Firmin Hoste staat tussen de opgestapelde dozen, potten en pannen, bestekken en serviezen als we hem aantreffen in een achterplaats van zijn Gasthof De Kroon, de zaak die hij sinds 1987 heeft gerund. Het is wat een mistroostig beeld en de man had het afscheid van zijn zaak dan ook liever anders gezien. De aaneensluitende gebouwen in de Houtkaai en om de hoek in de Kroonstraat werden verkocht aan een grote projectontwikkelaar die die intentie heeft er appartementen te realiseren. Dat is op zich geen probleem voor Firmin, want door zijn leeftijd was hij al een tijdje op zoek naar een koper of overnemer.
...

Firmin Hoste staat tussen de opgestapelde dozen, potten en pannen, bestekken en serviezen als we hem aantreffen in een achterplaats van zijn Gasthof De Kroon, de zaak die hij sinds 1987 heeft gerund. Het is wat een mistroostig beeld en de man had het afscheid van zijn zaak dan ook liever anders gezien. De aaneensluitende gebouwen in de Houtkaai en om de hoek in de Kroonstraat werden verkocht aan een grote projectontwikkelaar die die intentie heeft er appartementen te realiseren. Dat is op zich geen probleem voor Firmin, want door zijn leeftijd was hij al een tijdje op zoek naar een koper of overnemer. "Ik had graag nog een mooi afscheid georganiseerd voor al mijn goeie klanten, maar corona gooide dus roet in het eten", zegt Firmin. Net zoals alle horecazaken in ons land moest ook De Kroon vanaf 13 maart voor bijna drie maanden de deuren sluiten door de coronacrisis. Maar nadien is de zaak ook niet meer open gegaan. "Was die coronacrisis er niet geweest, dan zou ik nog tot het einde van het jaar open gehouden hebben. Tot het moment dat ik volgens de overeenkomst met de koper de gebouwen moest verlaten. Maar zeker het restaurant terug opstarten volgens de coronamaatregelen, voor enkele maanden, dat zou niet haalbaar zijn. Ik heb wel nog overwogen om het cafeetje, 't Kroontje dus, in september nog een maandje open te houden om zo afscheid te kunnen nemen van de klanten, maar mijn familie heeft me dat dan toch afgeraden." Firmin is een telg uit een bekend geslacht van veekoopmannen en vleeshandelaars uit Sint-Pieters, met thuisbasis op een grote hoeve bij de Sint-Pietersplas aan de Oostendse Steenweg. "Ik heb zelf een graduaat boekhouden behaald, maar ben toch ook, naar de familietraditie, 'in het vlees' beginnen werken. Samen met mijn vader en broer Frank leverde ik vlees aan restaurants en grootkeukens over heel het land. Maar op een bepaald moment wilde ik toch een andere weg uit gaan. Ik vroeg me immers af of het wel haalbaar was om daar ook op langere termijn met z'n drieën van te blijven leven." "Toen ik vernam dat café De Kroon - dat ik héél goed kende omdat er veel mensen uit de vleessector kwamen - over te nemen stond, was ik geïnteresseerd. Mijn vader was er toch niet echt gerust in. 'Café houden... wat zal de familie daar niet van zeggen?' zei hij (lacht). Maar ik heb doorgezet en in 1987 startte ik met de zaak. De Kroon heeft wel een erg rijke geschiedenis en doet al dienst als 'afspanning' van in de jaren 1800. Meer recent werd het café lange tijd uitgebaat door de familie Van Acker en later door de familie Moeykens. Met Esther, een tante van de bekende Brugse voetballer Fernand Boone, als waardin. In de jaren '80 stond het hier bekend als een jazzcafé en je kon er ook al wel iets eten. De kleinere keuken, zoals een spaghetti."Firmin zette de zaal al snel naar zijn hand en liet een grote grill installeren en een kapblok om vlees te versnijden. "Een stevige biefstuk, dat was mijn specialiteit hé. Ik heb jarenlang zelf in de keuken en aan de grill gestaan. De mensen konden hier eten tot wel 1 uur 's nachts en bleven vaak zitten tot 's morgens vroeg. Doordat ik, net zoals al mijn broers, bekend sta als een fervente Cercle Brugge-supporter kwam er ook wel wat volk uit het voetbalmilieu langs. Zoals Henk Houwaart en Georges Leekens. Toen mijn nichtje Phaedra Hoste samen was met Paul Okon, die destijds bij Club Brugge speelde, kwamen ze hier ook samen langs. Het bestuur van Cercle Brugge kon trouwens ook steeds op met rekenen, want geregeld werden hier buitenlandse Cercle-spelers te slapen gelegd." In 1995 kocht Firmin er drie achterliggende huisjes rond een binnenplaats en een opslagplaats bij, om er zo een feestzaal te realiseren. En in 2005 werd het hoekpand met de Kroonstraat aangekocht om er enkele jaren later café 't Kroontje te starten. "Iedere dag stond ik om 6 uur op, nog altijd trouwens, om de gasten in de keuken in gang te steken en na de middag ging ik me dan op mijn vaste groene - Cercle-kleur, hé - toogstoel zetten in het cafeetje. Ik kreeg doorheen de jaren heel wat controlediensten op bezoek en had af rekenen met klagende buren, maar toch kijk ik tevreden terug. Of ik me niet zal vervelen nu? Dat denk ik niet. Ik volg nog altijd graag het voetbal en bij me thuis in Dudzele ga ik misschien wel wat koken en mensen ontvangen. Ik heb nog altijd mijn btw-nummer en dat blijf ik houden. Helemaal niets doen? Neen, dat is niets voor mij."