Veefokkerij Van Ter Bos teelt ook eigen veevoeder: “Onze koeien zijn gezond en tevreden”

Geert Demasure en Veerle Vercaemer met de dochters Hanne (links) en Renske (rechts) vormen samen een familiebedrijf. © Lara Merlevede
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

De familie Demasure-Vercaemer is trotse eigenaar van het veefokbedrijf Van Ter Bos in Avelgem. Met hun Belgisch Wit-Blauwe koeien staan ze garant voor vers en kwaliteitsvol vlees. Ze zorgen met veel liefde en toewijding voor hun dieren.

In de Bosstraat in Avelgem kan je de hoeve Van Ter Bos terugvinden. De Belgisch Wit-Blauw fokkerij wordt uitgebaat door het gezin van Geert Demasure (44) en Veerle Vercaemer (43). Samen hebben ze twee dochters, Hanne (17) en Renske (15). Het bedrijf was eerst in handen van de grootouders van Geert, waarna Geert en Veerle het van hen overnamen in 2004.

“De boerderij is al lang in handen van onze familie. Eerst was het eigendom van de grootouders van Geert. Daarna hebben wij het overgenomen en geleidelijk uitgebreid tot het bedrijf dat het vandaag is. Vroeger waren er bijvoorbeeld zo’n 150 koeien, terwijl bij ons de teller op gemiddeld 450 koeien staat”, legt Veerle uit.

Vleespakketten

Wie wil proeven van de Belgisch Wit-Blauwe runderen, kan elke maand een vleespakket bestellen. “We slachten elke maand een koe, waar we dan vleespakketten van tien kilogram van maken. In die pakketten zit er onder andere gehakt, hamburgers, worst, entrecôte, rosbief, steak, stoofvlees en blinde vinken.”

“We zorgen er wel voor dat de keten zo klein mogelijk blijft. Voor het effectieve slachten gaan we naar een slachthuis, maar de pakketten maken en verkopen we allemaal zelf. Zo kunnen we garanderen dat ons vlees van topkwaliteit is”, vertelt Veerle.

Dierenwelzijn

Het welzijn van de dieren staat centraal voor Geert en zijn gezin. “Wij behandelen onze koeien met liefde en geven hen alle goede zorgen die zij verdienen, zoals het tijdig ontwormen, preventief behandelen tegen schruft en klauwverzorging. Alle dieren mogen buiten in de weides lopen en hebben een ruime loopstal die dagelijks van vers stro voorzien wordt. Bovendien eten ze eigen geteeld voer. Het zijn gelukkige en gezonde dieren. Ze liggen tevreden te herkauwen in de weide en blinken in hun vel. Dit alles resulteert in een goede groei en een optimale kwaliteit van het vlees.

Dat Van Ter Bos een sympathiek en familiaal landbouwbedrijf is, merken ook de bezoekers. “Degene die onze vleespakketten komen ophalen, nodigen we ook uit om eens een kijkje te nemen op onze hoeve. We krijgen dan ook vaak de opmerking dat je hier de liefde voor de koeien en de landbouwstiel voelt hangen. Daar willen we echt op inzetten”, vult ze aan.

Gulden middenweg

Bij veefokbedrijf Van Ter Bos houden ze niet enkel rekening met hun dieren, maar ook met het milieu en hun ecologische voetafdruk. “Wij telen zoveel mogelijk onze eigen voeding, om op die manier onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We telen spelt, mais, gerst, gras en veldbonen. Vooral die veldbonen verlagen onze voetafdruk. Die bevatten veel eiwitten, die we anders uit sojabonen halen. Aangezien sojabonen van ver moeten komen en we veldbonen hier bij ons kweken, hebben we veel minder uitstoot. Daarin zijn we wel uniek in onze streek. We zijn het eerste veeteeltbedrijf dat daarop gesprongen is”, vertelt Veerle.

“Wij doen er, zoals vele andere boeren, alles aan om enerzijds zo milieuvriendelijk te werken en anderzijds een goeddraaiend bedrijf te hebben. Maar er is veel afhankelijk van de consument.”

“Als zij blijven vlees kopen van overzee, dan is dat nog meer nefast voor de natuur. De meeste mensen die vlees kopen in de supermarkt, kijken niet eens van waar het vlees afkomstig is. Dat is ook de boodschap die we met ons bedrijf willen meegeven aan de klanten: koop lokaal en niet in supermarkten. Dan weet je tenminste waar het vlees vandaan komt en in welke omstandigheden de dieren leven”, stelt Veerle.

Of de opvolging verzekerd is binnen het gezin van Geert en Veerle, blijft nog even afwachten. Hanne en Renske helpen al volop mee met het bedrijf van hun ouders, maar weten nog niet wat de toekomst zal brengen. “Ik vind het heel leuk om mee te helpen. Als mijn partner het ziet zitten, zou ik wel graag blijven werken op de boerderij van mijn ouders. We zullen zien hoe het loopt”, vertelt Renske.

Meer informatie voor het bestellen van vleespakketten op www.puur-rund.be