Reini opent haar eigen keramiekwinkel

Terre à Reini, de zaak met handgemaakte keramiek van Reini Declerck, werd feestelijk geopend. © Foto Coghe
Redactie KW

Na een jaar renoveren, kon Reini Declerck (23) nu haar eigen keramiekwinkel ‘Terre à Reini’ openen. Ze kan er zich creatief uitleven in haar atelier in de Mexicostraat, daar waar je vroeger ’t Oud Concept kon terugvinden. Reini is pas afgestudeerd en heeft een educatieve master aansluitend op een artistieke master aan het LUCA ‘School of Arts’ in Gent op zak.

“Ik prijs me gelukkig dat mijn atelier rechtstreeks bereikbaar is vanuit de veranda”, vertelt Reini, die met Matthias Vanzieleghem getrouwd is. “Zo moet ik niet door weer en wind mijn creaties gaan opvolgen, want dat moet wel. Het is voortdurend monitoren en bijsturen in het proces.”

Ware ambacht

“Werken met keramiek is een echte ambacht en een ware passie. Het is ook een veelzijdig leerproces. Inspiratie heb ik genoeg. Ik kan me uitleven in het maken van alledaagse gebruiksvoorwerpen, zoals tassen en borden. Anderzijds wil me ook focussen op het artistieke.”

“Het meest ingewikkelde en onvoorspelbare zit hem in het proces van klei naar een afgewerkt product. Bij het maken van glazuur breng je zorgvuldig de verschillende grondstoffen in een juiste verhouding en dosis samen met de bedoeling om een duurzaam, sterk en mooi glazuur te bekomen. Ik maak de glazuren zelf; ze zijn minder voorspelbaar dan een kant-en-klare voorgemaakte variant. Als je het glazuur zelf samenstelt, kan de kleur afwijken. Maar dat maakt het allemaal wel uniek natuurlijk.”

Workshops

Terre à Reini is iedere zaterdag open van 10 uur tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur. Ook open op afspraak. Je kan bij mij terecht voor unieke stukken en geschenken en ik werk ook op bestelling en naar wens van de klant.”

“Binnen een paar maanden zou ik willen starten met workshops. Op mijn website www.terreareini.be kan je al een idee krijgen van wat beschikbaar is. En je kan Terre à Reini ook volgen op Facebook en Instagram”, rondt Reini af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier