Nieuwe grondstof met Kortrijks vlas vormt basis voor zetel

Productdesigner Sabine Rosseel in de zetel gemaakt met vlasvezel. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Een innovatieve grondstof met vlasvezel is de basis voor een nieuw zitconcept. Architect en productdesigner Sabine Rosseel uit Bellegem werkte hiervoor samen met het Algemeen Belgisch Vlasverbond en Propolis KU Leuven.

“Als productontwikkelaar ben je opmerkzaam voor alles wat je rondom je ziet, je ogen zitten overal”, begint Sabine Rosseel. “Meubilair wordt vaak in kunststof gemaakt. Meer en meer denken we ecologisch na. Ik begon me af te vragen of we geen natuurvezel konden toevoegen aan het productieproces van producten die tot nu toe enkel met kunststof gemaakt worden.

“Er kon gekeken worden om katoen of andere zaken toe te voegen, maar vlas is het DNA van deze streek. Veel mensen hier dragen vlas een warm hart toe en daarom koos ik voor vlasvezel”, vertelt Sabine Rosseel. Voor het productieproces van het nieuwe zitconcept wordt er vlasvezel geïnjecteerd zodanig dat er een heel egale mengeling in het productieproces ontstaat.

Kleinere ecologische voetafdruk

Sabine ging ook bij Texture aankloppen. “Daar brachten ze me in contact met het Algemeen Belgisch Vlasverbond. Directeur Jan Sijnave was volledig te vinden voor het idee. Samen met Propolis KU Leuven werd er onderzoek gedaan om te kijken wat de mogelijkheden waren. Bij vlasverwerking is vooral de linnenproductie gekend maar nog niet de meubelproductie. Er werd ook onderzocht hoe de vlasvezels zich gedragen in het rotatiegebeuren tijdens het productieproces van de grondstof en wat de eigenschappen van dat nieuw samengesteld product zijn.

“Uiteindelijk zijn we tot een nieuwe innovatieve en groene grondstof gekomen, met een kleinere ecologische voetafdruk. Het is de aanzet geweest om parameters te kunnen zetten die ook voor andere producten gebruikt kunnen worden. De zetel zelf is ook vooraf getest betreffende zitcomfort, wat ik zelf ook héél belangrijk vind”, aldus de Bellegemse.

Als designer liet Sabine zich omringen door regionale partners. Zo wordt de Oscar Swing – dat is de zetel met ergonomisch design die op verschillende manieren geplaatst kan worden – geproduceerd bij Isiplast in Dadizele.

Streekproduct

“Het is een echt streekproduct geworden. Er is toch wel twee jaar onderzoek, studie en prototyping aan voorafgegaan om de lancering te kunnen doen.”

De zetel zou oorspronkelijk gelanceerd worden op het eeuwfeest van het Algemeen Belgisch Vlasverbond in de hallen van Kortrijk in oktober, maar door de coronamaatregelen moest dit gebeuren helaas geannuleerd worden. Momenteel is de zetel te bezichtigen in Line Versa, een pop-up van vlasgerelateerde producten in Meulebeke, maar ondertussen is die winkel door de lockdown ook gesloten.

Bezoek kan enkel op afspraak bij Sabine Rosseel op 0474 09 64 28 of via sabine@a3ontwerpburo.be, www.sabinerosseel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier