“Nog laatste ‘boem’ op de Batjes”: Bart trekt met pijn in het hart de stekker uit wijnwinkel Bodegon in de Marktstraat

Bart Simoens en zijn echtgenote Linda Ossieur nemen afscheid van de zaak die ze zelf uit de grond stampten. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Bart Simoens zocht, maar vond geen overnemer voor zijn wijnwinkel Bodegon in de Marktstraat en start volgende week de uitverkoop. Die loopt tot aan de Batjes. “We zijn destijds gestart met een ‘boem’ op de Batjes, nu willen we ook zo eindigen.”

Bart Simoens (66) is een geboren Izegemnaar, maar woont al ruim 30 jaar in Aalter. “Hoewel ik hier dus al een tijdje weg ben, ben ik me altijd Izegemnaar blijven voelen.” Jeanine, de moeder van Bart, runde jarenlang een gelijknamige boetiek in de Gentsetraat waar nu Lily’s Fashion is. “Zelf heb ik voor mijn werk 28 jaar lang de wereld rond gereisd. Toen ik dat reizen beu was, zocht ik iets om mijn professionele carrière af te sluiten. Dit pand hier (Marktstraat 23, red.) is mijn eigendom, maar de vorige huurder Beobank besloot te verhuizen naar de Korenmarkt. Dit kwam dus vrij en het was mijn echtgenote Linda Ossieur die op het idee kwam iets te doen met wijn. Wijn was altijd al mijn passie en ik koos ook voor een duidelijk concept. Ik wilde immers zelf rechtstreeks de wijnen inkopen en niet via invoerders werken. Daarom dat ik ook resoluut mikte op Italiaanse, Spaanse en Portugese wijn. Die kleinere wijnhuizen kon ik ook telkens zelf bezoeken. Zo kun je lekkere wijn aan betaalbare prijzen aanbieden.”

Deskundig advies

De naam Bodegon is oud-Spaans voor grote wijnkelder. “We zijn eind mei 2015, net voor de Batjes, gestart. En het was meteen een schot in de roos. Ik ben ondertussen 66 jaar en al een jaar met pensioen. Ik keek uit naar opvolgers. Er waren wel enkele kandidaten, maar die hapten uiteindelijk niet toe. Ik vroeg ook een overnameprijs, wel dat ze de stock overkochten. Je moet toch wijn hebben om te kunnen starten. Maar uiteindelijk zie ik twee hoofdredenen waarom het telkens afsprong. Bij de jongere kandidaten ervoer ik een gebrek aan kennis over wijn. De mensen kwamen hier om deskundig advies, dat moet je toch kunnen geven. De wat oudere kandidaten wilden dit in bijberoep doen. Maar een winkel huren en uitbaten voor enkele dagen per week, dat is meestal niet rendabel.” Maar de kogel is nu door de kerk. Vanaf woensdag 17 april houdt Bart uitverkoop. “Heel wat vaste klanten zijn op de hoogte en slaan nu al voorraad in. Maar de kortingen gaan pas in vanaf 17 april. Ook wie nog een geschenkbon heeft of zijn Joyn-punten wil valoriseren, doet dat best zo snel mogelijk. We zijn open tot en met het weekend van de Batjes op 14, 15 en 16 juni. Dan pakken we uit met onze bar, ik heb al wat ideetjes. Zelfs als alle wijn is uitverkocht, dan fiks ik wel iets.”

Reisje tussenin

Het pand komt opnieuw te huur. “Er zijn ook al heel wat mensen die interesse tonen in stukken uit het interieur, zoals onze hoge tafels uit teakhout. Alles wordt straks verkocht. Zelf lever ik ook nog aan horecazaken, dat blijf ik nog een tijdje verder doen.” En ondertussen leeft Bart ook toe naar de Batjes, die hij nieuw leven hielp inblazen. “We zitten daar met enkele jonge krachten die de organisatie trekken, dat zit goed. Zelf zijn we er nog even tussenuit, van 19 mei tot begin juni hadden we al een reis ingepland. Maar voor het overige blijven we open tijdens de vertrouwde openingsuren van de zaak”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier