Ook de horeca in Oostende wil graag duidelijkheid rond versoepeling coronamaatregelen

Ringo Dejonghe van Café 't Centrum: "Voorlopig kan ik het hoofd nog boven water houden, maar erg lang mag dat niet meer duren." © jro
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Horecauitbaters zitten met de handen in het haar. Na drie fases van versoepelingen wordt er nog steeds niet gesproken over een eventuele heropening van de horeca. Voor Ringo Dejonghe (42) van Café ‘t Centrum in de Nieuwe Stad mag het alvast niet te lang meer duren.

Ringo opende zijn café pas vorig jaar in februari. Nu er eindelijk terug wat beweging komt in het caféleven in de Nieuwe Stad moest Ringo noodgedwongen zijn deuren sluiten op 13 maart. Ondertussen duurt de onzekerheid maar voort. “Voor ik met het café startte, werkte ik als rangeerder aan de spoorwegen. Ik deed dat vooral voor mijn vader, maar echt mijn ding was het niet. Toen mijn vader kwam te overlijden ging ik er dan ook weg”, vertelt Ringo. “Toen ik op wandel was met de hond van mijn zieke schoonvader kwam het leegstaand café in het Winkelpad in het vizier. Het stond al anderhalf jaar leeg en ik besloot de opties te bekijken om het café eventueel nieuw leven in te blazen. Na een onderzoek bij de bewoners van de wijk leek de nood hoog aan een sociale ontmoetingsplaats. Je moet weten dat de Nieuwe Stad een speciale buurt is met speciale mensen. En net dat maakt het extra leuk om hier een café uit te baten. Het is ook het enige café hier in de buurt. Het is een buurt waar kansarmoede aanwezig is, maar ook waar veel hulpbehoevende mensen wonen.”

Zekerheid

In het begin verliep de opstart wat stroef. “Mensen moesten mij ook leren kennen en daarbij kwam dat ik er ook niet altijd was. Drie uur per dag rij ik met de schoolbus om kinderen van huis naar school te brengen. Dat zorgt ervoor dat ik beroep doe op iemand als flexi-job om hier drie uur over te nemen. Dat maakte het allemaal niet gemakkelijker. Maar ik koos ervoor om het café op te starten in bijberoep. Net dat gaf me iets meer zekerheid”, aldus Ringo.

Die zekerheid veranderde al snel in onzekerheid. Ondanks dat Ringo het café een nieuwe frisse start bezorgde, moest hij op 13 maart, net zoals alle andere horecauitbaters, zijn café sluiten. Een zware domper voor iemand die toen net een jaar bezig was met de opbouw. “Het café begon al redelijk te draaien. Aangezien ik nog niet zo lang bezig was, kwam de sluiting erg ongelegen. Dat zal echter bij andere uitbaters niet anders zijn, maar die mannen hebben al wat opgebouwd, ik niet. Nachten heb ik wakker gelegen. Tot ik de premie kreeg van 4.000 euro van de overheid. Dat zorgde er al voor dat ik terug wat kon lachen, want dat lachen was me ondertussen vergaan. Maar dan zie je dat alle betalingen gewoon verder lopen en dat die 4.000 euro extra als snel verdwijnt. Dan sta je opnieuw met beide voeten op de grond en besef je dat het echt wel menens is. Het zou zomaar het einde kunnen betekenen van iets waar je hard voor gewerkt hebt, iets wat je uit niets hebt opgebouwd tot iets moois. Al dat moois kan echter snel veranderen. Zekerheid, dat heb je nooit en zeker niet in onze branche.”

Dubbele betalingen

Ringo krijgt gelukkig veel steun van de Gelukkige Haard, die eigenaar is van het café. “Ze steunen mij waar ze kunnen, maar meer kunnen ze ook niet doen. Ik koos er zelf ook voor om alle betalingen te blijven doen. Ik kreeg wel uitstel van betaling, maar uitstel is geen afstel. Daarmee verleg je alleen het probleem naar een later tijdstip en ik heb dan ook geen zin om later met de handen in het haar te zitten als ik dubbele betalingen zou moeten uitvoeren. Zolang het gaat doe ik dat op die manier. Voorlopig kan ik het hoofd nog boven water houden, maar erg lang mag dat niet meer duren. Of ik daar een termijn op kan plakken? Dat is moeilijk. Twee maanden?”

Ringo hoopt dat er snel een beslissing komt van de overheid. “Er zijn manieren genoeg om de zaak op een veilige manier te openen. De tafels kunnen verspreid worden en er kunnen tafels bij geplaatst worden op plaatsen waar normaal geen tafels staan. Aan de toog bijvoorbeeld. Wij kunnen net zo goed de boel ontsmetten als de winkels dat doen. Ik ben er mij maar al te goed van bewust dat we het coronavirus nog niet klein gekregen hebben. Men maakt een exitplan op om de economie te redden. Maar ook horeca behoort tot diezelfde economie. Ook wij verdienen om eindelijk terug open te gaan”, besluit Ringo.

Bepalende rol

Bij de Stad Oostende zijn ze zich bewust dat de horeca een bepalende rol speelt voor de stad. Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn reageert: “De horeca is een erg belangrijke sector voor ons. We zijn er ons ten zeerste van bewust dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is. We kijken momenteel ook mee uit wanneer, hoe en op welke manier enige versoepeling voor deze sector mogelijk zal zijn. Dit zal belangrijk zijn voor de verdere keuzes die eventueel dienen gemaakt te worden, ook in functie van het relanceplan. Ondertussen zijn wij proactief bezig om te kijken hoe we de sector veilig kunnen heropstarten. We kijken dan bijvoorbeeld of de mogelijkheid bestaat om meer plaats te garanderen op het openbaar domein om in de sector de regels rond social distancing te kunnen garanderen. Die plaats op het openbaar domein moet dan wel gegenereerd worden in functie van de vrije doorgang.”

De stad kondigde eerder al aan dat er een eerste pakket steunmaatregelen werd uitgedacht. “Het is uiteraard niet uitgesloten dat er nog bijkomende maatregelen kunnen”, gaat de schepen verder. “Er zijn al heel wat horecazaken die in dit eerste pakket onder de voorwaarden vielen. We hebben ook gekeken hoe de take-away en delivery concepten gepromoot konden worden. Als stad willen we die blijven ondersteunen. We blijven iedereen ook aanmoedigen om lokaal te kopen om onze lokale economie te steunen. Verdere ontwikkeling kan van belang zijn deze zomer, maar dat hangt verder af van de beslissen van de Nationale Veiligheidsraad. Verder blijven we werken aan concrete actiepunten voor economische relance. Maar ook hier zal veel afhangen van hoe de gezondheidscrisis verder zal evolueren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier