Nieuw platform van VOKA moet buitenlands talent bij ons houden
Donderdag 11 februari lanceerde Voka West-Vlaanderen een platform waarbij internationaal talent met elkaar in contact kan komen. Via het International Community West Flanders kunnen ze informatie en ervaringen uitwisselen. De actie moet tegemoet komen aan de nijpende braindrainproblematiek.
Uit een analyse van het Steunpunt Data & Analyse van de Provincie West-Vlaanderen blijkt dat er heel wat zogenaamde expats in onze provincie actief zijn. Het gaat om werknemers van zowel binnen Europa als buiten Europa. De afgelopen tien jaar is er zelfs een duidelijke toename: het aantal expats groeide van 7.000 in 2010 naar bijna 20.000 in 2019.
“Waarvan ze precies afkomstig zijn, daar hebben we – gezien de wet op de privacy – niet meteen zicht op vanuit Voka”, weet Davy Maes, expert menselijk kapitaal bij Voka West-Vlaanderen. “We weten wel dat de expats voornamelijk actief zijn binnen hoogtechnologische bedrijven, als Skyline Communications, Daikin, Delaware of Bekaert. Het gaat om profielen die niet ingevuld geraken door lokale mensen.”
Braindrain
De reden vinden we bij de zogenaamde braindrain of kennisvlucht. In het verleden maakte Voka zich daar al zorgen over. Zij lieten al optekenen dat 60 procent van de West-Vlaamse jongeren elders gaat studeren, richting Gent, Antwerpen of Brussel bijvoorbeeld. Het gros daarvan keert niet terug en gaat dus aan de slag bij bedrijven in andere provincies. In de omgekeerde richting zijn de cijfers ook niet hoopvol: slechts één op vier studenten hoger onderwijs in West-Vlaanderen komt van buiten de provincie. Maar ondertussen hebben steeds meer West-Vlaamse bedrijven nood aan talent.
“We moeten vermijden dat expats vertrekken met de kennis die belangrijk is voor onze bedrijven”
“De juiste opleidingen blijven van vitaal belang in deze zaak”, aldus Davy. “Vanuit Voka willen we dat mee ondersteunen. Zo werd er vanuit de Vlaamse regering een subsidie toegekend aan de provincie om de ontwikkeling van ma-na-ma’s (masters na masters, red.) en postgraduaten een duwtje in de rug te geven. Want het aantal jobs van de toekomst blijft groeien, zeker omdat er meer mensen daarin op pensioen gaan dan dat er afstuderen.” Specifiek gaat het om opleidingen gelinkt aan technologische vakken. Het is geen geheim dat die zaken erg snel evolueren, denk maar aan artificiële intelligentie en nanotechnologie. Een goed voorbeeld daarvan is de Kortrijkse afdeling van The Park, een virtual reality-belevingspark van Telenet, dat bij de opstart samenwerkte met de bacheloropleiding Digital Arts & Entertainment (DAE) van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Dat werpt zijn vruchten af, want niet alleen evolueren de games die je kan spelen in The Park, maar ook de uitrusting
Concurrentieel sterk
Bij een tekort aan beschikbare talenten in onze eigen provincie, kijken veel bedrijven dus ook over de (lands)grenzen heen om de vacatures in te vullen. “Dat is belangrijk om concurrentieel sterk te staan. Uiteraard willen die bedrijven een voortrekker zijn in hun segment. Daarom zijn expats belangrijk voor een innovatieve kenniseconomie. Maar voor veel expats is het niet makkelijk om hier te werken of te verblijven, omdat ze niet meteen aansluiting vinden met bijvoorbeeld culturele of sociale actoren. Bovendien liggen de bedrijven versnipperd over de provincie, waardoor het soms moeilijk is om hen te kunnen verenigen. Door die zaken dreigen ze soms terug te keren naar hun thuisland. En daarmee vertrekt ook die kennis die we hier hebben verzameld.”
“Als Voka West-Vlaanderen wachten we niet af”, voegt gedelegeerd bestuurder Bert Mons toe. “Daarom richten we de International Community West Flanders op, waar internationaal talent met elkaar in contact wordt gebracht, ervaringen gedeeld worden en vragen kunnen gesteld worden. Zo is er nu het online platform MeetUp, waarmee internationaal talent op een laagdrempelige manier kan samenkomen. We zullen ook de nodige informatie voorzien, wat een doorgedreven integratie binnen onze maatschappij moet bewerkstelligen. Tot slot willen we ook netwerkactiviteiten voorzien.”
“Concreet beginnen we in maart met een informeel koffiemoment. Dat gaat voorlopig online door, maar op termijn willen we zeker een fysiek event organiseren”, aldus Davy Maes. “We mikken op juni. Dat onderling sociaal contact willen we doortrekken door aangepaste info te voorzien over hoe ons leven in elkaar zit. Dat gaat over zaken als het openbaar vervoer tot het regelen van verzekeringen en het ophalen van afval. Zaken die voor ons logisch lijken, maar voor expats is dat vaak een heuse zoektocht. Velen onder hen willen zich cultureel en sociaal integreren, maar weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Voka wil hen daarin een hand reiken, zodat ze zich hier echt thuis voelen en ook gelijkgestemden vinden.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier