“Ons ambacht in de kijker zetten”: Jan-Klaas Decupere klaar voor het WK voor slagers

Jan-Klaas Decupere nam in 2017 samen met zijn partner de beenhouwerij van zijn schoonvader over. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Jan-Klaas Decupere (36) van de gelijknamige beenhouwerij in Beselare is een van de Belgian Butcher Bulls die deelnemen aan het de World Butcher Challenge, het wereldkampioenschap voor slagers dat komend weekend plaatsvindt in Parijs.

Op dinsdag 25 maart vertrok Jan-Klaas Decupere (36) samen met zijn echtgenote Lies Vandenbroucke met de andere kandidaten en hun gezelschap naar Parijs. “We zijn met dertig personen en zullen een tiental dagen in Parijs verblijven. De wedstrijd vindt plaats van donderdag 27 tot maandag 31 maart”, vertelt de Beselarenaar.

Samen met zijn collega’s zal Jan-Klaas in 3,5 uur een halve koe, een half varken, een volledig lam en vijf kippen moeten versnijden en toonbankklaar maken. Dat komt neer op 350 kilogram vlees. “Iedereen van de groep heeft een specifieke taak. Ikzelf sta in voor het versnijden en het uitbenen van het lam en ik moet ook de bijhorende gerechtjes maken. We zijn er echt klaar voor. De beoordeling van de jury zal gaan over de snijtechniek, orde en netheid en kwaliteit en er zal ook op toegezien worden dat al het vlees wordt verwerkt. Onze grote troef is de culinaire beleving. In het buitenland ligt de nadruk op versneden vlees. Wij combineren dit met bereide gerechten. Onze toog zal bourgondisch zijn. We zijn al meer dan een jaar bezig met de voorbereiding en dat was zeker niet makkelijk. Elke week moesten we daarvoor naar Antwerpen. Het was een echte investering in tijd, want naast het oefenen moest ook onze zaak blijven draaien”, vervolgt Jan-Klaas. “Maar we hebben er het beste van gemaakt. Door veel te oefenen hebben we elkaar beter leren kennen en raakten we steeds beter op elkaar ingespeeld. We zijn als ploeg een geoliede machine geworden. Het was heel verrijkend.”

De deelname aan de wedstrijd is ook financieel een zware dobber. “Het inschrijvingsgeld bedraagt 10.000 euro”, verduidelijkt Jan-Klaas. “Elke oefenstonde kostte ons 3.000 euro aan vlees. We hebben wel telkens onze bereidingen geschonken aan het goede doel: Moeders Voor Moeders, dat pakketten uitdeelt aan gezinnen die geen lekker vlees kunnen betalen. Gelukkig werden we gesponsord door onze leveranciers.”

Ambitie

Jan-Klaas is net als zijn collega’s heel gemotiveerd. “We zullen de messen scherpen en gaan voor het allerhoogste. Het is niet alleen ons vak, maar ook onze passie Het wordt een leerrijke ervaring.”

Jan-Klaas Decupere en Lies Vandenbroucke namen in 2017 de beenhouwerij van haar vader in het centrum van Beselare over. Het gezin heeft twee dochters, Babette en Rozanne. Vanaf het begin was de visie van het koppel respect voor het dier en voor het ambacht. Ondertussen werd ook al een vestiging in Wervik geopend. “Net zoals vroeger willen we alles verwerken van kop tot staart”, zegt Jan-Klaas. “Terug naar de essentie en de echte beenhouwersstiel, maar met moderne middelen. Eten brengt mensen samen en zorgt voor gezelligheid.”

De ambitie bij de World Butcher Challenge van Jan-Klaas is dubbel: “In de eerste plaats wil ik onze mooie stiel in de kijker stellen en jonge mensen aanzetten om te kiezen voor het beroep, want elk jaar zijn er minder die de stap zetten om slager te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content