“Hé, dit lijkt wel een kopie van onze Kreketaart?”, dacht Nico Kimpe toen Erik Van Looy tijdens de finale van De Slimste Mens een taart tevoorschijn toverde en die prompt liet vallen. Maar het artikel dat ‘s anderendaags in enkele kranten stond over de bewuste taart – een Plotertaart van bakkerij Geert uit Sint-Katharina-Lombeek – deed bij Nico, broer van bakker Kurt Kimpe uit Kortemark, meer dan de wenkbrauwen fronsen.
“Mijn broek zakte af toen ik het artikel las”, omschrijft Nico het plastisch. “ Volgens die bakker bakt hij zijn Plotertaart al 35 jaar. Wel, onze Kreketaart kwam al twee jaar eerder in de winkel!”
De Kortemarkse Kreketaart werd door Marc Kimpe, vader van Nico en Kurt, namelijk 37 jaar geleden ontworpen. Dit gebeurde op vraag van een feestcomité dat op hun wijk Wilgenhove graag een sneukelmarkt met Kortemarkse producten wilde organiseren.
Zoet en zuur
“De comitéleden spraken daarvoor alle Kortemarkse bakkers aan. Mijn vader ging op hun vraag in en besloot een taart te ontwerpen met frambozen en afgedekt met marsepein. De combinatie van zoet en zuur – helemaal nieuw in die tijd – zat er boenk op”, legt Nico uit. De taart werd Kreketaart gedoopt, naar het Krekedal waarvan Kortemark deel uitmaakt, en kent nog steeds een groot succes.
“Mijn vader nam de taart daarop mee naar de populaire Zoetemarkt op Pinkstermaandag in Kemmel en zo werd de taart overal bekend. Ik vermoed dat het ook daar is dat de bakker van de Plotertaart onze Kreketaart heeft leren kennen en er zijn inspiratie heeft opgedaan”, meent Nico.
In de krantenartikels doet de bakker van de Plotertaart niet geheimzinnig over zijn ingrediënten, en laten die nu krek dezelfde zijn als die van de Kreketaart: een krokante zanddeegbodem, luchtige crème, verse frambozen, een laag slagroom en een laag marsepein en vervolgens afgebrand met Italiaans schuim.
(Lees verder onder de foto)
Geen neuzekesoorlog
“Nog meer bakkers maken en verkopen een zogenaamde kreketaart”, vervolgt Nico. “Daar heb ik eigenlijk geen probleem mee, maar ik vind het wél jammer dat ze er niet voor uitkomen dat het idee eigenlijk van ons komt. Ik wil hierbij nog eens benadrukken dat wij de naam Kreketaart wel hebben laten registreren en dat de naam gebruiken eigenlijk niet kan en mag.”
“Het is niet de bedoeling om hier nu een ‘neuzekesoorlog’ van te maken”, verwijst Nico naar de ruzie van de twee straatverkopers uit Gent die beiden beweren dat zij de enige echte cuberdons (neuzen) verkopen. “Maar dit gaat wel om een streekproduct en dus erfgoed, waarvan ik het belangrijk vind dat het niet verloren gaat.” (LTK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier