Na 30 jaar geven Lieven (60) en Els (59) van Traiteur Cape Cod de fakkel door aan neef Dries (32): “Dankbaarheid van klanten is onbetaalbaar”

Els Janssens en Lieven Claerbout gaan met pensioen, maar Audrey Boulanger en Dries Jacobs nemen Traiteur Cape Cod over. (foto PG)
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Bij Traiteur Cape Cod in Nieuwpoort-Bad breekt een nieuw hoofdstuk aan. Na exact 30 jaar met hart en ziel in de potten te hebben geroerd, hangen Lieven Claerbout (60) en Els Janssens (59) hun koksmuts aan de haak. Op 11 november vierden ze dat jubileum samen met klanten, vrienden en oud-jobstudenten tijdens een feestelijke receptie in zaal Ysara. Tegelijk kondigden ze er hun welverdiende pensioen én de overname van hun zaak door neef Dries Jacobs (32) aan.

“Wij zijn dertig jaar geleden begonnen”, vertelt Lieven. “We kwamen allebei uit de betere restaurants, de sterrenzaken.” Lieven volgde de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en deed ervaring op bij Oasis (Brussel), Hof ter Eiken (Ninove) – waar hij zijn vrouw Els Janssens leerde kennen – en Apicius (Gent).
Els studeerde aan Stella Matutina in Michelbeke en werkte bij Jan Van den Bon (Gent) en het befaamde tweesterrenrestaurant ’t Laurierblad van Guy Van Cauteren in Berlare.

Bloeiende zaak

Hun neef Dries Jacobs, eveneens oud-leerling van Ter Groene Poorte, liep stage bij Jardin Tropical (Knokke) en L’Eau Vive (Profondeville). Afkomstig uit Wetteren, woonde hij tot voor kort in Wijtschate bij Ieper, voor hij zich in Nieuwpoort vestigde.
“Om een eigen restaurant te starten, hadden we toen de middelen niet”, vervolgt Lieven. “Dus kozen we voor een verzorgde traiteurwinkel. En dat bleek de juiste beslissing. Cape Cod is uitgegroeid tot een bloeiende zaak, waar we met trots op terugkijken.”
Els vult aan: “We hebben ongelooflijk hard gewerkt. Maar wat we ervoor terugkregen, is onbetaalbaar: warme klanten, lieve mensen die we intussen als vrienden beschouwen.”

“Het eerste wat ik altijd vroeg aan jobstudenten was: eet je graag en lach je graag?”

De naam van de zaak verwijst niet toevallig naar de Amerikaanse kuststreek Cape Cod, beroemd om haar vuurtorens en visgerechten. “Onze winkel ligt in de Lighthouse Promenade”, legt Lieven uit. “Elke blok in de galerij is genoemd naar een vuurtoren, en wij vonden Cape Cod een mooie naam.”
Wie ooit in de Lombardsijdestraat 7J passeerde, weet dat de toonbank van Cape Cod altijd gevuld is met huisbereide salades, quiches, paté, charcuterie, kazen en verfijnde dagschotels. En dat allemaal met dezelfde filosofie: topkwaliteit en een warme glimlach. “Het eerste wat ik altijd vroeg aan jobstudenten was: eet je graag en lach je graag?“, zegt Els.

Opvolger uit de familie

Dat de fakkel nu wordt doorgegeven binnen de familie, geeft rust. Dries Jacobs, hun neef, kent de zaak van binnen en van buiten. “Ik ben hier begonnen als jonge gast, patatten schillen en groenten kuisen”, vertelt Dries. “Tijdens vakanties bleef ik helpen, en tijdens corona ben ik hier vast beginnen werken. Zo groeide het idee om de zaak over te nemen.”
“Het voelt heel natuurlijk aan dat Dries de zaak overneemt”, zegt Lieven. “Hij kent de klanten, hij kent onze manier van werken. En hij heeft dezelfde passie voor kwaliteit.” (lees verder onder de foto)

Lieven Claerbout en Els Janssens hebben Cape Cod 30 jaar uitgebaat. (gf)


Dries bevestigt: “Ik ga niets drastisch veranderen. Misschien een klein beetje verfrissen, maar het DNA van Cape Cod blijft behouden. Het draait om versheid, eerlijk eten en een persoonlijke aanpak. Ik zeg soms voor de grap: Ik maak er een pittazaak van, maar dat is natuurlijk om hen wat op stang te jagen”, lacht hij.
Zijn partner Audrey Boulanger, die in het onderwijs werkt, zal in weekends en vakanties bijspringen. “We geloven echt in wat Lieven en Els hebben opgebouwd”, zegt ze.

Van kookkunst naar kunst

Hoewel het afscheid met een vleugje weemoed gepaard gaat, kijken Lieven en Els met vertrouwen vooruit. “We hebben beslist te stoppen omdat het fysiek wat moeilijker wordt”, geeft Lieven toe. “Maar stilzitten? Dat zit niet in ons. Ik ga me toeleggen op kunst.” Els vult aan: “Ik zal het uitleggen”, lacht ze, “en Dries gaat het maken.” Volgend jaar staat al een tentoonstelling gepland in het Loodswezen. (PG)


Rraiteur Cape Cod, Lombardsijdestraat 7/J in 8620 Nieuwpoort, is bereikbaar via 058 23 39 19 of info@capecod.be en is open van donderdag tot en met maandag van 9.00 tot 18.30 uur, de zaak is op dinsdag en woensdag gesloten.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise