Vijf voor twaalf voor de varkensboeren: minister Crevits komt tussen in overleg tussen boeren, slachthuizen en winkels

Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zal zich binnenkort ‘persoonlijk mengen’ in het ketenoverleg in de varkenssector. De prijzen die de varkensboeren krijgen, staan al langer bijzonder zwaar onder druk. Voor één kilogram varkensvlees krijgt een varkenshouder amper 80 eurocent. En dat terwijl de consument in de winkel almaar meer betaalt voor varkensvlees.

80 cent per kilogram varkensvlees, het is bijzonder mager. Een uitbraak van de varkenspest in combinatie met een stilgevallen export naar Azië duwen de varkensboeren, waarvan het merendeel zich in West-Vlaanderen bevinden, naar ongekende dieptepunten. Nieuw zijn de problemen in de sector niet, maar omdat ook de prijzen van veevoeders blijven stijgen, wordt gevreesd voor een bloedbad.

Erger dan in buurlanden

“En toch stijgen de prijzen voor de consument”, stelt Stefaan Sintobin, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang woensdag in de commissie Landbouw. “Er blijft te veel plakken in de keten tussen de producent en de consument. En het overleg binnen die keten zorgt niet voor een oplossing.”

Dat beaamt ook Emmily Talpe (Open VLD). “Volgens het Algemeen Boerensyndicaat vallen de prijzen voor de varkensboeren bij ons nog 6 procent lager dan in de buurlanden. Vlak voor de coronapandemie was er wat beterschap, maar die zuurstof was van korte duur. De varkenshouders worden als laatste schakel in de keten het zwaarst geraakt.” Zowel Stefaan Sintobin als Emmily Talpe drongen bij minister van Landbouw en Economie Hilde Crevits (CD&V) dan ook aan op extra maatregelen.

Actief in ketenoverleg

De minister erkent dat de situatie op de varkensmarkt bijzonder acuut is. Naast de exportproblemen speelt ook de aanhoudende coronasluiting van de horeca een belangrijk rol. Dat de steunmaatregelen van de Vlaamse overheid onvoldoende hun weg vinden naar de varkensboeren, betreurt minister Crevits. “De tussenkomsten van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) worden niet gebruikt zoals we dat zouden willen”, stelt ze.

Minister Crevits beseft naar eigen zeggen dan ook dat er actie nodig is. Ze neemt binnenkort dan ook een actieve rol op in het ketenoverleg binnen de varkenssector. “Het is absoluut mijn bedoeling om mij persoonlijk te mengen. Er moet een structurele oplossing worden uitgewerkt, die keten moet weerbaarder worden, zowel in tijden van crisis als structureel”, klinkt het. “Eigenlijk zouden we in de tijden dat we wat beter gaat met de sector die keten veel meer moeten kunnen versterken. Ik besef dat we realistisch moeten zijn, maar ik hoop er toch wat uit te kunnen halen.”

Vanuit de Europese Unie lijkt er weinig ruimte te zijn om steun uit te vaardigen aan de sector, een houding die zowel minister Crevits als de overige Vlaamse Parlementsleden frustreert. “Intussen zoek ik verder naar oplossingen, via het VLIF, via de Vlaio-premies en met de hulp van het voedselagentschap FAVV”, aldus de minister nog. “Ik weet dat het te vaak slechts een druppel op een hete plaat is: als de prijzen in de winkels stijgen terwijl de boeren minder krijgen, dan zit er iets heel grondig scheef.”

Bezorgdheid delen

“Ik ben blij te horen dat u initiatief wil nemen in het ketenoverleg”, aldus Vlaams Belanger Stefaan Sintobin nog. “Al vind ik het eigenaardig dat noch de federale overheid noch de Vlaamse overheid daarbij betrokken zijn. Het ketenoverleg zou inderdaad niet enkel moeten activeren als het slecht gaat, integendeel.”

“Ik denk dat iedereen intussen beseft dat het minstens vijf voor twaalf is voor de varkenboeren”, besluit Emmily Talpe. “Het ketenoverleg is heel belangrijk. We moeten als politiek mee aan het roer proberen te staan om dat overleg levendig te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier