Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen en OC West, was altijd al een vurig pleitbezorger om ondernemers te steunen.

Jean de Bethune © Dries Decorte

"We moeten starters en ondernemers ruimte geven, letterlijk en figuurlijk. Dat doen we onder meer via aangepaste werkplekken, maar evenzeer via experten die hen inspireren en adviseren. Zorgen voor ontmoetingen leidt tot kruisbestuiving en samenwerking tussen jong geweld, groeiers en gevestigde waarden."

Wat moeten starters doen om te kunnen meedansen op de vibes van Start&GO?

Coördinator Nele Dekeyser: "Start&GO is er voornamelijk voor ondernemers wiens zaak tussen 0 en 5 jaar jong is. Dankzij de krachtenbundeling van alle partners (UNIZO, VOKA, Syntra West en Starterslabo) krijgen ondernemers (in spe) met Start&GO één aanspreekpunt voorgeschoteld dat direct voor de juiste ondersteuning of een correcte doorverwijzing naar de juiste partner zorgt."

Nele De Keyser © Marc Wallican

"Eenmaal ze geregistreerd zijn via www.startandgo.be, krijgen deelnemers 1000 credits, waarmee ze kunnen deelnemen aan een waaier van activiteiten binnen Start&GO. Bovendien kunnen ze zich aansluiten bij een kwalitatieve community, die vandaag al meer dan 2000 leden telt en alleen al dit jaar de kans geeft om mee te doen aan 75 activiteiten."

Kunt u daar concrete voorbeelden van geven?

"Er zijn bijvoorbeeld brainstormsessies met Franse of Waalse collega's, maar Start&GO helpt onder andere ook bij het omzetten van een idee naar een businessconcept en organiseert workshops om vlotter te pitchen voor een jury van ondernemers en investeerders. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Eigenlijk leiden we de positieve energie van ondernemers in goede banen via een uitgebreide mix van initiatieven die hen alle kansen biedt om hun bedrijf te versterken en hun groeiproces in een stroomversnelling te brengen."

"Financiële en commerciële basis bijbrengen"

Emanuel David

Binnen Start&GO heeft Syntra West een drieledige functie. De opleidingsverstrekker helpt het project bekend maken, verzorgt basisopleidingen financieel en commercieel management voor starters en fungeert als 'personal coach'. "We organiseren die opleidingen per kwartaal, afwisselend in Brugge en Kortrijk. Dergelijke ondernemersondersteuning is cruciaal, zeker voor mensen die in hun opleiding geen bedrijfseconomie kregen", zegt Emanuel David, projectcoördinator en starters-adviseur bij Syntra West.

"Begeleiding is cruciaal"

Katrien Bogaert

Katrien Bogaert werkt voor UNIZO als starterscoach. "We benadrukken enorm het belang van begeleiding", zegt ze. "UNIZO heeft voor elke fase van het ondernemerschap individuele begeleidingstrajecten uitgewerkt. We organiseren zelf ook heel wat onder de koepel Start&GO, o.a. Start-up Talks, matchmakings tussen startende en ervaren ondernemers en business model canvas-sessies. We verwijzen ook door naar andere activiteiten en partners binnen ons ondernemersnetwerk. Op die manier is iedere starter en jonge ondernemer voldoende gewapend om de 'arena' van het ondernemerschap binnen te gaan."

"Bakermat van ondernemerschap"

Evy De Bruyker.

Voka West-Vlaanderen zet al meer dan tien jaar in op startend ondernemerschap. "Het Bryo-traject, dat elf jaar geleden in onze provincie werd opgestart en nadien nationaal werd uitgerold, is daar de exponent van", zegt Evy De Bruyker van Voka. "Van iedereen die goesting heeft om te ondernemen (maar zonder concreet project) over startende ondernemer met groeipotentieel tot scale-up'er met een omzet van meer dan 100.000 euro per jaar: voor elke levensfase biedt Voka intensieve coaching en begeleiding. Binnen Start&GO verzorgen wij Grow-up Talks rond één specifieke uitdaging. We kunnen daarbij terugvallen op eigen expertise en natuurlijk op een uitgebreid netwerk van ervaren ondernemers."

"Project uittesten in de markt"

Starterslabo begeleidt onder de provinciale koepel van Start&GO mensen die hun ondernemersdroom willen realiseren en daarin ondersteuning zoeken door middel van coaching, training en aandacht voor persoonlijke groei. "We hebben speciale aandacht voor werkzoekenden en voor mensen die een grote afstand tot ondernemerschap ervaren. We bieden hen een gestructureerd en veilig kader aan, waarin ze hun project kunnen uitwerken en uittesten in de markt. Starterslabo is een van de complementaire organisaties die broodnodige ondersteuning bieden", zegt Cindy -Steppé van Starterslabo.

20180523StefanSietseDominique Liggend[5]

Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen en OC West, was altijd al een vurig pleitbezorger om ondernemers te steunen. "We moeten starters en ondernemers ruimte geven, letterlijk en figuurlijk. Dat doen we onder meer via aangepaste werkplekken, maar evenzeer via experten die hen inspireren en adviseren. Zorgen voor ontmoetingen leidt tot kruisbestuiving en samenwerking tussen jong geweld, groeiers en gevestigde waarden."Wat moeten starters doen om te kunnen meedansen op de vibes van Start&GO?Coördinator Nele Dekeyser: "Start&GO is er voornamelijk voor ondernemers wiens zaak tussen 0 en 5 jaar jong is. Dankzij de krachtenbundeling van alle partners (UNIZO, VOKA, Syntra West en Starterslabo) krijgen ondernemers (in spe) met Start&GO één aanspreekpunt voorgeschoteld dat direct voor de juiste ondersteuning of een correcte doorverwijzing naar de juiste partner zorgt.""Eenmaal ze geregistreerd zijn via www.startandgo.be, krijgen deelnemers 1000 credits, waarmee ze kunnen deelnemen aan een waaier van activiteiten binnen Start&GO. Bovendien kunnen ze zich aansluiten bij een kwalitatieve community, die vandaag al meer dan 2000 leden telt en alleen al dit jaar de kans geeft om mee te doen aan 75 activiteiten."Kunt u daar concrete voorbeelden van geven?"Er zijn bijvoorbeeld brainstormsessies met Franse of Waalse collega's, maar Start&GO helpt onder andere ook bij het omzetten van een idee naar een businessconcept en organiseert workshops om vlotter te pitchen voor een jury van ondernemers en investeerders. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Eigenlijk leiden we de positieve energie van ondernemers in goede banen via een uitgebreide mix van initiatieven die hen alle kansen biedt om hun bedrijf te versterken en hun groeiproces in een stroomversnelling te brengen."Katrien Bogaert werkt voor UNIZO als starterscoach. "We benadrukken enorm het belang van begeleiding", zegt ze. "UNIZO heeft voor elke fase van het ondernemerschap individuele begeleidingstrajecten uitgewerkt. We organiseren zelf ook heel wat onder de koepel Start&GO, o.a. Start-up Talks, matchmakings tussen startende en ervaren ondernemers en business model canvas-sessies. We verwijzen ook door naar andere activiteiten en partners binnen ons ondernemersnetwerk. Op die manier is iedere starter en jonge ondernemer voldoende gewapend om de 'arena' van het ondernemerschap binnen te gaan." Starterslabo begeleidt onder de provinciale koepel van Start&GO mensen die hun ondernemersdroom willen realiseren en daarin ondersteuning zoeken door middel van coaching, training en aandacht voor persoonlijke groei. "We hebben speciale aandacht voor werkzoekenden en voor mensen die een grote afstand tot ondernemerschap ervaren. We bieden hen een gestructureerd en veilig kader aan, waarin ze hun project kunnen uitwerken en uittesten in de markt. Starterslabo is een van de complementaire organisaties die broodnodige ondersteuning bieden", zegt Cindy -Steppé van Starterslabo.