West-Vlaamse wijnbouwers verwachten mindere oogst door nat voorjaar en … hongerige reetjes

Het was een lastig en complex jaar voor de wijnbouwers, maar de West-Vlaamse oogsten zien er voorlopig nog goed uit. © Wijngoed Choupette & Canva
Camille Jonckheere

De West-Vlaamse wijnbouwers kijken over het algemeen positief vooruit naar de komende oogst. “We zullen een tiental dagen later oogsten dan vorige jaren. De kwaliteit van de druiven ziet er voorlopig nog zeer oké uit. Het volume van druiven zal waarschijnlijk ook wat minder zijn, maar dat is niet te vergelijken met de Limburgse wijnbouwers, die verliezen hebben door de voorjaarsvorst”, vertelt Simon Riquiere van wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh in Westouter. Wijngoed Monteberg in Heuvelland kreeg dit jaar opvallend af te rekenen met reeën, die de jonge druivenscheuten binnen speelden. “Ze worden steeds minder schuw.”

De wijnbouwers in Vlaanderen en vooral in Limburg houden hun hart vast voor de oogst de komende weken, dat dankzij de vorst in het voorjaar. Maar de West-Vlaamse wijnbouwers kijken met iets meer vertrouwen vooruit naar de oogst. “Het voorjaar was natuurlijk erg nat, maar als wijnbouwers hebben wij het voordeel tegenover andere landbouwers dat onze wijnstokken er al staan en dat we niet moeten gaan heraanplanten. Wij moesten dus niet wachten om de grond te kunnen bewerken”, zegt Edward Six van wijngoed Monteberg in Heuvelland aan. “En wij hebben het geluk gehad dat wij in West-Vlaanderen gespaard zijn gebleven van vorstschade”, vult Simon Riquiere van wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh in Westouter, een deelgemeente van Heuvelland.

Nat voorjaar, mindere oogst

Het natte voorjaar bracht uitdagingen met zich mee voor de wijnbouwers. “Door het natte weer kan je vlugger last hebben van bepaalde ziektes”, vertelt Mieke Decherf van wijngoed Choupette in Westrozebeke, een deelgemeente van Staden. “Daarom hebben we er alles aan gedaan om onze wijnranken droog te houden, zoals de bladeren wegdoen rond de druivenzones, veel het gras maaien enzovoort. Gelukkig hebben wij onze druiven gezond kunnen houden. Onze oogst zal iets minder groot zijn dan vorig jaar, maar het ziet er zeker en vast nog oké uit. Het handige is dat we ook vlakbij wonen en we dus snel kunnen ingrijpen als het nodig is.”

“Naast die nattigheid hadden we dit jaar geen ideale weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode, dus niet alle trossen zijn even sterk ontwikkeld”, stelt Six. “Dat noemen we misbloei en heeft vaak te maken met de koude nachten, die we gehad hebben. Hoe erg die misbloei toeslaat is afhankelijk van de soort druif tot de locatie van het veld. Maar dat zal bij ons toch zorgen voor een verlies van 35 procent van onze oogst. Dat valt al bij al nog mee als je kijkt naar het moeilijke jaar dat we gehad hebben. Maar het wordt de komende weken zeker nog opletten.”

“Van een bepaalde soort kwamen er slechts tien procent druiven aan de ranken, dan gaan we gewoon door met de andere soorten”

Ook de andere wijngaarden kijken vooruit naar wat minder rendement op hun oogst. “Door de hoge vochtigheid hadden bepaalde variëteiten druiven het moeilijk in de bloeiperiode. Het zal geen topjaar zijn qua volumes. Vorig jaar was een heel goed jaar, nu zitten we gemiddeld gezien zeker niet slecht. Als alles de komende weken goed verder verloopt, zullen we de kwaliteit wel kunnen garanderen”, legt Riquiere uit.

“Het was een complex jaar, maar toch heb ik er een goede hoop op”, zegt Marc Dewulf van Mikken Urban Winery in Rumbeke, een deelgemeente van Roeselare. “De productiehoeveelheden zullen sowieso iets lager liggen. Van een bepaalde soort zijn er slechts tien procent druiven aan de ranken gekomen in het voorjaar, maar dan gaan we gewoon door met de andere soorten. De kwaliteit is veel belangrijker en voorlopig zijn de druiven nog gezond.”

Hopen op zon

Het natte voorjaar zorgde niet alleen voor een moeilijke bloei, maar ook voor een late bloei. Zo goed als alle wijnbouwers zullen hun oogst wellicht tien dagen à twee weken later binnen halen dan vorig jaar. “Vorig jaar waren we op dit moment al aan het plukken. Maar nu zullen we nog proberen te wachten tot 21 september”, zegt Decherf.

“De druiven voor Chardonnay en Pinot Noir hebben nog een lange weg te gaan, zonder nog wat zon gaat het niet lukken”

Six en Riquiere zullen eind deze week al een eerste oogst binnen halen. “Het gaat om druiven, die we normaal al eind augustus of begin september kunnen oogsten. Het weer in augustus heeft veel goed gemaakt voor ons als wijnbouwers, maar we hopen dat we nu nog wat zonnige dagen krijgen in september. De druiven voor onze Chardonnay en Pinot Noir hebben nog een lange weg te gaan. We analyseren die druiven heel nauwlettend, maar zonder nog wat zon gaat het niet lukken.” “Gelukkig zullen de temperaturen volgende week terug stijgen naar de twintig graden. Dat is een goede duw voor die afrijping”, vult Riquiere aan.

Hongerige reeën

Niet alleen het weer speelde een factor in de mindere oogst van Six, maar ook de reeën in het Heuvelland zitten er voor iets tussen. “Op de Kemmelberg zien we meer en meer reeën opduiken. De populatie is duidelijk aan het groeien. Enerzijds is het magnifiek om die dieren te zien tussen de wijnranken, maar anderzijds brengen de reeën ook heel wat schade toe aan de planten. De dieren zijn verlekkerd op het jonge groen en die eerste scheutjes aan de plant. Dat eten ze op, waardoor de scheut niet meer door groeit en we hebben net dat scheutje nodig voor de vruchtontwikkeling van de druif.”

“Reeën hebben honger in het voorjaar en vinden snel hun weg naar de wijngaard”

Riquiere had vorig jaar ook schade door de reeën. “Dit jaar ben ik er van gespaard gebleven. Het voedselpakket van de reeën is vlak na de winter niet zo groot, dus dan vinden ze snel hun weg naar de wijngaard. De beesten zijn ook niet meer schuw en durven er zich met gemak te wagen. Het is moeilijk om hen weg te houden.” “Twee van onze velden zijn aangetast door de reeën. Het wordt een grote uitdaging om die problematiek de komende jaren aan te pakken. Ik ben al blij dat er dit jaar minder wespen waren om de zoete druiven uit te eten. De druiven zullen we nu optimaal beschermen tegen de volgens met netten, zodat we toch een goede oogst kunnen hebben”, besluit Edward Six.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier