West-Vlaamse wijnen zitten in de lift: aantal wijnbouwers in vier jaar tijd verdubbeld

De laatste jaren is het maken van wijn ook in onze provincie serieus van de grond gekomen. © Toerisme Heuvelland
Phebe Somers

In 2023 werd er 377.000 liter wijn geproduceerd op West-Vlaams grondgebied. In 2019 was dat er slechts 166.000, meer dan de helft minder. Ook het aantal wijnbouwers is flink gestegen: van 18 naar 35. Provincie West-Vlaanderen denkt na over verschillende alternatieven om de wijnsector nog beter te ondersteunen op promotievlak.

Tijdens de provincieraad van 28 maart kaartte fractievoorzitter Els Kindt (CD&V) aan dat de Limburg een eigen wijnlabel ontwikkelde om hun eigen regionale wijnen een duidelijke identiteit te geven en te promoten. In onze provincie hebben we reeds het label 100% West-Vlaams voor streekproducten, maar Kindt vond dat er misschien wel een mogelijkheid is om iets specifiek voor de wijnsector te creëren.

Op de kaart zetten

Gedeputeerde Bart Nayeart ging hier alvast volmondig mee akkoord. “Momenteel zijn 12 van onze West-Vlaamse wijnbouwers in het bezit van het label 100% West-Vlaams. Een goeie start, maar het is geen slecht idee om samen met de sector zelf te bekijken wat we nog meer kunnen doen om de marketing van de West-Vlaamse wijnbouw naar een hoger niveau te tillen. We vinden goede voorbeelden terug in Frankrijk, daar staan bepaalde dorpen zelfs enkel bekend onder de naam van de wijn die daar gemaakt wordt.”

“Kortom: als je kijkt naar de cijfers – zowel een verdubbeling van het aantal wijnboeren als de geproduceerde wijn – kun je niet ontkennen dat de wijnbouw als relatief nieuwe landbouwtak in onze provincie het heel goed doet, die zeer lucratief kan zijn voor de streek. Er komen dus zeker nog meer actief om deze interessante landbouwvorm nog meer op de kaart te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier