Met een absolute topscore van 100 op 100 op de Concours International de Lyon, de grootste kaaswedstrijd van Frankrijk, is de Ancienne Belgique uitgeroepen tot de allerbeste kaas ter wereld. En die komt gewoon vanop een hoeve in de Roeselaarse deelgemeente Rumbeke, waar de vierde generatie van de familie Deweer met veel liefde voor het vak de lekkerste smaken op tafel tovert. “Deze erkenning zal deuren openen.”
Dat ze bij ‘t Groendal de beste kaas ter wereld produceren, daarmee moesten ze op de familiehoeve in Rumbeke toch twee keer met de ogen knipperen.
Nochtans zijn Johan Deweer (64) en zijn echtgenote Dominique Steyaert (54), samen met hun zonen Carl Victor (28) en Louis-Philippe (31) een en ander gewend. Bijna jaarlijks vallen enkele van hun creaties tijdens de World Cheese Awards in de prijzen en van de Oud Roeselare en Brokkeloud Roeselare werd zelfs al in het internationaal ruimtestation ISS geproefd, met dank aan de Amerikaanse astronaute en kaasfanaat Shannon Walker.
“Dat waren al momenten om in te kaderen, maar deze erkenning is nog van een iets andere orde”, klinkt het apetrots.
Bij ‘t Groendal ligt de focus volledig op kwaliteitsvolle speciaalkazen. “Denk aan combinaties met bier, wijn, champagne, koffie… Maar ook bij de hardere kaassoorten hebben we de nodige ervaring. Grote constante in ons verhaal is dat we op een erg ambachtelijke manier werken. Hier wordt nog een echte stiel bedreven.”
Melkvee
De fundamenten van ‘t Groendal gaan terug tot 1932. Overgrootvader Hilaire verhuisde met zijn echtgenote Avila van een boerderij in Bellegem naar Rumbeke. In 1957 nam Georges Deweer het het landbouwbedrijf over van zijn vader Hilaire en specialiseerde zich in melkvee.

Het is nog wachten tot 1987 vooraleer de eerste kazen er geproduceerd worden. Met dank aan Johan en Dominique die in 2016 zoon Louis-Philippe en in 2025 zoon Carl-Victor in het bedrijf mocht verwelkomen.
“Tot 2017 hadden we trouwens nog eigen koeien. Nu spitsen we ons voor de volle honderd procent toe op de kaasmakerij en werken we met op en top West-Vlaamse melk.”
“Onze kazen zijn in heel Europa en zelfs in Noord-Amerika te vinden. Mooi dat we een West-Vlaams streekproduct zo breed kunnen uitdragen”
Een aanpak die de voorbije jaren meer dan zijn vruchten afwierp, met de Ancienne Belgique als ultieme bekroning.
“Dit zal nieuwe deuren openen. Deze kaas kan ook een katalysator voor onze andere kazen vormen. We hebben gemiddeld dertig verschillende soorten in ons gamma, waarvan een twintigtal redelijk vast zijn. Bedoeling was om via de Concours International de Lyon wat extra naambekendheid te genereren, maar het avontuur heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Daar kunnen we alleen maar gelukkig mee zijn.”
Tot in de States
De Ancienne Belgique ligt pas vanaf maandag 15 december in de winkelrekken, maar de vraag is nu al overweldigend. “Die overstijgt het aanbod”, glimlacht de familie. “Daarom zijn we nu al extra aan het produceren, maar de kaasbollen moeten tien maanden rijpen. Het is dus even wachten op de nieuwe batch.”

Het was de bedoeling om de Ancienne Belgique bij supermarktketen Okay te lanceren, maar de nieuwe titel heeft de plannen drastisch veranderd. “We zullen hem nu via al onze kanalen lanceren. Van onafhankelijke supermarkten en onze vaste grossiers over slagers en kaaswinkels tot marktkramers en traiteurzaken. Dit is de Westvleteren onder de kazen. Daar zijn we zeer preus op.”
“Wat we nu beleven, is het resultaat van vier generaties keihard werk. Daar zijn we zeer ‘preus’ op”
In eigen land zijn de kazen van ‘t Groendal wijd en zijd te vinden, maar ook buiten onze landsgrenzen lopen ze storm voor wat het veertienkoppige team van de familie Deweer presteert. “Via Kaasaffineurs Van Tricht zijn we in heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten, Dubai, Singapore en Canada te vinden. Mooi dat we een puur West-Vlaams streekproduct zo breed kunnen uitdragen.”
‘t Groendal in ‘t kort
Zaakvoerders: Johan Deweer en Dominique Steyaert
Locatie: Rumbeke
Opgericht in: 1932
Activiteiten; produceren van speciaalkazen. 500.000 kilo op jaarbasis
Aantal werknemers: 14
Ook gerenommeerde sterrenzaken, zoals Boury in Roeselare, werken regelmatig met wat ‘t Groendal op tafel serveert. “Dit is het resultaat van vier generaties keihard werk. Sinds 2019 hebben we een nieuwe kaasmakerij, een enorme troef. En momenteel bouwen we een grote rijpingskamer. Die zullen we in het voorjaar van 2026 in gebruik nemen.”
Duurzaamheid
De komende jaren wil ‘t Groendal verder organisch groeien. “Ons huidige aanbod verder perfectioneren, maar tegelijk op zoek gaan naar nieuwe verrassende smaken.”
“En we blijven ook de duurzaamheidskaart trekken. Zo liggen onze daken vol met zonnepanelen en de restwarmte van onze koeling gebruiken we om ons (sanitair) water op te warmen. Alles om in de beste omstandigheden topkazen te creëren.”
