Met Dries Cappelle (24) heeft Kruiseke opnieuw een slagerij

Dankzij Slagerij Dries moet de Kruisekenaar niet langer uitwijken naar een andere (deel)gemeente. (Foto MV)
Dankzij Slagerij Dries moet de Kruisekenaar niet langer uitwijken naar een andere (deel)gemeente. (Foto MV)
Redactie KW

Kruiseke heeft sinds donderdag weer een slagerij. Vrijgezel Dries Cappelle (24) kocht gewezen café Het Volksbelang in de Kruisekestraat en begint er vol enthousiasme met Slagerij Dries. De jonge slager is afkomstig uit Beselare. Zijn ouders zijn landbouwers. In Slagerij Dries zal rundsvlees van eigen kweek te koop zijn.

Frans Dolfen was in Supermarkt Noma de laatste slager in het dorp. Hij ging in oktober 2017 welverdiend met pensioen. Het gewezen café Het Volksbelang stond te koop. Het was destijds een volkscafé, met achteraan een zaal waar onder meer boogschieten op de liggende wip werd gespeeld. Folklore ten top. Eind 1989 ging Het Volksbelang dicht. Het bestond sedert 1924 en was lange tijd ook een voedingswinkel. Wijlen Daniël Desreumaux was de laatste uitbater.

Vleesslagerij

“Die zaal gebruik ik nu als atelier, daar staan de koelcellen en is er een warme keuken”, vertelt Dries. “De winkel bevindt zich in het gewezen café.” Dries leerde het vak aan Ter Groene Poorte in Brugge en deed dan ervaring op in twee kwaliteitsslagerijen. “Ik ging een paar slagerijen bezoeken die te koop stonden”, vertelt hij.

“Meestal ging het om slagers die met pensioen willen gaan. Op sommige plaatsen vond ik dat er te veel kosten waren om te starten. Vrienden gaven me de tip dat dit pand te koop stond. In februari vorig jaar kocht ik het, een maand later was er corona. Hier kan ik vanaf nul beginnen en mijn ding doen. Er is hier veel plaats. Het gaat om een groot huis.”

“Alle afbraakwerken deden we zelf. Mijn ouders, zus en zwager hielpen mee. De ligging langs een drukke straat is een pluspunt en er is parking. Ik ga voor een echte vleesslagerij: vers en eigenhandig uitgebeend. Een varken ga ik op basis van de kwaliteit zelf kiezen om dan hier uit te benen. Traiteur op verplaatsing zal ik niet doen. Afhalen kan wel.”

Yoghurtproducten

“De inwoners van Kruiseke zijn tevreden dat er weer een slagerij komt. Toen de akte werd getekend was er nog geen sprake van het coronavirus in ons land. Tijdens de coronacrisis draaien alle slagerijen goed. De restaurants zijn gesloten en de mensen moeten thuis eten.”

Naast vers vlees, fijne vleeswaren en traiteurgerechten zullen er ook… yoghurtproducten te koop zijn. Zijn ouders Geert Cappelle en Carine Vanderhaeghe runnen in de Oude Hondstraat op de Zuidhoek in Beselare immers hoevewinkel ’t Kapelleke.

Op dinsdag en zondagnamiddag is Slagerij Dries gesloten. Dit weekend is er naar aanleiding van de opening voor elke klant een kleine attentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier