erg populair.

 ©Guido Pijper
©Guido Pijper

– Niet alleen in ons land is Rodenbach een monument. De wereldberoemde Amerikaanse bierkenner Michael Jackson noemde de brouwerij zelfs een ‘nationale schat’.

Zes standaardbieren zijn er: de Rodenbach Classic, Vintage, Grand Cru, Fruitage, Alxander en Caractère Rouge. In 2019 leverde een samenwerking met het Amerikaanse Dogfish Head Craft Brewery de Vibrant P’Ocean op. In oktober 2021 wordt dan weer een nieuw jubileumbier gelanceerd. De Classic is goed voor 75 procent van de productie.

Verdwenen bieren zijn de Spéciale Belges Flag Ale, Export Ale, Mandel Ale en Geuze Saint-Georges. Die werden tussen 1938 en 1978 gebrouwen.

– 294 eikenhouten foeders worden gebruikt om het bier te laten rijpen. In de foeders zorgt de melkzuurbacterie voor de unieke lichtzurige smaak. De oudste drie dateren van 1836, de jongste werd in 2019 vervaardigd. De brouwerij heeft nog twee eigen kuipers (vatenbouwers, red.) in dienst: Paul Dewitte en Tonny Danset.

137 internationale awards staan er in de prijzenkast van de brouwerij.

 ©GF
©GF

1.200 zonnepanelen liggen er op de daken van brouwerij. Daarmee wordt 20 procent van alle nodige energie terp lekke opgewekt.

1 Belgische erevlag hangt in de feestzaal Ter Eeste. Die werd in 1831 door koning Leopold I aan Alexander en Pedro Rodenbach overhandigd als dank voor zijn inzet tijdens de Belgische revolutie. Hun boer Constantijn schreef zelfs mee aan de Brabançonne. Zo ligt het bier onrechtstreeks mee aan de basis van ons land.

Scharniermomenten

– 1870: Eugène Rodenbach trekt naar Groot-Brittannië om de brouwmethode te verfijnen. Hij introduceerde de typische eikenhouten foeders en legde zo de basis voor de Rodenbachbieren die we vandaag kennen.

– De Eerste Wereldoorlog: de familie Rodenbach betaalt de Duitse bezetter 22.000 goudfranken. Zo wordt een massa-executie op de Grote Markt van Roeselare vermeden én wordt de brouwerij niet gebombardeerd. Ook de koperen brouwketels blijven gevrijwaard. Was dat wel gebeurd, dan zou dat het einde van de brouwerij betekend hebben.

– Eind jaren zeventig: De populariteit van Rodenbach bereikt, mede dankzij een sterke reclamecampagne, ongekende hoogtes. De groei is explosief en het bier wordt definitief als de ideale dorstlesser in de markt gezet.

– 2001: Een volledig nieuwe brouwzaal wordt in gebruik genomen. De vorige dateerde van 1864, maar is tot op vandaag intact en te bezoeken.

Het boek ‘Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis’ is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en kost in hardcoverversie 29,95 euro. Later wordt nog een Rodenbach-experiencebox met negen bieren en een softcoverversie gelanceerd voor 34,95 euro.

 ©GF
©GF