Vereniging van Zeebrugse havenbedrijven roept landbouwers op om haven niet te blokkeren, rechtbank verbiedt blokkade van Antwerpse haven

Heel wat boeren willen donderdag de haven van Zeebrugge opnieuw blokkeren. © BELGA

Apzi-Voka West-Vlaanderen, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, roept landbouwers op om de haven niet te blokkeren. Dat meldt de organisatie woensdag, aan de vooravond van een nieuw boerenprotest waarbij landbouwers vooral de Vlaamse havens viseren. Hoe groot de hinder precies zal zijn, is vooralsnog vrij onduidelijk.

De landbouwers komen donderdag opnieuw op straat. Het is de bedoeling filterblokkades te organiseren aan de Vlaamse havens, waaronder Zeebrugge. Het zijn vooral jonge landbouwers die de actie trekken. Apzi-Voka West-Vlaanderen vindt die actie onaanvaardbaar en onverantwoord.

“De haven van Zeebrugge wordt opnieuw geviseerd met filterblokkades. Hierdoor kunnen goederen niet aan- of weggevoerd worden en zal de scheepvaart mogelijk volledig stilvallen”, klinkt het in een mededeling. Apzi-Voka roept de landbouwers op om de acties definitief te staken. “Indien dit niet gebeurt, verwacht Apzi-Voka van de verantwoordelijke politici een krachtdadige handhaving van de openbare orde.”

Volgens Apzi-Voka liep de schade door de vorige actie aan de haven op tot 50 miljoen euro. “Sinds 16 februari is er echter een akkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties en wordt er volop overleg gevoerd op Vlaams, federaal en Europees niveau. Ongenoegen, klachten en meningen moeten nu aan de overlegtafel geuit worden en niet op het terrein”, zegt Marc Adriansens, voorzitter van Apzi-Voka West-Vlaanderen.

Van de politieke overheden verwacht Voka naar eigen zeggen de handhaving van de openbare orde. “Havens zijn economische knooppunten en die moeten vrijgehouden worden. Elke inbreuk moet nu geverbaliseerd en gepenaliseerd worden” zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

De lokale politie van Brugge zal de situatie vanaf donderdagmorgen nauw opvolgen. Er zullen vanuit Roeselare en Diksmuide boeren afzakken naar verschillende locaties, maar die zijn vooralsnog niet bekend.

Bij het Federaal Crisiscentrum hebben verschillende politiediensten woensdagnamiddag hun informatie samengelegd, zegt een woordvoerster. “De politie heeft een idee van de omvang, maar het blijft onvoorspelbaar. Met de informatie die we hebben, organiseert de politie zich. Het is afwachten.”

Verbod in Antwerpen

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen heeft een verbod uitgesproken om de toegangswegen tot de Antwerpse haven te versperren, op straffe van dwangsommen. De beslissing komt er na een door het Havenbedrijf aangespannen kort geding. Elke vastgestelde inbreuk leidt tot een dwangsom van 1.000 euro per persoon per uur.